Stathursday: Merci, Mercier

© Orange Pictures

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week brengen we een ode aan middenvelder Xavier Mercier, die na ruim zes mooie seizoenen in België andere voetbaloorden opzoekt.

De Fransman maakte achtereenvolgens het mooie weer bij KV Kortrijk, Cercle Brugge en OH Leuven. In bijna 200 wedstrijden op de Belgische voetbalvelden was Mercier goed voor exact 60 assists en bijna 40 doelpunten. Eerst loodste hij Cercle Brugge en nadien OHL terug naar de Jupiler Pro League. Maar vooral zijn laatste seizoenen bij OH Leuven etaleerde de middenvelder zijn klasse. De Hongaarse kampioen Ferencvaros merkte zijn kunde ook op. Mercier ruilt deze zomer de Dijle voor de Donau.

Mocht het seizoen na de reguliere competitie van 2021-2022 gestopt zijn, was niet Junya Ito de assistenkoning, maar wél Xavier Mercier. De 32-jarige Fransman liet zijn ploeggenoten liefst 14 keer scoren het voorbije seizoen. In de Pro League Assist-ranking eindigde hij zo op de tweede plek na Ito (16). Als je de aantallen herberekent naar de hoeveelheid assists per wedstrijd, wipt Mercier (0,44) wél over de Japanse smaakmaker van KRC Genk (0,41).

Wat Mercier als geen ander kan, is kansen creëren. Hij produceerde er in het seizoen 2021-2022 namelijk 119 voor OH Leuven, ofwel gemiddeld 3,59 kansen per wedstrijd. Niemand die ook maar in zijn buurt komt. Eerste achtervolger Stef Peeters (KAS Eupen) genereerde 85 kansen (2,83 per match). Ito strandt op de derde plek met een gemiddelde van 2,46 kansen per wedstrijd. Zelf scoorde Mercier er ook nog eens drie.

De Fransman had het afgelopen seizoen zelf een voet in 17 goals, ofwel 40 procent van alle Leuvense treffers. Bij OHL had niemand een grotere impact dan Mercier. En ook onder alle Jupiler Pro League-spelers scoort de middenvelder in deze statistiek heel hoog. Slechts vijf realiseerden een hogere impactscore: Youssef Maziz (53,3 procent), Deniz Undav (48,7 procent), Michael Frey (48,3 procent), Faïz Selemani (41,86 procent) en Jelle Vossen (40,48 procent). 

Op RSCA-verdediger Wesley Hoedt (418) na speelde in de reguliere competitie niemand het leer vaker in de ‘final third’ dan Mercier (412). Dat zet nogmaals de offensieve ingesteldheid van de Fransman in de verf. En hoewel de middenvelder voor sommigen loom zal ogen, legt hij toch veel kilometers af. Gemiddeld liep hij er 10,3 per match. Bij OHL deden enkel Casper De Norre (11,3 km/duel) en Cenk Özkaçar (10,6 km/duel) meer. Een voetballer met inhoud, zoveel is duidelijk.