Stathursday: het 'Tiki-Tariki' van KAA Gent

© Orange Pictures

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner StatsPerform. Deze week houden we halt in Gent, waar Tarik Tissoudali zich de laatste weken in de kijker speelt. KAA Gent blijkt heel afhankelijk te zijn van de Marokkaanse aanvaller.

Tarik Tissoudali ontbolstert dit seizoen helemaal bij de Buffalo’s van Hein Vanhaezebrouck. Met 14 doelpunten en 3 assists in 25 wedstrijden behoort de Amsterdamse straatvoetballer tot de meest doelgerichte spelers in de Jupiler Pro League. Volgens statistieken van StatsPerform heeft hij een voet in 39 procent van de treffers. Slechts 7 spelers in 1A drukken aanvallend harder hun stempel op hun team.

Met of zonder: een wereld van verschil

Zijn belang voor de Buffalo’s valt vooral op bij de stats van KAA Gent wanneer Tissoudali niet in de basis start. Dat gebeurde in totaal acht keer dit seizoen: vier keer viel hij in en nog eens vier wedstrijden miste hij door de Africa Cup. Van die acht duels won KAA Gent er slechts één, wat een winstpercentage van 12,5 procent betekent. De 21 competitiematchen met Tissoudali aan de aftrap leverden 13 zeges op, goed voor een winstpercentage van 61,9 procent. Een enorm verschil.

Diezelfde vaststelling kan je maken voor het aantal gemaakte doelpunten. KAA Gent scoorde er gemiddeld 0,9 in de acht duels waarin Tissoudali niet startte. Met de dribbelvaardige aanvaller in de basis stijgt het aantal Gentse treffers naar een gemiddelde van 1,8 per wedstrijd. Dat betekent een verdubbeling dus. An sich logisch, want de flankaanvaller bezet de zesde plek in de topschuttersstand. Met Tissoudali als starter levert KAA Gent 1,2 schoten per match meer af dan zonder.

Er wordt hem wel eens verweten kwistig met de kansen om te springen, maar klopt dat wel? Volgens de xG-data van StatsPerform scoorde hij 2,59 doelpunten meer dan verwacht. Volgens die statistiek is hij de op negen spelers na meest efficiënte speler van de Jupiler Pro League. Toch is Tissoudali in absolute cijfers niet meer gaan scoren dan voordien.

Lopen aan hoge intensiteit

Bij K. Beerschot V.A. in de jaargang 2020-2021 scoorde hij net als dit seizoen gemiddeld 0,68 keer per wedstrijd. Dat is wel al hoger dan de 0,57 goals die hij vorig seizoen in het voorjaar bij KAA Gent gemiddeld per wedstrijd liet optekenen. Dat doet uitschijnen dat hij een aanpassingsperiode nodig had. Al blijft het uiteraard moeilijk om verschillende seizoenen met elkaar te vergelijken. Hernan Losada stond bij K. Beerschot V.A. bijvoorbeeld voor heel offensief voetbal.

Behalve doelpuntenmaker blijft Tarik Tissoudali natuurlijk ook een explosieve speler, die graag de actie maakt. Zo hield StatsPerform bij dat hij dit seizoen gemiddeld 17 sprints per wedstrijd trekt. En ook de verhouding tussen zijn totaal afgelegde kilometers en die aan hoge intensiteit is bovengemiddeld hoog. De aanvaller van KAA Gent loopt 11,38 procent aan hoge intensiteit (meer dan 24 kilometer per uur) tegenover een competitiegemiddelde van 9,15 procent.

Tissoudali probeert zijn tegenstander ook regelmatig te dribbelen. Dit seizoen probeerde hij dat liefst 96, goed voor een gemiddelde van 3,84 pogingen per wedstrijd. Daarmee staat de Marokkaan op de achtste plek in de Jupiler Pro League, maar slechts 38 van die dribbels waren succesvol (gemiddeld 1,52 per match). Een geslaagde dribbelratio van slechts 39,58 procent. Tissoudali bezet in die statistiek volgens StatsPerform slechts de 120e plek.

Doeltreffend dribbelen

Ook dat is niet onlogisch. De Marokkaan legt als aanvaller meer risico in zijn spel dan een doorsnee middenvelder of verdediger, die dus een hoger ratio heeft. In vergelijking met andere dribbelkonten, zoals Loïc Lapoussin (R. Union SG/48,57 procent), Rabbi Matondo (Cercle Brugge/38,18 procent) en Faïz Selemani (KV Kortrijk/32,32 procent) scoort Tissoudali gemiddeld op die statistiek.

Toch zet hij zijn dribbelskills veel beter in dan vorig seizoen bij K. Beerschot V.A., waar hij per wedstrijd gemiddeld 2,3 dribbels probeerde en er 38,6 procent succesvol afrondde. Bij KAA Gent probeert Tissoudali vaker zijn tegenstrever te dribbelen en lukt het hem ook meer om de poging succesvol af te ronden. Straatvoetbal zit in zijn DNA, maar Tissoudali koppelt er nu efficiëntie aan. Een succesformule die ook zijn landgenoot Mbark Boussoufa geen windeieren legde.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.

Kwamen eerder aan bod in de reeks 'Stathursday':