Stathursday: vijf spraakmakende nieuwkomers in de Jupiler Pro League

© JIMMY BOLCINA

Ook in het seizoen 2022-2023 gaan we elke donderdag voort met ‘Stathursday’, de wekelijkse rubriek waarin we boeiende statistieken uitlichten. In deze editie blikken we met data van onze partner Stats Perform vooruit op de seizoensstart in de Jupiler Pro League en zetten we het vergrootglas op vijf transfers die hoge ogen gooien.

Standard de Liège en KAA Gent geven vrijdag op Sclessin het startschot voor meteen een boeiende eerste speeldag, die met de topper Club Brugge - KRC Genk extra pigment krijgt. Onze clubs bereiden zich grondig voor op de nieuwe jaargang in de Jupiler Pro League. De voorbije weken regende het dan ook transferaankondigingen. In deze ‘stathursday’ lichten we er vijf uit.

Vrijetrappenspecialist voor RSC Anderlecht

Na Lukas Nmecha en Joshua Zirkzee strijkt er op huurbasis opnieuw een talentrijke spits neer op Neerpede. RSC Anderlecht leent Sebastiano Esposito (20) van Inter, voor wie de Italiaan op 17-jarige leeftijd zijn debuut maakte. In december 2019 kroonde de aanvaller zich tot de jongste basisspeler uit de geschiedenis van de ‘Nerazzurri’, alsook tot de op één na jongste doelpuntenmaker in de Serie A.

Inter Milaan stationeerde Esposito achtereenvolgens bij SPAL (Serie B), Venezia (Serie B) en FC Basel. In Zwitserland liet de jonge Italiaan vorig seizoen 6 doelpunten en 5 assists in 23 duels optekenen. Esposito toonde zich vooral gevaarlijk op vrijschoppen. Niemand scoorde vaker rechtstreeks uit een vrije trap dan het Inter-jeugdproduct (2 keer) en slechts twee spelers puurden meer assists uit een vrije trap (3 keer).

En Esposito zal zelf ook die vrije trappen genereren, want in de Zwitserse Super League lokte hij 19 overtredingen uit in en rond het strafschopgebied (‘final third’). Op dat vlak deden maar twee voetballers beter.

Cercle Brugge haalt consistente Japanner

Cercle Brugge rekent voor doelpunten op de spits Ayase Ueda, die na vier seizoenen bij de Kashima Antlers op Europees avontuur gaat. Sinds zijn debuut in juli 2019 scoorde de 23-jarige Japanner 38 doelpunten in de J1 League, slechts één speler (Leandro Damião, 43 goals) deed in dat tijdsinterval beter in de Japanse topklasse.

Het valt daarbij vooral op dat Ueda sterk ‘overpresteert’. De xG-cijfers van Stats Perform verwachtten sinds zijn eerste match voor Kashima Antlers slechts 30 doelpunten van de Japanner, maar in realiteit liet hij er dus 8 meer optekenen. Ook op dat vlak presteerde de nieuwe aanwinst van Cercle Brugge het op één na beste.

Tot hij de J1 League verliet, was Ueda de enige speler die meer dan 10 doelpunten scoorde in elk van de laatste drie seizoenen (10 in 2020-21, 14 in 2021-22, 10 in 2022-23). Cercle Brugge haalt dus efficiëntie én consistentie naar Jan Breydel.

© GVG

Op de Bosuil zal straks een 33-jarige Rode Duivel debuteren in de Jupiler Pro League. Na Ajax, Atlético Madrid, Southampton, Tottenham en Al-Duhail gaat Toby Alderweireld getooid in de kleuren van R. Antwerp FC. Voor de bij Beerschot opgeleide verdediger, die precies 200 Premier League-matchen en ook nog eens 121 caps voor de Rode Duivels op zijn teller heeft, betekent dat een terugkeer naar zijn geboortestad. 

60% tackle succes

Ervaring genoeg, maar hoe presteerde Alderweireld zijn laatste seizoen in de Qatar Stars League? Onze datapartner Stats Perform weet dat ‘Mega Toby’ in zijn 20 competitiewedstrijden - waarin hij allemaal startte - zijn ploeg zes keer aan een clean sheet hielp. Daarnaast veroverde hij meer dan 100 keer balbezit, liet hij 60 intercepties optekenen en blokkeerde hij 11 schoten.

Ook opvallend: Alderweireld won 60 procent van zijn tackles en maakte slechts drie overtredingen in meer dan 1.600 minuten. Cijfers waaruit ervaring en scherpte blijken. Vele ploegen zullen het lastig hebben om de Antwerpse defensie te verschalken.

Voorwaartse linksback voor Club Brugge

De duurste inkomende transfer bij Club Brugge luistert voorlopig naar de naam Bjorn Meijer. De amper 19-jarige linksback speelde zich bij FC Groningen in de kijker sinds december. In 2022 behoorde hij uiteindelijk tot de vijf Eredivisie-spelers die de meeste speelminuten verzamelden. En Meijer liet zich in die minuten ook gelden, want wekte de interesse van de Belgische landskampioen.

© GVG

Van alle Eredivisie-spelers geboren in 2001 of later waren er slechts drie met meer gecreëerde kansen uit open spel dan de Nederlander (12). Een belangrijk onderdeel van Meijers aanvallende kwaliteiten waren zijn voorzetten: met 59 voorzetten stond hij in 2022 op de 7e plaats in de Nederlandse eerste klasse op dat gebied. Nochtans kwam hij maar in 23 van de 34 matchen in actie voor Groningen.

Meijer kwam afgelopen zondag al in actie voor Club Brugge en stak na afloop meteen een eerste prijsje in de lucht met de Supercup.

Dribbelkont bij R. Union SG

Union Saint-Gilloise zag met Deniz Undav en Casper Nielsen al twee sterkhouders vertrekken. Om dat verlies op te vangen, klopte de Brusselse revelatie van vorig seizoen aan bij zusterclub Brighton & Hove Albion. Simon Adingra werd als een wit konijn uit de hoed getoverd. 

De Ivoriaanse vleugelspeler speelde vorige jaren bij FC Nordsjælland, maar was de Deense Superliga duidelijk ontgroeid. Niet alleen omdat de 20-jarige Adingra 9 doelpunten en 3 assists afleverde, maar vooral door waanzinnige dribbelcijfers neer te zetten. In elke mogelijke dribbelstatistiek stond de jonge Ivoriaan bovenaan (zie visual). Is er een nieuwe publiekslieveling in de maak op het Dudenpark?

Fans van de Fantasy Pro League - het spel waarbij je zelf als manager aan de slag gaat en elke speeldag het beste elftal moet opstellen - kunnen deze vijf talenten ook selecteren voor een redelijke prijs. Hieronder een overzicht van hun transferwaarde dit seizoen:

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.