Stathursday: Hoe ziet de ideale Pro League-speler eruit?

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner. Deze week hebben we iets bijzonders in petto. Op basis van statistieken stelden we de ideale speler uit de Jupiler Pro League samen, onder meer met het aanvallend inzicht van Junya Ito en de rechtervoet van Youssef Maziz.

Wat krijg je als je de leiderscapaciteiten van Simon Mignolet combineert met de efficiëntie van Nikola Storm en de kopkracht van Christian Burgess? In deze #stathursday assembleren we de perfecte Jupiler Pro League-speler met behulp van data van het seizoen 2021-2022 en vooraf vastgelegde parameters.

Linkervoet van Sergio Gómez

Als we iemands linkervoet moeten selecteren, is het wel die van Sergio Gómez. De linksbuiten van RSC Anderlecht doet bijna alles met links: aannemen, voorzetten en scoren. Met zijn linker was de betrokken in 21,52 procent van alle Anderlecht-doelpunten het voorbije seizoen. De 21-jarige Spanjaard scoorde zes keer en gaf liefst elf assists, allemaal met links. 

Sergio Gómez leverde daarnaast ook nog eens 290 voorzetten - inclusief corners - af. Daarmee laat de Spanjaard eerste achtervolger en assistkoning Junya Ito (246) mijlenver achter zich. Ook die schudde hij bijna allemaal uit zijn linkervoet. Van die 290 waren er 52 succesvol, enkel Ito (64), Christian Brüls (63) en Dino Hotic (61) deden op dat vlak beter.

Rechtervoet uit Seraing

De zoektocht naar de volmaakte rechtervoet leidde ons richting Youssef Maziz. De aanvallende middenvelder van RFC Seraing kan ontzettend straffe statistieken voorleggen. De Fransman met Marokkaanse roots had een voet in 17 van de 30 goals die de Luikse promovendus dit seizoen maakte. Dat is een impact van 56,7 procent, waarmee Maziz eerste achtervolger Deniz Undav (48,7 procent) een eindje achter zich laat.

Van de 8 treffers die Maziz op zijn naam heeft staan in de competitie, scoorde hij er 7 met rechts. Ook in de beker schoot hij 2 keer raak met zijn rechtervoet. Geen enkele speler met 10 goals of meer toonde zich zo afhankelijk van zijn rechter. Bovendien liet Maziz 169 voorzetten optekenen (11e in de Jupiler Pro League), waarvan een aanzienlijk deel uit corners. Ook die gebeurden nagenoeg allemaal met rechts en leverden hem 9 assists op.

Met zijn geweldige rechter creëerde Maziz per match gemiddeld 1,82 doelkansen (16e in de Jupiler Pro League). Dat is vooral indrukwekkend als je weet dat er volgens de xG-statistieken gemiddeld slechts 1,15 doelpunten per match verwacht kon worden van zijn team RFC Seraing. Daarnaast lukte de 23-jarige Maziz ook nog eens 39 geslaagde dribbels (16e in de Jupiler Pro League).

© Orange Pictures

Kopbalsterke Burgess

Betere koppers dan Christian Burgess zal je moeilijke vinden in de Jupiler Pro League. Niemand werkte het leer vaker met zijn hoofd weg dan de verdediger van R. Union Saint-Gilloise (82 headed clearances). Met ook nog eens 120 gewonnen luchtduels moet hij enkel in de duelsterke Zinho Gano (172) en Taichi Hara (133) zijn meerdere erkennen.

En ook aan de aanvallende kant dreigde Burgess vaak met het hoofd. Zo kopte hij 11 keer richting doel, waarvan 6 keer tussen de palen. Geen enkele verdediger richtte zijn kopballen zo goed. Twee keer scoorde de dertigjarige Engelsman ook met het hoofd. Onder de verdedigers doet enkel Emmanuel Agbadou (4 kopbaldoelpunten) beter.

Vinnige Somers

Op fysiek vlak toonden usual suspects Casper Nielsen en Josh Cullen zich, maar ook de statistieken van Thibo Somers springen in het oog. De schaduwaanvaller van Cercle Brugge speelde lang niet alle minuten (1.519 van de 3.060 in de reguliere competitie), maar loopt toch gemiddeld een verdienstelijke 8,9 kilometer per wedstrijd. Met evenveel minuten als Nielsen (12,4 kilometer/3.477 minuten) zou Somers wellicht veel dichter in de buurt komen van de Deense kilometervreter.

Maar de speler van Cercle Brugge valt vooral op wegens zijn sprintvermogen. Van de 213,5 afgelegde kilometers legde Somers er 36 af aan hoge intensiteit (boven 24 kilometer per uur). Met 17 procent van zijn totale loopafstand aan hoge intensiteit doet hij beter dan al de rest in de Jupiler Pro League. 

