Stathursday special: Jupiler Pro League wordt doelgerichter

© PCR

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze partner Stats Perform. Deze week geven we de datasamenvatting van het voorbije seizoen in de Jupiler Pro League. Opvallend: het aantal verwachte doelpunten per speeldag neemt per seizoen toe.

Zoals het bondsreglement dat voorschrijft, zetten we op 30 juni officieel een punt achter het seizoen 2021-2022. Een ideale dag dus om de finale balans op te maken van de voorbije jaargang in de Jupiler Pro League. Vanaf 1 juli gaat immers officieel het seizoen 2022-2023 van start.

Meer goals dan in Premier League

In 2021-2022 werden in totaal 949 doelpunten gescoord in 318 competitiewedstrijden. Dat betekent een gemiddeld van 25,5 goals per speeldag, ofwel net geen drie doelpunten (2,98) per competitieduel in de Jupiler Pro League. Dat zijn er meer dan in de Eredivisie (2,88), Serie A (2,87), Premier League (2,82), Ligue 1 (2,81) en La Liga (2,50). Van de maatstafcompetities trilden enkel de netten in de Bundesliga (3,12) vorig seizoen gemiddeld meer per wedstrijd. 

Nochtans hadden het er in de Jupiler Pro League nog wel een pak meer kunnen zijn, want het algoritme van Stats Perform rekende uit dat er per speeldag minstens 27 goals hadden moeten vallen. Dat zijn er anderhalf meer dan in realiteit. De xG-statistieken tonen dus aan dat de spelers in onze eerste klasse niet heel efficiënt omgesprongen zijn met de kansen die ze kregen. In het seizoen 2021-2022 werden daardoor 55 doelpunten minder gescoord dan verwacht.

Aanvallender dan ooit

Uit diezelfde xG-statistieken kan je wel concluderen dat het Belgisch voetbal de laatste jaren aanvallender, doelgerichter en dus attractiever is geworden. Zo werden in de seizoenen 2017-2018, 2018-2019 en 2019-2020 (onderbroken door corona) per speeldag gemiddeld respectievelijk 20,03, 22,47 en 22,94 doelpunten verwacht. In het seizoen 2020-2021 steeg dat xG-cijfer naar 26,33 goals in elke speelronde, om dus het afgelopen seizoen af te kloppen op 27,07 xG per speeldag. Een constante stijging dus. Wie graag een doelgerichte competitie volgt, zit dus goed bij de Jupiler Pro League.

Niet geheel ontoevallig is het Club Brugge, de drievoudige landskampioen, die de meeste doelpunten voor zijn rekening neemt. In vijf seizoenen scoorde Blauw-Zwart 387 keer, waarvan 80 goals in het seizoen 2021-2022. Ook RSC Anderlecht vond 80 keer de weg naar doel in de voorbije jaargang, en houdt daarmee net de Brusselse rivaal R. Union Saint-Gilloise (78) achter zich. Sinds 2019-2020 staat Club dus bovenaan (387 goals), gevolgd door KRC Genk (342) en KAA Gent (308) wat het aantal doelpunten betreft.

Ook wat xG betreft over de laatste vijf seizoenen, steekt Club Brugge logischerwijs boven de rest uit (zie tabel). Opmerkelijk zijn de kleine verschillen tussen de verwachte goals en het effectieve doelpuntentotaal. Het onder- of overpresteren kan op seizoensbasis zeker gebeuren. Zo bleven KRC Genk, KAA Gent en RFC Seraing het voorbije seizoen bijna 10 treffers onder de xG, en ging KV Mechelen er met 10 doelpunten boven. Als je het over meerdere jaren aanschouwt, valt op dat het verschil tussen xG en effectieve goals lager ligt dan je in eerste instantie kan verwachten.

Nog dit: RSC Anderlecht blijft de ploeg die haar passing het best verzorgt. Vorig seizoen gaven paars-witte spelers elkaar 21.891 keer de bal door. Dat zijn ruim meer passes dan KRC Genk (20.873) en Club Brugge (20.842), die de top 3 rondmaken. En ook over de voorbije drie seizoen doet niemand beter dan RSCA met 56.865 passes. Dat toont heel sterk de hand van Vincent Kompany aan.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.