Stathursday: Waarom Essevee rekent op Ruud Vormer

© Orange Pictures

Het was weer even geleden, maar hier zijn we weer! Ook in 2023 lichten we elke donderdag boeiende statistieken uit in de rubriek ‘Stathursday’. Deze week gaat het vergrootglas op Ruud Vormer, die de overstap maakt naar SV Zulte Waregem. Maar waarom strikte Essevee de 34-jarige Nederlander? Dat lees je hier!

Sinds Ruud Vormer in 2014 neerstreek op de Belgische velden, behoort hij tot een absolute smaakmaker van onze competities. In 356 wedstrijden voor Club Brugge scoorde de viervoudige Nederlandse international 63 goals. De middenvelder, die het tot kapitein schopte van Blauw-Zwart, gaf bovendien 95 assists. Op zijn palmares prijken een Croky Cup, 5 landstitels en een Gouden Schoen.

Enorme staat van verdienste

Vormer debuteerde in de Jupiler Pro League op 14 september 2014. Sindsdien voetbalde hij 268 matchen in de hoogste voetbalklasse. Enkel Hans Vanaken (313) en Kévin Vandendriessche (271) hebben sinds de zomer van 2014 meer JPL-duels op hun teller. In die tijd creëerde niemand meer doelkansen dan de Nederlander. Vormer is verantwoordelijk voor 657 scoringsmogelijkheden, bijna 100 meer dan eerste achtervolger Vanaken (563).

In het aantal doelpunten moet hij nog 9 spelers voor zich dulden, maar sinds zijn transfer van Feyenoord naar Club Brugge liet niemand meer assists optekenen in de Jupiler Pro League (76). Doelpunten en assists opgeteld, landt Vormer op 130. In 9 jaar doet opnieuw enkel Hans Vanaken beter met 163. Niet alleen Club Brugge, maar bij uitbreiding de hele Pro League lag bijna een decennia lang aan zijn voeten.

Het laatste jaar verdween Vormer echter van het Brugse voorplan. SV Zulte Waregem biedt hem nu een reddingsboei. Dat wordt toch even aanpassen voor de mondige Nederlander. In plaats van strijden voor de landstitel, wordt het dit seizoen vechten tegen de degradatie. Essevee wacht al sinds 20 oktober 2022 op een overwinning, staat voorlaatste en incasseerde tot dusver de meeste tegendoelpunten. Om het tij te keren, rekent de fusieclub onder meer op Ruud Vormer. 

Sinds de start van het seizoen, schoot SV Zulte Waregem namelijk slechts 190 keer naar doel (inclusief blocks). Enkel Seraing (150) en KV Kortrijk (177) staan er slechter voor. Ter vergelijking: primus Club Brugge zit aan 277 schoten. Het verschil tussen xG (23,4) en effectieve goals (23) is verwaarloosbaar, dus knelt het Waregemse schoentje niet bij de afwerking. Met een percentage van 50,3 procent behoort Essevee tot de top 6. Het probleem zit hem bij de kanscreatie. Geen team schoot bijvoorbeeld minder van buiten de 16 op doel dan Essevee (51 keer). 

Bal opvragen en nauwkeurig passen

In comes Ruud Vormer… In zijn boerenjaar 2017-18 creëerde niemand meer kansen dan de Nederlander (134) en gaf niemand meer passes in de grote rechthoek (422). Het zet een en ander in perspectief: Zulte Waregem zit nu met de hele ploeg slechts aan 506 passes in de box (elfde in de Jupiler Pro League). Vormer durft vooruit voetballen, zoekt ploegmaats en knalt desnoods zelf. In 2017-2018 schoten slechts vier middenvelders vaker naar doel (65 shots). Die aanvallende drive kan Essevee zeker gebruiken.

SV Zulte Waregem mist ook voetballend vermogen. Dat blijkt uit een gemiddeld balbezit van 46,5 procent (voorlaatste in de Jupiler Pro League) en het aantal baltoetsen: 10.296, het op drie na laagste in de competitie. Vormer vraagt de bal graag op en verdeelt het spel. In het seizoen 2017-2018 raakte de Nederlander voor Club Brugge 2.528 keer het leer. Slechts vier middenvelders hadden de bal vaker aan de voet.

Wie zijn passing niet verzorgt, kan natuurlijk geen kansen creëren en loopt vaak tegen balverlies én een counter aan. Ook op dat vlak moet Vormer zijn nieuwe ploeg helpen. Essevee heeft een pasnauwkeurigheid van slechts 75,28 procent (op 3 na slechtste in de Jupiler Pro League). Op de helft van de tegenstander zakt dat percentage naar 64,31 procent (op 3 na slechtste) en in de zone van de waarheid zelfs naar 57,46 procent (op 2 na slechtste).

Ruud Vormer presteerde de voorbije jaren een passing accuracy van 85 procent en hield die nauwkeurigheid vast in de buurt van de grote rechthoek (76,80 procent, op 6 na beste van de JPL in 2017-2018). Essevee rekent erop dat de nieuwe ervaren man die statistieken benadert om zo ook volgend jaar nog deel te nemen aan de Jupiler Pro League. 

Of Vormer op zijn 34e nog alles kan belopen, blijft koffiedik kijken. Maar aan loopvermogen geen gebrek bij SV Zulte Waregem, want geen enkel team legde meer kilometers af tot dusver in de Jupiler Pro League (2200,9 kilometer).

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.