Verhuist Beker van België naar Anderlecht of Gent?

KAA Gent of RSC Anderlecht. Welke van deze twee schrijft de Croky Cup van het seizoen 2021-2022 op zijn palmares? Paars-Wit wil maar al te graag een einde maken aan vijf jaar zonder prijs. Voor KAA Gent betekent de bekerfinale de laatste kans op Europa League-voetbal volgend seizoen. Wie steekt op 18 april de Beker van België in de lucht?

Hein Vanhaezebrouck bezorgde KAA Gent voor het laatst eremetaal in 2015 door verrassend de landstitel te veroveren. Sindsdien staan de Buffalo’s én ook HVH zelf droog. De laatste bekerwinst van KAA Gent dateert ook alweer van 2010, wanneer Cercle Brugge met 3-0 voor de bijl ging. Vanhaezebrouck won de beker bovendien nog nooit en wil dat manco op zijn palmares opvullen.

Beste aanval tegen beste verdediging

Voor Vincent Kompany, die als trainer even succesvol wil zijn als tijdens zijn spelerscarrière, zou winst in de bekerfinale in zijn tweede jaar als manager van RSC Anderlecht een belangrijke mijlpaal zijn. Hét signaal dat er stappen worden gezet in ‘The Process’. De hongerige supporters van Paars-Wit wachten ook alweer vijf jaar op een prijs en bijna 15 jaar op bekerwinst. Dat soort wachttijden zijn ze in het Astridpark niet gewoon. 

RSC Anderlecht scoort in elk geval aan de lopende band in de Croky Cup. Sinds de zestiende finales trof Paars-Wit 18 keer raak. Vijf daarvan staan op naam van Christian Kouamé, nog eens vijf werden gemaakt door Lior Refaelov. De spelers van RSC Anderlecht voeren samen de topschuttersstand van de Croky Cup aan. Bij KAA Gent hebben Tarik Tissoudali - met 16 treffers in de competitie de meest trefzekere Buffalo, Julien De Sart en Vadis Odjidja elk twee bekergoals gemaakt. De Buffalo's slikten dan weer de minste doelpunten van alle deelnemers (2).

Herbeleef hieronder de hoogtepunten van KAA Gent in dit bekerseizoen:

Terwijl RSC Anderlecht in de Champions’ Play-offs nog kans maakt op een ticket voor de Champions League, moet KAA Gent vrede nemen met de Europe Play-offs. Het parcours in die nacompetitie naar Europa is een pak lastiger en bovendien valt er hoogstens een plekje in de Conference League te verdienen. Bekerwinst levert een ticket op voor de voorrondes van de Europa League. De Croky Cup-finale is dus van groot belang voor de Buffalo’s. 

Dat RSC Anderlecht en KAA Gent tot op de slotspeeldag van de Jupiler Pro League vochten voor het laatste plekje in de Champions’ Play-offs, geeft de bekerfinale nog wat extra pigment. Paars-wit klopte onderweg naar het Koning Boudewijnstadion achtereenvolgens La Louvière (0-7), KV Kortrijk (3-0), Seraing (3-3, strafschoppen) en KAS Eupen (2-2 en 3-1). KAA Gent schakelde Spouwen-Mopertinge (4-0), Lommel SK (0-2), Standard de Liège (3-1) en Club Brugge (0-1 en 0-3).

Deze voorbeschouwing wordt je aangeboden door Betway, officiële betting partner van de Croky Cup. 

Herbeleef hieronder de hoogtepunten van RSC Anderlecht in dit bekerseizoen: