Stewards krijgen tips om stadion rookvrij te houden

Sinds het begin van dit seizoen zijn alle tribunes in de Pro League stadions rookvrij. Partnerorganisatie Stichting tegen Kanker leert veiligheidsverantwoordelijken en stewards om de rokende fan aan te spreken. Afgelopen weekend vond bij Royale Union Saint-Gilloise een eerste opleidingssessie plaats.

De Belgische profclubs heten hun supporters voortaan welkom in een rookvrij stadion. Met die actie onderschrijft de Pro League het initiatief Generatie Rookvrij, dat ieder kind wil behoeden voor de gezondheidsrisico’s van tabaksproducten. Om clubs te ondersteunen die mentaliteitswijziging door te voeren, doet de Pro League een beroep op de expertise van Stichting tegen Kanker.

Onze gezondheidspartner biedt onder meer workshops aan voor stewards die ervoor zorgen dat de wedstrijden vlot verlopen. Hen wacht de belangrijke taak om supporters aan te spreken wanneer zij toch een sigaret zouden opsteken. Afgelopen weekend werden de stewards van competitieleider Royale Union Saint-Gilloise met praktische tips aangemoedigd om op de rokende fan af te stappen. 

Stichting voor Kanker leert de stewards  communicatietechnieken aan om een positief gesprek met de rokende fans aan te gaan. De nadruk ligt daarbij op informeren en sensibiliseren. “Vaak zijn rokers onvoldoende op de hoogte”, zegt Mieke Van Croonenburg van de Stichting. “Stewards leggen dan best rustig uit dat het rookverbod er is om kinderen te beschermen. Eindeloos in discussie gaan, heeft ook geen zin.”

Elke fan heeft het recht om een wedstrijd bij te wonen in een veilige en rookvrije omgeving. Alain Eliasy, Football & Community Manager R. Union Saint-Gilloise

Duidelijke signalisatie

Ook de clubs zelf kunnen helpen, bijvoorbeeld door affiches of borden op te hangen die duidelijk signaleren dat een rookverbod van kracht is. Asbakken voorzien aan de toegangspoorten van het stadion, boodschappen via de stadionomroeper of beloningen en gadgets voor wie zijn of haar sigaret buiten de stadions dooft, kunnen bijdragen aan een rookvrije stadionomgeving.  

"Elke fan heeft het recht om een wedstrijd bij te wonen in een veilige en rookvrije omgeving. Stewards spelen een cruciale rol bij de bewustmaking van de fans. De door Stichting tegen Kanker georganiseerde workshops zijn bijzonder nuttig om die boodschap op de juiste manier over te brengen”, vertelt Alain Eliasy, Football & Community Manager bij Royale Union Saint-Gilloise. 

Verschillende profclubs namen intussen initiatieven om rokers te weren. KAA Gent bijvoorbeeld lanceerde de slogan ‘Nie Smuure, Nie Ruuke’ en installeerde zes alternatieve rookzones buiten het stadion. De Pro League juicht deze inspanningen toe en zal, samen met de clubs en Stichting tegen Kanker, blijven inzetten op een rookvrije voetbalbeleving.