Stathursday: de Storm die Nikola heet

© PCR

KV Mechelen dreigt komend weekend in de thuiswedstrijd tegen KV Oostende geen beroep te kunnen doen op sterkhouder Nikola Storm. Zijn afwezigheid zou een enorme aderlating betekenen voor Malinwa, want de efficiënte flankaanvaller heeft dit seizoen een voet in bijna de helft van de Mechelse doelpunten.

Met 14 doelpunten en 4 assists beleeft Nikola Storm zijn beste seizoen tot dusver. Statistieken aangeleverd door onze datapartner StatsPerform bevestigen zijn bepalende rol. De 27-jarige flankaanvaller heeft een voet in 43 procent van de Mechelse goals. Slechts vier spelers uit de Jupiler Pro League hebben bij hun club een groter aandeel: Youssef Maziz (54 procent), Deniz Undav (49 procent), Xavier Mercier (47 procent) en Michael Frey (46 procent). 

Tegen R. Antwerp FC (3-2 winst), RFC Seraing (0-1 verlies), KAS Eupen (1-3 verlies), RSC Anderlecht (0-1 verlies) en Standard de Liège (1-2 winst) startte Nikola Storm dit seizoen niet. In die wedstrijden haalde KV Mechelen gemiddeld slechts 1,2 punten. Met de smaakmaker aan de aftrap scoort Malinwa gemiddeld 1,7 punten. Storm stuwt ook het winstpercentage (52,6 procent tegenover 40 procent) de hoogte in.

Met Storm in de ploeg scoorde KV Mechelen dit seizoen 1,9 doelpunten per wedstrijd. Zonder hem daalt dat aantal naar 1,2 treffers. Dat is logisch, aangezien de flankaanvaller de derde plek in de topschuttersstand bezet. Het aantal doelpogingen van de Maneblussers ligt ook hoger met de Oost-Vlaming (11,2 per match) dan zonder (10,4). Storm brengt dus meer aanvallende impulsen, maar de statistieken van StatsPerform suggereren wel dat daar een defensief risico aan verbonden is.

In de wedstrijden zonder Storm stond KV Mechelen veel minder voorzetten (gemiddeld 7,6 tegenover 13,6) toe. Tegelijkertijd creëert Malinwa zelf ook minder voorzetten (10 tegenover 13,8), omdat Storm vaker de actie zoekt. Tegenstanders slagen er ook makkelijker in naar doel te trappen wanneer hij de linkerflank voor zijn rekening neemt (15,3 schoten tegenover 12). Tot slot lijdt ook de precisie van de passes op de helft van de tegenstander onder zijn aanwezigheid: 72,2 procent tegenover 67 procent.

10 goals meer dan verwacht

Op basis van de xG-statistieken kunnen we bovendien concluderen dat Storm dit seizoen de meest efficiënte speler in de Jupiler Pro League is. Het algoritme becijferde dat zijn kansen slechts 3,29 doelpunten hadden moeten opleveren. Storm puurde er 14 uit. Bij niemand ligt het verschil tussen expected goals en effectief gescoord (+ 10,71) zo hoog. Michael Frey (verschil van + 5,42) volgt op ruime afstand.

Dat verschil zegt veel over Storms efficiëntie en de moeilijkheidsgraad van zijn goals. Hij scoorde er bijvoorbeeld 4 van buiten de zestien, wat een grote impact heeft op de xG-cijfers. Zes keer scoorde hij met links, acht keer met rechts. Die stat zet zijn tweevoetigheid in de verf. Van zijn ingezette dribbels lukken er ten slotte 44 procent. 

Het volledige dataprofiel van Nikola Storm kan je hier raadplegen. Een compilatie van zijn doelpunten kan je hieronder bekijken: