Stathursday: lopen van Brussel naar Lagos met RSC Anderlecht

© Orange Pictures

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week leggen we de focus op de lopers uit de Jupiler Pro League. Welke ploeg legde de meeste kilometers af? Wie trok het vaakst een sprint? En welke topsnelheden werden het afgelopen seizoen gemeten?

Dat Casper Nielsen de meeste kilometers op zijn teller had in het seizoen 2021-2022, wist u al. Met 485 afgelegde kilometers haalde de middenvelder van R. Union Saint-Gilloise het in de marathon die de Jupiler Pro League is net voor Josh Cullen (480 km) van stadsrivaal RSC Anderlecht. Hans Vanaken (430 km) vervolledigt de top 3.

Maar in het ploegenklassement liep Paars-Wit de tegenstand er wél af. Alle spelers van RSC Anderlecht legden samen gemiddeld 122,1 kilometer per wedstrijd af, zo registreerde Stats Perform. Op een heel seizoen wordt dat 4.885 kilometer in totaal. Dat is ongeveer de afstand in vogelvlucht van Brussel naar de Nigeriaanse stad Lagos of de afstand nodig om de Atlantische oceaan te overbruggen.

De Brusselaars renden per wedstrijd gemiddeld 800 meter meer dan Cercle Brugge (121,3 km) en ruim een kilometer meer dan KV Mechelen (120,9 km). Na Cullen zijn Sergio Goméz (417 km in totaal) en Wesley Hoedt (348 km in totaal) de spelers van RSC Anderlecht met de meeste loopkilometers op de teller.

Als het op kilometers aan hoge intensiteit (snelheid van 20 tot 25 km per uur) aankomt, scoort niemand beter dan Cercle Brugge. Per wedstrijd loopt de Vereniging gemiddeld 13,1 kilometer aan hoge intensiteit, ofwel 10,8 procent van de totale loopafstand. KV Oostende (11,7 km aan hoge intensiteit) en Club Brugge (11,3 km aan hoge intensiteit) zorgen voor een volledig West-Vlaams podium.

Bij Cercle Brugge springt vooral het sprintvermogen van Thibo Somers in het oog. Zijn motor namen we eerder al op in de ‘ideale Pro League-speler’. Van zijn 213,5 afgelegde kilometers legde de schaduwspits er 36 af aan hoge intensiteit. Met 17 procent van zijn totale loopafstand aan hoge intensiteit doet hij beter dan al de rest in de Jupiler Pro League. Benito Raman (15,1 procent) volgt op ruime afstand.

Wat het totaal aantal getrokken sprints (sneller dan 25 km per uur) betreft, deed geen enkele ploeg het in het seizoen 2021-2022 beter dan Club Brugge (6.696), gevolgd door R. Antwerp FC (6.402 sprints). Als je echter het gemiddelde aantal sprints per wedstrijd erbij neemt, staat opnieuw Cercle Brugge bovenaan met 178,6 sprints per 90 minuten voor Club Brugge (167,4 sprints/wedstrijd) en KV Kortrijk (166,3 sprints/wedstrijd). 

De hoogst geregistreerde snelheid van het voorbije seizoen staat ten slotte op de onverwachte naam van Benjamin Boulenger. De 32-jarige verdediger van RFC Seraing liep in januari in de thuismatch tegen R. Union Saint-Gilloise aan een snelheid van 36,359 kilometer per uur. Dat is nipt rapper dan het Club Brugge-duo Tajon Buchanan (36,244 km/u) en Noa Lang (36,212 km/u). 

Op plekje vijf vinden we trouwens Raphael Holzhauser, die aan een snelheid van 36,175 km/u geflitst werd op het veld van KV Oostende. Wie durft nog te beweren dat de Oostenrijker traag is?

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.