Stathursday: RSC Anderlecht - Club Brugge, meer dan ooit de jeugdige topper

Elke donderdag lichten we in de rubriek ‘Stathursday’ boeiende voetbalstatistieken uit aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. De Pro League staat deze week stil bij één van haar mooiste affiches: RSC Anderlecht - Club Brugge. Niet alleen de ploegen met de meeste landstitels op hun palmares, maar vandaag ook de hofleveranciers van (Belgisch) voetbaltalent.

Komende zondag kruisen de rivalen hun degens in het Brusselse Lotto Park. De afgelopen zes competitieduels tussen RSCA en Club Brugge eindigden op een gelijkspel. Een zevende draw op rij tussen beide teams zou al van 1986 geleden zijn.

Blauw-Zwart staat er goed voor in het klassement en rijdt een formidabel Champions League-parcours, maar de laatste weken zit er in de Jupiler Pro League zand in de machine. De landskampioen scoorde in twee van zijn laatste drie competitiematchen niet (tegen KVC Westerlo en Standard). Daarvoor had Club Brugge slechts twee doelpuntloze duels in 27 JPL-wedstrijden.

Ook RSC Anderlecht kende sportief al betere tijden. Met 16 op 33 staat Paars-Wit slechts negende in de stand. De Brusselaars houden hun netten ook al 7 competitiematchen op rij niet schoon. Zo’n slechte reeks zette de recordkampioen in het verleden slechts één keer neer. 

RSCA lijkt in het eigen Lotto Park wel altijd wat meer te kunnen tegen de aartsrivaal. Sinds 1999 verloor het thuis slechts twee keer in de competitie van Club Brugge. Historisch gezien kon Blauw-Zwart nog maar 11 keer winnen op Brusselse bodem. Dertig keer eindigde RSC Anderlecht - Club Brugge op een gelijkspel, Paars-Wit trok 49 keer aan het langste eind in eigen huis. 

Als je er ook de competitiewedstrijd in Brugge bijneemt, heeft RSCA nog steeds de bovenhand met 67 zeges op 180 onderlinge confrontaties. 

Club Brugge en RSC Anderlecht mogen dan grote rivalen zijn op het veld, één ding hebben ze wel gemeen: hun passie voor talent. Vorige week leerde je al dat hun academies hofleveranciers zijn voor de G5-competities in Europa. Ook in de Challenger Pro League doen hun beloftenteams het goed. Dat opleidingsmodel uit zich ook in de Jupiler Pro League.

Beide clubs gaven namelijk de meeste speelminuten aan min 20-jarigen. Mazzu gebruikte dit seizoen al 23 U20-spelers, Hoefkens zit aan 17. Van de 11 jongste spelers in de competitie komen er liefst zes uit voor RSC Anderlecht of Club Brugge. RSCA-flankspeler Julien Duranville is met zijn 16 jaar de allerjongste en meteen ook de jongste doelpuntenmaker deze jaargang in de Jupiler Pro League.

Beide clubs staan dit seizoen voor verzorgd, aanvallend voetbal, zo bevestigen de data van StatsPerform. Na Antwerp (29) laat RSC Anderlecht de meeste opgebouwde aanvallen (28) optekenen. Club Brugge is na datzelfde Antwerp dan weer de ploeg die het vaakst meer dan 10 passes geeft om tot een kans te komen. Blauw-Zwart koppelt dat voetballend vermogen aan hoge pressing. Al 21 keer veroverde Club Brugge de bal op de helft van de tegenstander, vijf keer met een goal tot gevolg. Geen enkele club doet beter.

Het komt er voor Wesley Hoedt en Zeno Debast dus op aan om geen foutjes te maken achterin. Beiden behoren tot de top 3 in aantal keren dat ze met de bal opdrijven. Kersvers Rode Duivel Debast legde op die manier het hoogste aantal kilometers (3,3 km) af in de Jupiler Pro League. Club Brugge zal hen ongetwijfeld onder druk proberen te zetten.

Wie doorgaans heel goed presteert in de topper, is Hans Vanaken. De Brugse kapitein scoorde al tien keer tegen RSCA en haalt ook dit seizoen weer een hoog niveau. Geen enkele speler was zo vaak betrokken bij een aanval die tot een schot leidde als Vanaken. Volgens xG-statistieken hadden zo’n aanvallen ook 10,6 doelpunten voor Blauw-Zwart moeten opleveren.

Je moet aangemeld zijn om te kunnen stemmen op deze poll.

Aanmelden

  

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en Challenger Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.