Stathursday: ‘Itonuachu', Genks gevaarlijke combinatie
Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner StatsPerform. Deze week lichten we de prestaties uit van smaakmakers Paul Onuachu en Junya Ito van KRC Genk. In de Cegeka Arena rust de Europese hoop vooral op hun schouders.
Met nog twee wedstrijden voor de boeg tegen KAS Eupen en RFC Seraing en met de hete adem van de Truiense buren in de nek kan KRC Genk zich geen misstap meer veroorloven. Met de topschutter van vorig jaar in hun rangen en een flitsende Japanner op de flank heeft KRC Genk alvast voldoende wapens om de strijd met de Kanaries aan te gaan.
Ito miste dit seizoen nog geen enkele partij voor de mijnploeg en met 2.543 minuten op zijn teller behoort hij tot de top 20 in de Jupiler Pro League op basis van aantal gespeelde minuten. Genk moest het echter wel al negen keer zonder hun Nigeriaanse topspits stellen. Opvallend is dat uit de statistieken van StatsPerform blijkt dat KRC Genk aanvallend beter presteert zonder Onuachu op het veld. Met de bonkige aanvaller in de spits scoorden de Limburgers gemiddeld 1,7 keer per wedstrijd terwijl ze zonder hem afkloppen op gemiddeld 2,2 doelpunten per wedstrijd.
Aanval is de beste verdediging
Deze vaststelling zet zich niet door in het aantal behaalde punten. Zonder Onuachu pakt KRC Genk gemiddeld 1,1 punten. Met hem in het elftal stijgt dat gemiddelde naar 1,5 punten. De aanwezigheid van de balvaste Nigeriaan zorgt ook voor minder tegendoelpunten. Zonder Onuachu moest doelman Vandevoordt zich gemiddeld 2 keer omdraaien om een bal uit zijn net te vissen. Met de in 2019 aangeworven aanvaller tussen de lijnen krijgen de Limburgers slechts 1,3 doelpunten tegen.
Dankzij zijn aanwezigheid kan KRC Genk beter omschakelen. Onuachu houdt het leer bij en zijn tegenstanders af, waardoor zijn ploegmaats de tijd krijgen om op te schuiven. Zo komen de Limburgers ook makkelijker onder de druk uit. Er is immers meer tijd om allen als KRC Genk nadien alsnog balverlies lijdt, zijn de ruimtes veel compacter. Onuachu vormt zo een belangrijke organisatorische schakel bij de Limburgers.
Dat Ito en Onuachu belangrijk zijn voor de Genkies blijkt uit hun aandeel in het aantal doelpunten. Beiden hebben een voet in 18 goals op een totaal van 59, goed voor een impactscore van elk 30,5 procent. Fun fact: Ito gaf al zeven keer een assist aan Onuachu. Helaas verandert niet alles wat beide spelers aanraken in goud, want net zoals beiden een voet hebben in 18 doelpunten raakten ze elk ook vier keer het doelhout.
Samoerai met fluwelen voorzet
Ito is de man van de assists en dat blijkt ook uit zijn data. Die statistieken tonen ook aan hoe hij deze creëert. De rijzige flankaanvaller is de speler die dit seizoen op twee spelers na gemiddeld het meeste aantal doelkansen per wedstrijd creëert: 2,34. Enkel Stef Peeters (KAS Eupen/3,57) en Xavier Mercier (OH Leuven/2,86) doen voorlopig beter. Na Sergio Gomez (RSC Anderlecht/272) gaf hij ook het meeste voorzetten. Met in totaal 203 voorzetten, waarvan 45 succesvol, deed hij alvast voldoende moeite om ploegmaats in stelling te brengen.
Ondanks het grote aantal voorzetten van Ito, scoort Onuachu zijn meeste doelpunten niet met het hoofd. Slechts vier van zijn 16 treffers werden binnengekopt door de 2,01 meter grote spits. Onuachu is een gesel in de zestien van de tegenstander, waar al drie maal een strafschopfout op hem werd gemaakt. Geen enkele speler in de Jupiler Pro League kreeg meer fouten te verduren in de zestien.
Hoewel de Gouden Schoen 2021 vaker met de voeten scoort dan met het hoofd, blijkt Onuachu toch baas van het luchtruim te zijn. Liefst 154 keer ging “The Siege Bull” een luchtduel aan. Daar won hij er 94 van, ofwel 61 procent. Slechts vier spelers (Gano/159, Hara/125, Ambrose/98 en Frey/95) wonnen meer luchtduels.
Gemiddeld gezien heeft hij per wedstrijd in 3,43 luchtduels de bovenhand, een cijfer waar menig aanvaller jaloers op is. Ook in duels blijkt Onuachu moeilijk te kloppen, want per wedstrijd wint hij er gemiddeld 5,59. In de Belgische eerste klasse lieten amper vijf voetballers betere statistieken optekenen.
Als Genk volgend jaar zijn steentje wil bijdragen aan de Europese coëfficiënt van de Belgische ploegen zal het in de eindstrijd moeten rekenen op hun 2 goudhaantjes in de aanval. Met een STVV in vorm en Cercle Brugge die om de hoek loert, worden het nog spannende dagen in de Cegeka Arena om het ticket voor de Europe Play-offs te boeken.
Voor meer data-inzichten kan je de volledige profielen van Junya Ito en Paul Onuachu raadplegen.
Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie. Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler. Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje. |
- Nikola Storm (KV Mechelen);
- Doelmannen / Jean Butez (R. Antwerp FC);
- Maxim De Cuyper / Thomas Van den Keybus (KVC Westerlo);
- 'Tiki-Tariki' Tissoudali (KAA Gent);
- Defensive Powerhouses;
- Jelle Vossen (SV Zulte Waregem);
- Josh Cullen (RSC Anderlecht) en Hervé Koffi (Sporting Charleroi).