Union lanceert sociale projecten: 'Onze maatschappelijke rol in Brussel vervullen'

© (c) Nico Vereecken / Photo News

Union Saint-Gilloise lanceert komend seizoen een volwaardige gemeenschapswerking. De club zal verschillende sociale projecten opstarten die op verschillende bevolkingsgroepen richt. "We zijn een authentieke Brusselse voetbalclub en dus voelen we ons verplicht om ook naast het veld goed werk te leveren", zegt Alain Eliasy van de Union Foundation.

L'USG is de voorbije seizoen volwassen geworden op het veld. De gemeenschapswerking van de club staat echter nog in haar kinderschoenen, iets wat men nu in het Dudenpark wil aanpakken want Union heeft nog geen erkenningslabel.

Sinds de komst van Tony Bloom herleeft de Brusselse traditieclub. Zowel op het veld zijn enorme stappen gezet, maar ook naast het veld groeit Union. De renovatie van het Joseph Mariënstadion is achter de rug en het is nu tijd voor de volgende stap: een volwaardige gemeenschapswerking.

Recent werd daarom de Union Foundation opgericht. "We willen stap per stap maatschappelijk relevante projecten lanceren. Het doel van de Union Foundation is om de club lokaal te verankeren, minderheidsgroepen te integreren, mensen met een beperking te ondersteunen en een netwerk met sociaal geëngageerde organisaties op te zetten. We kennen de verschillende problematieken in Brussel en zijn ons ook bewust van de rol die we kunnen spelen", klinkt het bij de Brusselse club. Van een eventuele samenwerking tussen Union, RSC Anderlecht, RWDM en BX Brussels is nog geen sprake.

Afgelopen maand schreef Union voor het eerst een scholenploeg in voor de Schools Cup. Dertien scholieren van het vijfde en zesde leerjaar van de gemeentelijke basisschool 1-2 in Sint-Gillis verdedigden op 25 juni de kleuren van Union in Roeselare. Het team ging naar huis met de Fair Play-prijs. "Daarnaast zitten er nog enkele projecten in de pijplijn voor volgend seizoen. Zo zullen de gedetineerden van de gevangenis van Vorst een keer per week voetballes krijgen in aanwezigheid van enkele spelers van de A-kern", vervolgt Eliasy.

Verder hoopt Union tegen het einde van dit jaar ook een thuis- en daklozenploeg op te richten, die het zal inschrijven voor de Belgian Homeless Cup. De club wil via (werk)stages, events, enzovoort als hefboom dienen om deze kwetsbare groep te reïntegreren in de maatschappij.

Ook voor senioren wil Union er zijn, door zij die nog goed te been zijn de gelegenheid te geven om minstens een keer per week te trainen onder begeleiding van een gediplomeerde personal coach. "Een wandelvoetbalteam oprichten is nog niet aan de orde', aldus Eliasy.

Tot slot plannen de Brusselaars een ploeg in te schrijven in goalball, een populaire sport onder blinden en slechtzienden. De voetbalclub zal ook een ideeënbox plaatsen, waarin supporters suggesties voor projecten of partnerships kunnen deponeren.

Gerelateerde artikels