En dat loopvermogen levert op, want in de matchen zonder Somers haalde Cercle Brugge slechts 5 op 30 (gemiddeld 0,5 punten). Uit de 24 matchen met Somers puurt de Vereniging 40 punten (gemiddeld 1,7 punten). Het winstpercentage stijgt zo van 10 procent naar 45,8 procent als de aanvaller op het veld verschijnt. 

Inzichtrijke De Sart

Met 295 balheroveringen voert Teddy Teuma de ranglijst van recuperaties aan. Toch kiezen we voor het defensief inzicht van Julien De Sart. De middenvelder van KAA Gent fungeert al het hele seizoen als de perfecte stofzuiger en is een van de belangrijkste redenen waarom de Buffalo’s na R. Union SG het minste gepasseerd werden het afgelopen seizoen.

De 27-jarige De Sart liet 73 intercepties optekenen, enkel Yahya Nadrani (88) en Brandon Mechele (79) deden beter. Daarnaast wonnen slechts drie spelers meer duels (232) dan de Belgische middenvelder en voerden er slechts vier meer tackles uit (92). En ook wat balheroveringen betreft behoort De Sart tot de top van de Jupiler Pro League. Hij heeft er 268 op de teller en is daarmee zesde in de Jupiler Pro League.

Braziliaanse oerkracht

Wat duelkracht betreft, konden we niet rond Vinicius Souza. De beresterke Braziliaan van KV Mechelen voerde de meeste tackles uit met een gemiddelde van 3,75 per wedstrijd - ruim meer dan andere verdedigende middenvelders. Niemand won bovendien meer duels (293). Ook wat balheroveringen en intercepties betreft staat Vinicius Souza, die eerder ook al de Stats XI van de reguliere competitie haalde, telkens in de top 10. 

Japans vernuft

Voor het offensief inzicht van onze ideale Pro League-speler selecteerden we het vernuft van assistkoning Junya Ito. Met 8 goals - waaronder het mooiste doelpunt van het jaar - en 16 assists behoort de Japanner tot de absolute smaakmakers van het voorbije seizoen. Gemiddeld creëerde Ito 2,46 kansen per wedstrijden. Enkel Xavier Mercier (3,59) en Stef Peeters (2,83) deden beter op dat vlak. 

Op Sergio Gómez na gaf geen enkele speler meer voorzetten dan de Japanner. Van die 257 crosses kwamen er 64 ook effectief aan. Niemand heeft een hoger aantal geslaagde voorzetten. Daarnaast lukte Ito ook 55 dribbels, het op drie na meeste totaal van de Jupiler Pro League. Met zijn acties lokte de winger van KRC Genk drie penaltys uit. Ook op dat vlak scoort niemand beter. 

Stormachtig efficiënt

Wie op zoek gaat naar de meest efficiënte speler in de Jupiler Pro League, komt uit bij Nikola Storm. De winger van KV Mechelen speelt zijn beste seizoen tot dusver met 15 goals en 4 assists. De Storm ging de laatste maanden een beetje liggen, want hij scoorde sinds februari nog maar één doelpunt. In de Europe Play-offs lukte het hem geen enkele keer.

Toch blijft Nikola Storm de voetballer die het meeste doelpunten puurt uit de kansen die hij krijgt. Dat blijkt uit de xG-statistieken van Stats Perform. Het algoritme becijferde Storm dit seizoen 6,51 treffers had moeten maken. Hij klokte uiteindelijk af op een totaal van 15. Bij niemand ligt het verschil tussen expected goals en effectief gescoord (+ 8,49) zo hoog. 

Dat verschil zegt veel over Storms efficiëntie en de moeilijkheidsgraad van zijn goals. Hij scoorde er bijvoorbeeld 4 van buiten de zestien, wat een grote impact heeft op de xG-cijfers. Zeven keer scoorde hij met links, acht keer met rechts. Storm scoort van overal en op alle manieren, behalve dan met het hoofd (0 goals).

Winnaar Mignolet

Dé man van de Champions’ Play-offs: Simon Mignolet. De doelman trok Club Brugge door de penibele momenten. Volgens het xG-algoritme van Stats Perform had ‘Big Si’ 8 doelpunten moeten slikken in de zes play-offwedstrijden, maar enkel Michael Frey (R. Antwerp FC) slaagde erin hem te kloppen. De impact van Mignolet, die 24 saves ofwel 6 per match liet optekenen in de play-offs, was dus enorm. Met een reddingspercentage van 96 procent torent hij ver boven de andere doelmannen uit.

Ter vergelijking: in het reguliere seizoen voerde de keeper van Blauw-Zwart gemiddeld 2,15 saves uit per wedstrijd en bleef het reddingspercentage steken op 67 procent. Mignolet bereikte hoogconjunctuur op het meest cruciale moment. Dat bewijst zijn winnaarsmentaliteit. Een kwaliteit waarover onze ideale speler zeker moet beschikken.

  • EA Sports
  • Konami
  • Bwin
  • Eleven Sports
  • Jupiler
  • Panini