Stathursday: Jean n’offre pas des But(ez)

© PDV

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op een aantal interessante statistieken die aangeleverd worden door onze datapartner StatsPerform. Deze week vergelijken we de prestaties van de doelmannen, met extra aandacht voor uitblinker Jean Butez. Het sluitstuk van R. Antwerp FC voerde dit seizoen de meeste reddingen uit.

Wie geen doelpunten incasseert, pakt altijd minstens een punt. Doelmannen kunnen hun team op die manier titels en bekers bezorgen. Doorgaans wordt verwezen naar het aantal clean sheets om prestaties van keepers te beoordelen. In onze Jupiler Pro League voert Anthony Moris die stand aan. De doelman van Royale Union Saint-Gilloise hield zijn netten 12 keer schoon op 26 wedstrijden. Simon Mignolet (Club Brugge) en Jean Butez (R. Antwerp FC) verzamelden tot dusver 10 clean sheets.

Moris realiseerde in totaal 61 saves, goed voor een reddingspercentage van 73,5 procent. Volgens algoritmes en xGA-statistieken van StatsPerform had Royale Union Saint-Gilloise met hem tussen de palen 26,85 tegendoelpunten moeten slikken. In realiteit duldde Moris slechts 22 treffers, wat suggereert dat hij tot dusver bovengemiddeld presteert. Een belangrijke kanttekening: ook bijvoorbeeld een slechte afwerking – wat niet per se de verdienste is van Moris – heeft invloed op xG-stats.

Statistisch gezien presteert Jean Butez echter nog beter. Niemand overtreft zijn 112 reddingen in het doel van R. Antwerp FC. Hij redt 80 procent van de schoten op doel en is op dat vlak ongeëvenaard in België. Butez stond 28 tegendoelpunten toe, maar volgens de berekeningen van StatsPerform hadden dat er 38,74 kunnen zijn. Het verschil tussen xGA (‘expected goals against’) en effectieve tegengoals bedraagt zo bijna 11. Het hoeft geen betoog dat de Great Old veel punten dankt aan Butez.

De enige doelman die in die statistiek enigszins in de buurt komt, is Marko Ilic van KV Kortrijk. De Servische goalie voerde 84 saves uit aan een reddingspercentage van 72,57 procent. StatsPerform berekende dat Ilic 8,86 meer doelpunten moest slikken dan de 31 doelpunten die hij effectief binnenkreeg. De doelman die het meest onderpresteert is Maarten Vandevoordt. Het sluitstuk van KRC Genk had maar 32 treffers mogen slikken, maar moest zich al 38 keer omdraaien.

Knapste saves van Jean Butez dit seizoen:

Vandevoordt (reddinspercentage 64,15 procent) toont zich onder meer bijzonder kwetsbaar buiten de zestien. Dat blijkt uit de zogenaamde ‘Keeper Sweeper Accuracy’. Die statistiek geeft aan wanneer een doelman uit zijn rechthoek komt om met succes balbezit te veroveren. Bij Vandevoordt loopt dat in 1 poging op 3 verkeerd af. Enkel bij Rafael Romo van OH Leuven (1 op 2) gaat dat vaker de mist in.

Guillaume Dietsch van RFC Seraing, die met 92 reddingen enkel Jean Butez moet voorlaten, verliet zijn zestien op die manier het vaakst (10 keer). Telkens leverde dat zijn team ook balbezit op. Dietsch behoort dus tot de beter meevoetballende doelmannen in de Jupiler Pro League. Een penaltyspecialist is hij wel niet. Van de 8 strafschoppen kon hij er maar 1 stoppen. Niemand slikte er meer. Enkel Hendrik Van Crombrugge werd vanaf de penaltystip nog niet gevloerd. De keeper van RSC Anderlecht hield twee elfmeters tegen.

© Orange Pictures

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.