Structurele groei van inkomsten Belgische voetbalclubs

© VKA

De laatste drie seizoenen kenden de inkomsten van de Belgische voetbalclubs een structurele groei, met een gemiddelde jaarlijkse toename van 10%.

De groei was in belangrijke mate te danken aan de toename van het UEFA-prijzengeld. Dankzij de succesvolle Europese campagnes verdubbelde dat bedrag in 18/19, door een verhoging van het prijzengeld en ook door de toename van het aantal gespeelde wedstrijden en het aantal verkochte tickets. Verder stegen de commerciële inkomsten met meer dan 10% ten opzichte van 17/18.

Ticketing

Een belangrijke bron van inkomsten voor de clubs komt uiteraard voort uit de ticketing.

De verkoop van individuele tickets en abonnementen groeide de afgelopen seizoenen jaarlijks gemiddeld met 5.2% en staat zo in voor 26% van de inkomsten

Zowel wat betreft de nationale als de UEFA-competities viel een toename van de inkomsten van de ticketverkoop te noteren. Kwalificatie voor het Europees voetbal heeft uiteraard een positief effect op het ticketverkoop, zowel door het aantal bijkomende wedstrijden als de aantrekkingskracht van de Europese topaffiches.

De uitzendrechten

De inkomsten via de uitzendrechten vertegenwoordigen 22% van de totale inkomsten in 18/19.  Deze inkomsten bedroegen in 18/19 voor het tweede opeenvolgende jaar meer dan €80 miljoen. Dankzij de nieuwe overeenkomst met Eleven Sports zullen deze zelfs toenemen tot €103 miljoen. 

Sponsoring en reclame

Inkomsten uit sponsoring en reclame bedragen ongeveer 20% van het totaal, ofwel €76.2 miljoen. Die inkomsten kenden in 18/19 een groei van 12% ten opzichte van 17/18.

Commerciële inkomsten

De commerciële inkomsten (merchandising, gebruik infrastructuur, catering bij wedstrijdactiviteiten,…) worden in het Deloitte rapport op €55.2 miljoen/seizoen geraamd.

UEFA prijzengeld

Het totale bedrag dat de UEFA uitkeerde aan clubs die deelnamen aan de Europese competities, bedroeg in 18/19 €2.5 miljard. De Belgische profclubs ontvingen in 18/19 €63.6 miljoen aan UEFA-prijzengeld, ofwel ongeveer 17% van hun totale inkomsten.

Ons land kreeg de laatste jaren, dankzij enkele sterke Europese campagnes, aanzienlijk meer UEFA-prijzengeld. Door deze prestaties staat België op de 8ste plaats in de rangschikking van het prijzengeld en doet het beter dan buurland Nederland dat als 9de gepositioneerd staat.

Cijfers

  • €99.2 miljoen ticketinkomsten
  • € 84.3 miljoen tv-rechten
  • € 76.2 sponsor- en reclame inkomsten
  • € 55.2 commerciële inkomsten
  • € 63.6 UEFA-prijzengeld inkomsten

Gerelateerde artikels