Stathursday: Krijgen we Supercuypers of lacht Larin het laatst?

© Orange Pictures

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze partner Stats Perform. Deze week blikken we vooruit op de Supercup tussen landskampioen Club Brugge en bekerhouder KAA Gent, met een datafocus op nieuwkomers Cyle Larin en Hugo Cuypers.

Zondag om 18 uur geven Club Brugge en KAA Gent in het Jan Breydelstadion de officieuze aftrap van het seizoen 2022-2023. En meteen wordt er ook de eerste prijs uitgedeeld: de Supercup 2022. In aanloop naar de 'Slag om Vlaanderens laten we in Stathursday ons licht schijnen op Cyle Larin en Hugo Cuypers, de nieuwe aanvallers van respectievelijk Blauw-Zwart en de Buffalo's.

Wat Larin en Cuypers alvast gemeen hebben? Beiden waagden vanuit een kleinere Belgische club - al dan niet met tussenstations in het buitenland - de sprong naar een G5-team. Kunnen zij het nu ook op een hoger niveau waarmaken? Daarvoor blikken we terug op hun eerste periode in de Jupiler Pro League.

In het seizoen 2019-2020 maakte Cyle Larin onder trainer Francky Dury het mooie weer bij Zulte Waregem. Zijn statistieken aan de Gaverbeek waren ronduit indrukwekkend. De Canadees scoorde 7 doelpunten en deelde ook 5 assists uit, waardoor hij een voet had in 30 procent van de Waregemse goals. Slechts 7 spelers deden die (door Covid-19 onderbroken) jaargang beter. Larin liet toen in totaal 75 schoten optekenen, een seizoensrecord dat hij deelde met topschutter Dieumerci Mbokani. 

Ondanks zijn gestalte (1m88) koos de nu 27-jarige Larin ook bij Essevee al graag voor de actie. Zo zette de Canadees - die graag op de linkerflank geposteerd wordt - in het seizoen 2019-2020 liefst 109 dribbels in. Slechts vijf spelers probeerden vaker hun tegenstander te passeren. In 51 gevallen slaagde Larin daar ook in. 

Efficiënter dan bij Essevee?

Een belangrijk werkpunt bij Zulte Waregem was echter zijn efficiëntie. De xG-cijfers van Stats Perform verwachtten namelijk 9,75 doelpunten. Daar bleef Larin met zijn 7 treffers toch ruim onder. Slechts twee spelers (Mbokani en Sakala) lieten dat seizoen ook meer grote kansen onbenut. Zo miste de doelgerichte aanvaller er 11.

Het seizoen daarop bij Besiktas toonde Larin zich evenwel een pak efficiënter, want met 19 treffers had hij een groot aandeel in de titel in 2021. Trekt de nieuwkomer die lijn door bij Club Brugge?

Hugo Cuypers streek vorige zomer neer Achter de Kazerne. Na een aarzelend seizoensbegin ontpopte het jeugdproduct van Standard zich tot een revelatie bij KV Mechelen. De hardwerkende aanvaller scoorde in het seizoen 2021-2022 dertien keer, waarmee hij net in de top 10 van de topschutterslijst stond. Daarbovenop gaf Cuypers nog eens 10 assists, goed voor een (gedeelde) achtste plek in de Pro Assist Ranking.

Werkethiek charmeert HVH

De 25-jarige aanvaller was zo betrokken bij 23 Mechelse goals, goed voor een impactscore van 36,51 procent. Slechts 7 spelers uit de Jupiler Pro League deden beter vorig seizoen. Cuypers toonde zich ook bijzonder efficiënt, want scoorde meer doelpunten dan van hem verwacht werden. De xG-prognoses rekenden op 10 treffers. Die knappe statistieken hebben KAA Gent ongetwijfeld overhaald om hen naar de Ghelamco Arena te lokken.

Wat Hein Vanhaezebrouck ongetwijfeld ook charmeerde in Cuypers, is zijn werkethiek. De aanvaller schuwde bij KV Mechelen ook geen (defensieve) inspanningen. Op Sergio Gomez (788/RSC Anderlecht) en Dante Vanzeir (785/R. Union SG) trok niemand meer sprints: 770. Bovendien ging hij 468 keer het duel aan (derde onder de JPL-aanvallers, Lapoussin op kop) en voerde hij 56 tackles uit (vierde onder de JPL-aanvallers). Dat getuigt van een versatiliteit die bij KAA Gent enorm wordt gewaardeerd. Kan hij die zondag meteen laten renderen op Jan Breydel?

© Photo News

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.