Tomasz Radzinski ex-Jupiler Pro League speler van de week

De speler die deze week in de ex-Jupiler Pro League speler rubriek aan bod komt is Tomasz Radzinski. De Canadees van Poolse origine speelde een hele tijd in België en slaagde er tijdens zijn periode bij RSC Anderlecht in om 5 keer te scoren in een Champions League duel. Een record dat sinds het millenniumjaar niet meer verbroken werd. Tot dinsdagavond. Hans Vanaken scoorde in de voorlaatste groepswedstrijd van Club Brugge tegen Zenit zijn 5de UCL-doelpunt.

Tomasz Radzinksi is #MadeinProLeague. De Canadese spits begon zijn Belgische carrière in 1994 bij het toenmalige Germinal Ekeren. Na 4 seizoenen, 65 wedstrijden en 33 doelpunten trok Radzinski in de zomer van 1998 naar de Belgische recordkampioen. Daar was de spits zowel nationaal als Europees vaak van goudwaarde. In iets meer dan 103 wedstrijden in het shirt van RSCA scoorde Tomasz 61 keer en zorgde voor 14 assists. Ook in de Champions League campagne liet hij zich opmerken.

Op 24 oktober 2000 ontving RSCA thuis de mannen van Sir Alex Ferguson. Radzinski trapte tegen Manchester United 2 keer raak en bezorgde zijn ploeg eigenhandig de overwinning tegen de Engelse topploeg. Uiteindelijk werd de ploeg uit Brussel de groepswinnaar van de eerste ronde en stootte door naar de volgende ronde. Na de belangrijke doelpunten in de zege tegen ManU, had Radzinksi Europees zijn visitekaartje afgegeven. Aan het einde van het seizoen maakte hij de overstap naar Everton FC.

In 2008 keerde de Canadees terug naar België na enkele omzwervingen in Engeland en Griekenland. Bij Lierse SK kwam de spits gedurende 3 seizoenen 100 keer in actie en scoorde er 45 keer. Zijn carrière sloot hij in 2012 af bij Waasland-Beveren.

Gerelateerde artikels