Vaccinatiecampagne Federale Overheid: Covid-vaccinaties met zicht op het voetbalveld

Verschillende profclubs engageerden zich voor de vaccinatiecampagne van de Federale Overheid. Onder meer RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC, Royale Union Saint-Gilloise en Standard de Liège openden de deuren voor fans die zich wensten te laten vaccineren via de club.

Op vraag van de overheid en de Covid Task Force organiseerden de clubs verschillende acties om via de club bepaalde doelgroepen te bereiken in de grootstedelijke regio’s van en rond Brussel, Antwerpen en Luik.

“Voor de Pro League is het van essentieel belang dat het voetbal haar maatschappelijke opdracht vervuld, ook in uitzonderlijke situaties. Heel wat clubs engageerden zich tijdens de coronacrisis met activiteiten en nu ook tijdens de vaccinatiecampagne werd de kracht van voetbal ingezet voor het maatschappelijk belang”, aldus Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League.

De aantrekkingskracht, de infrastructuur en de gerichte communicatie van clubs naar hun eigen supporters zorgden voor tal van extra covid vaccinaties.

Een overzicht:

  • Met een vaccinatiemarathon in het stadion van voetbalclub RSC Anderlecht werd in juni gemikt op het vaccineren van 2000 Brusselse jongeren. In het Lottopark bevond zich sinds maart 2021 reeds een volledig vaccinatiecentrum.
  • Standard de Liège organiseerde met ‘Opération Vaccination’ in juli een eigen vaccinatieweek op Sclessin om de autoriteiten te ondersteunen in de strijd tegen het coronavirus.
  • Eind augustus stelde Royal Antwerp FC een aantal ruimtes in het Bosuil stadion ter beschikking voor het helpen vaccineren van de Antwerpse community, met zicht op de grasmat.
  • Met de steun van de lokale overheid konden supporters van voetbalclub Royale Union Saint-Gilloise voor en na de match tegen Antwerp FC terecht in de mobiele vaccinatiebus die voor de gelegenheid geparkeerd werd voor het stadion.