Stathursday: Schattenjagen met Mike en marathonlopen met Mathieu

© SES

Elke donderdag lichten we in de rubriek ‘Stathursday’ boeiende voetbalstatistieken uit aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week zoomen we in op straffe spelerdata. Wist jij dat Mathieu Maertens (OHL) de absolute kilometervreter is dit seizoen? Lees er alles over, vul onze quiz in en maak kans op een shirt van jouw favoriete club!

Sinds het voorbije weekend staat KRC Genk op kop in de Jupiler Pro League. Ondanks het vertrek van sterkhouders als Théo Bongonda en Junya Ito, slaagde nieuwkomer Wouter Vrancken erin een heel performant team op te stellen. In dat Genkse systeem claimt assistenkoning Mike Trésor een enorm belangrijke rol. De 23-jarige middenvelder creëerde al 50 kansen voor de Limburgers. Dat zijn er 18 (!!!) meer dan Dino Hotic (Cercle Brugge), de nummer twee in die statistiek.

Jouw team doelkansen aanbieden, is belangrijk. Maar jezelf in positie brengen om te schieten naar doel is dat evenzeer. Op dat gebied hoef je Ferran Jutglà niets te leren. Met 18 schoten op doel topt de Spaanse spits van Club Brugge het lijstje. Jutglà kan natuurlijk ook rekenen op de precisie van Hans Vanaken, die 367 passes in de zone van de waarheid (‘final third’) verstuurde. Rechtsback Daniel Muñoz (290) van KRC Genk is op ruime achterstand een opvallende tweede.

Jutglà wordt in aantal schoten op doel wel op de hielen gezeten door Dante Vanzeir (R. Union Saint-Gilloise), die de laatste weken sterk op dreef is en intussen aan 17 schoten op doel zit. Met Teddy Teuma (28 kansen gecreëerd) heeft Vanzeir natuurlijk ook een goede sparringpartner bij de Brusselaars.

Ondanks een kleine terugval (4 op 15) de laatste weken, kende OH Leuven een enorm sterke seizoensstart. Dat hebben de sympathieke Vlaams-Brabanders voor een groot stuk te danken aan hun werkijver - een kwaliteit die niet vreemd is aan trainer Marc Brys. Mathieu Maertens legde met 159,8 km het hoogst aantal kilometers af. Aan hoge intensiteit (sneller dan 24 km/u) staat Mousa Al-Tamari helemaal op kop met 18,7 km.

Ook promovendus KVC Westerlo - die andere seizoensrevelatie - beschikt over enkele werkpaarden. Denk maar aan verdediger Rubin Seigers, die het vaakst een bal wist weg te werken (60 zogenaamde ‘clearances’). Dat deed de 24-jarige even vaak met de voet (30) als met de kop (30). Ook Maxim De Cuyper, die al 4 assists liet optekenen, trekt defensief zijn streng. Met 25 geslaagde tackles bekleedt de flankaanvaller de derde plek in die statistiek. 

De twintigjarige De Cuyper draagt overal op het veld zijn steentje bij, maar dat doet bij uitstek ook Thierry Ambrose bij KV Oostende. De energieke aanvaller uit Guadeloupe staat bovenaan in aantal dribbelpogingen, in aantal duels en in aantal gewonnen luchtduels. Ambrose vormt zo een stevig one-man army aan de kust.

Krijg je niet genoeg van dit soort statistieken? Vul dan ook onze Stathursday-quiz in en maak kans op een shirt van jouw favoriete team! Tip: het uitgebreide statscenter van onze Jupiler Pro League app zet je op het juiste pad. 

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en Challenger Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.