Stathursday special: JPL-sterkhouders van de laatste vijf jaar

© NVE

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze partner Stats Perform. Deze week laten we ons licht schijnen op de voetballers die de voorbije vijf seizoenen domineerden in de Jupiler Pro League. Daarbij valt op dat Club Brugge al jaren over een stevig fundament beschikt.

Nog twee weken wachten voor het seizoen 2022-2023 afgetrapt wordt op Sclessin. Met vier van de laatste vijf landstitels op zak wordt Club Brugge opnieuw de te kloppen titelkandidaat. R. Union SG was er afgelopen seizoen dichtbij, maar enkel KRC Genk slaagde erin de Brugse hegemonie te doorbreken in 2019. Wat opvalt aan de spelersdata van de laatste vijf seizoenen, is dat Blauw-Zwart al een tijdje kan kan rekenen op een oerdegelijke centrale as.

Ervaring als fundament 

Bij een terugblik op valt meteen op hoe drie Brugse spelers de dans leiden in het klassement van het aantal speelminuten. Hans Vanaken steekt met zijn 15.573 minuten met kop en schouders boven de rest uit. De tweevoudige Gouden Schoen voetbalde net geen 8 matchen meer dan runner-up  Brandon Mechele (14.871 minuten). Op nummer 3 vinden we Ruud Vormer. De Brugse aanvoerder verzamelde 14.153 minuten in vijf seizoenen. 

Verder in de top 10 treffen we ook nog Mats Rits (9e, 12.366 minuten) en Clinton Mata (10e, 12.346 minuten) aan. Met vijf spelers in de top 10 bewijst Club Brugge dat consistentie en ervaring belangrijke elementen zijn om een titelploeg op te bouwen. Doelman Sinan Bolat (13.860 minuten) en Dorian Dessoleil (13.569) rondden de top 5 af, wat an sich opvallend is. Beiden speelden namelijk voor twee verschillende teams.

In de laatste vijf jaar zijn er ook slechts drie spelers in geslaagd om elke minuut van een seizoen tussen de lijnen te staan: Bolat (2018-19 / R. Antwerp FC), Mechele (2017-18) en Jean Butez (2021-22 / R. Antwerp FC).

Genkse kampioenenmaker 

De meeste doelpunten in de voorbije vijf jaar staan op naam van Paul Onuachu, die er 63 tegen de netten kopte of trapte. Dat is een gemiddelde van 21 goals per seizoen, want de Nigeriaanse spits komt sinds de zomer van 2019 pas uit voor KRC Genk. In 2020-2021 scoorde Onuachu 33 keer. Sinds de oprichting van de Pro League (in 1974) deed enkel Erwin Vandenbergh beter met 39 treffers voor Lierse SK in het seizoen 1979-1980.

Vlak achter Onuachu eindigt Hans Vanaken met 61 doelpunten, netjes verspreid over de voorbije vijf jaar. De Brugse sterkhouder blinkt uit in continuïteit. Roman Yaremchuk, die in de zomer van 2021 KAA Gent inruilde voor de Portugese topclub Benfica, vervolledigt de top 3.

Leuke vaststelling: behalve Dieumerci Mbokani (5e, 43 goals) scoorde de volledige top 5 meer doelpunten dan volgens het xG-algoritme van Stats Perform van hen werd verwacht. Wie topschutter wil worden, moet dus een beetje overperformen.

De passing van Ruud

Bij Club Brugge was Ruud Vormer vorig seizoen op een zijspoor verzeild geraakt, maar de Nederlander heeft er de voorbije vijf jaar wel een sleutelrol vertolkt. Niemand gaf in die periode namelijk meer beslissende passes dan de Brugse aanvoerder. Met 59 assists, waarvan een recordaantal van 18 in het seizoen 2017-18, houdt Vormer zijn ploegmaat Hans Vanaken (46) ver achter zich. Beide speelden natuurlijk ook de meeste wedstrijden in deze tijdsspanne.

Op de derde plek in dat klassement staat Junya Ito (36), die vorig seizoen met 16 doorslaggevende passes tot assistkoning werd gekroond. Niemand had de afgelopen vijf seizoenen een hoger xA-cijfer (expected assists) dan de Japanner van KRC Genk. Hadden zijn ploegmaats iets vlotter afgewerkt, brak Ito in het seizoen 2021-2022 alle records. Onder meer Onuachu bleef ondanks zijn 21 treffers ruim onder het aantal dat van hem verwacht werd (xG 25,25).

Nog een leuk feitje om mee af te sluiten: de grootste kaartenpakker de afgelopen vijf seizoenen was Marco Ilaimaharitra. De middenvelder van Sporting Charleroi verzamelde 46 gele kaarten. Ryota Morioka, die de kleuren van Waasland-Beveren, RSC Anderlecht en Sporting Charleroi verdedigde, voerde dan weer de meeste tackles (411) uit.

Lees ook onze season recap van vorige week.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.