Stathursday: het Europees succes van Club Brugge en R. Union SG in cijfers

© VKA

Elke donderdag lichten we in de rubriek ‘Stathursday’ boeiende voetbalstatistieken uit aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Om de topprestaties van Club Brugge in de Champions League en R. Union SG in de Europa League in het juiste perspectief te plaatsen, laten we onze data los op hun Europese campagne tot dusver.

Wat we nu al met zekerheid kunnen zeggen, is dat de Belgische coëfficiënt op de UEFA-landenranking een enorme (en welgekomen) boost krijgt. Dankzij de prestaties van de vijf deelnemende Pro League-clubs deze Europese campagne, hernemen we onze plek in de top 10. Binnen twee seizoenen beschikken we daardoor opnieuw over een rechtstreeks Champions League-ticket voor de landskampioen.

Als straks RSC Anderlecht en KAA Gent zich weten te plaatsen voor de knock-outfase van de UEFA Conference League, kunnen we hopen op een recordseizoen. Ook R. Antwerp FC droeg ondanks de uitschakeling in de voorrondes van de Conference League trouwens ook zijn steentje bij. Maar de pluimen voor deze straffe Europese prestaties mogen we toch vooral op de hoed van Club Brugge en R. Union Saint-Gilloise steken.

Beste Belgische Champions League-campagne ooit

Club Brugge schreef geschiedenis door voor het eerst de groepsfase van de Champions League te overleven. In het huidige format is de landskampioen na KAA Gent (2015-16) nog maar de tweede Belgische ploeg die dat lukt. Sowieso al een knappe prestatie als de tegenstanders de namen FC Porto, Atlético Madrid en Bayer Leverkusen dragen. Daarnaast is het ook de strafste campagne voor een Belgische club in het kampioenenbal ooit, zo bewijzen cijfers van Stats Perform.

Blauw-Zwart is namelijk de eerste Belgische ploeg die vijf clean sheets laat optekenen, met dank aan een uitmuntende Simon Mignolet die zich enkel in de thuismatch tegen FC Porto (0-4) moest omdraaien. In de huidige campagne kan enkel Bayern München dezelfde statistiek voorleggen.

Club Brugge deelde het vorige record van 3 clean sheets met RSC Anderlecht. Het team van Carl Hoefkens is ook het eerste Belgische dat erin slaagt de poules door te komen met slechts één nederlaag. Tot slot is Blauw-Zwart ook de enige ploeg uit pot 4 bij de loting die zich wist te plaatsen. Alle 7 andere teams uit die pot zijn op de laatste plek geëindigd in hun groep.

Simon Mignolet benoemden we al, maar ook Ferran Jutglà verdient krediet. De Spanjaard was betrokken bij vier doelpunten dit seizoen in de Champions League (2 goals, 2 assists). Dat is het hoogste aantal voor Club Brugge in één seizoen sinds Stats Perform deze gegevens verzamelt.

Union SG, één van de meest indrukwekkende in de Europa League

Het sprookje van R. Union Saint-Gilloise blijft maar duren. De Brusselaars schreven nu ook een hoofdstuk in de Europa League, nadat ze door Rangers uitgeschakeld waren in de kwalificaties van de Champions League. L’USG gaat als groepswinnaar door naar de achtste finales, ongeacht het resultaat tegen Union Berlin - de leider in de Bundesliga. Het is de elfde keer dat een Belgische club bovenaan de poule eindigt. 

RSC Anderlecht (2011-2012) kroonde zich tot groepswinnaar met 18 punten, een record dat niet meer bedreigd kan worden. Union kan er maximaal 16 halen. Dat zou dan de op één na beste prestatie voor een Belgische club zijn in de Europa League.

Stats Perform definieert het parcours van R. Union SG als “een van de indrukwekkendste in deze Europa League-editie”. In verschillende statistieken staat de ploeg van Karel Geraerts na 5 van de 6 speelrondes dan ook gewoon bovenaan. Geen enkele club laat meer intercepties of balveroveringen optekenen, een rechtstreeks resultaat van de hoge pressing van de Brusselaars.

Daarnaast is Union ook gewoon ontzettend efficiënt geweest in de Europa League. De Brusselaars scoorden 4,5 doelpunten meer dan verwacht volgens de xG-data. Voorlopig staat het doelpuntentotaal op 11 treffers (slechts drie teams doen beter), met een shooting accuracy van 55 procent (vier ploegen doen beter). Van de schoten op doel leverde 19 procent een doelpunt op. In deze statistiek doet enkel PSV (20 procent) - nota bene ook door Rangers uit de Champions League gekegeld - voorlopig beter.

How far can R. Union SG go?

Je moet aangemeld zijn om te kunnen stemmen op deze poll.

Aanmelden

About Stathursday

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en Challenger Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.