Versnelde opleiding om elitescheidsrechter te worden gaat van start

Het aantal elitescheidsrechters in ons land is te beperkt. Daarom heeft het Professional Refereeing Department (PRD) op vraag van de Pro League een strategisch plan ontwikkeld om het aantal elitescheidsrechters sneller te laten toenemen. In navolging van onze buurlanden, waar dergelijk project al op poten werd gezet, besliste de KBVB om ook in België de mogelijkheid te bieden om een versnelde opleiding te volgen.

In principe neemt de opleiding tot elitescheidsrechter zo’n 7 jaar de tijd in beslag. In het project ‘Enhanced Promotion Pathway’ worden de scheidsrechters in een versnelde opleiding van 3 jaar klaargestoomd om wedstrijden op het hoogste niveau in goede banen te leiden. Hun fysieke conditie en spelinzicht moeten hen in staat stellen om de stap naar het elitescheidsrechtersschap snel te zetten.

Het PRD is er dan ook van overtuigd dat het project een mooie kans biedt aan ex-profspelers om zo op een andere manier actief te blijven in de voetbalwereld.

Hoe ziet zo’n opleiding er uit?

Elke toekomstige scheidsrechter begint met het volgen van een instapcursus en moet slagen voor het examen over de spelregels. Op het einde van het eerste jaar komt de scheidsrechter in actie op het hoogste regionale amateurniveau. Indien de doelstellingen bereikt worden, stijgen zij in het 2de jaar van de opleiding naar de nationale amateurafdelingen. In het derde jaar en als alles goed verloopt, zijn de scheidsrechters in staat om in de hoogste amateurafdeling wedstrijden te fluiten. Vanaf het vierde jaar kunnen de scheidsrechters in aanmerking komen om aangeduid te worden voor wedstrijden uit het profvoetbal.

Net zoals alle andere scheidsrechters, nemen zij deel aan fysieke en theoretische trainingen. Tijdens de opleiding worden ze intensief gecoacht en opgevolgd.

Voldoe je aan onderstaande voorwaarden?

  • Maximaal 33 jaar oud op 1 januari van het startjaar
  • Ten minste 5 jaar professionele speler en deze professionele activiteit gedurende maximaal 3 jaar verlaten te hebben
  • Heeft andere relevante voetbalervaring opgedaan die gemotiveerd moet worden in een motivatiebrief aan het Departement Arbitrage Amateur voetbal

Schrijf je dan nu via mail in bij Kris Bellon of via Alexandre Boucaut.

Gerelateerde artikels