Stathursday: Nergens zijn spelers zo efficiënt als in de Jupiler Pro League

Elke donderdag lichten we in de rubriek ‘Stathursday’ boeiende voetbalstatistieken uit aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week zoomden we even uit om tot de vaststelling te komen dat de Jupiler Pro League tot de attractiefste competities van Europa behoort. En ook in de Challenger Pro League vinden spelers vlot de weg naar doel.

Hoewel KAA Gent en RSC Anderlecht er niet optimaal voor staan in de Conference League, zou het zomaar kunnen dat er straks vier Belgische clubs Europees overwinteren. Meer nog, de Pro League zou voor het eerst minstens één vertegenwoordiger kunnen hebben in de drie UEFA-competities. Fingers crossed dus! Eén ding is wel al duidelijk: het Europees seizoen 2022-2023 zal doorgaan als een van het beste in de laatste jaren.

Is dat slechts een momentopname of zullen onze clubs ook de komende jaren straffe prestaties kunnen neerzetten op het Europees toneel? Dat kan enkel de toekomst uitwijzen. Wat wél duidelijk blijkt uit de statistieken, is dat onze competities steeds doelgerichter worden. Vorig seizoen vielen er gemiddeld 25,5 goals per speeldag in de Jupiler Pro League, drie meer dan vijf jaar eerder - zoals blijkt uit onderstaande grafiek. En de stijgende trend houdt niet op.

Het voorlopig gemiddelde per speeldag bedraagt in het lopende seizoen al 27,6 doelpunten per speelronde. Dat wijst dus opnieuw op een sterke toename. In de 14 speeldagen schotelden we de fans tot dusver liefst 383 treffers voor, in absolute cijfers het hoogst aantal van de top 10-competities in Europa. Per wedstrijd gaat het gemiddeld om 3,04 doelpunten, nipt minder dan in de Bundesliga (3,15) en de Eredivisie (3,21) en evenveel als in de Ligue 1. 

Wat vooral opvalt, is dat de Belgische clubs zich heel efficiënt tonen in de afwerking. Gemiddeld laten spelers in de Jupiler Pro League 24,7 doelpogingen per match optekenen, een pak lager dan in de rest van de top 10-liga's. Maar we hebben minder doelpogingen nodig om te scoren, met een gemiddelde nauwkeurigheid (47,8%) en vooral een shot conversion rate van 12,5 procent. Dat is het hoogste omzettingscijfer van de topcompetities in Europa.

Opvallend: in de Challenger Pro League (3,13) vallen per wedstrijd nog meer goals dan in de Jupiler Pro League. Statistieken indiceren dat er in de voormalige tweede klasse heel aanvallend voetbal wordt gespeeld. Elke match wordt er immers gemiddeld 27,9 keer naar doel geschoten. Dat is hoger dan in de Eredivisie (27,8), de nummer 1 van de Europese topcompetities. 

Het ontbreekt de jonge voetballers in de Challenger Pro League enkel nog aan precisie (46 % tussen de palen) en efficiëntie (omzetting van 11,2 %), maar een aantrekkelijke competitie is het zeker wel!

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.