Voorbeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 10

Ook dit weekend rolt de bal in de Belgische voetbalstadions, maar dit keer opnieuw zonder supporters. Vrijdag opent KV Kortrijk thuis tegen RSC Anderlecht de 10de speeldag van het seizoen. Op zondag staat de 1ste Antwerpse derby van het seizoen op de planning: Royal Antwerp FC ontvangt K. Beerschot V.A. op de Bosuil in de strijd voor de 3 punten. De speeldag wordt afgesloten in de Ghelamco Arena. Dan neemt KAA Gent het thuis op tegen KRC Genk.

De wedstrijden KAS Eupen – KV Mechelen, Cercle Brugge – Royal Excel Mouscron en Sporting Charleroi – Waasland-Beveren worden uitgesteld naar een verder te bepalen datum.

Vrijdag 23 oktober

KV Kortrijk – RSC Anderlecht

De eerste wedstrijd van de 10de speeldag wordt vrijdagavond in het Guldensporenstadion gespeeld. KV Kortrijk neemt het thuis op tegen RSC Anderlecht. Met 4 overwinningen uit 9 wedstrijden zijn de Kerels beter aan het seizoen begonnen dan paars-wit. De ploeg uit Brussel liet de afgelopen wedstrijden al 8 punten liggen.

Hoewel KVK de ploeg is die het meeste doelgevaar creëert, heeft RSCA een beter doelpuntensaldo. De mannen van Vanderhaeghe konden al 69 keer op doel mikken, maar ze hebben moeite met het afwerken van kansen. Paars-wit had aan 57 schoten op doel genoeg om 17 keer te scoren.

In de laatste 2 onderlinge confrontaties liet KV Kortrijk geen punten liggen. Vorig seizoen hield het met een 4-2 winst de punten thuis tegen RSCA.

© Bolcina/Photo News

Zaterdag 24 oktober

OH Leuven – Club Brugge

Zaterdagavond ontvangt OH Leuven de nieuwe nummer 1 aan den Dreef. OH Leuven dat goed voetbal brengt, kon eerder Standard de Liège en RSC Anderlecht al van de volle buit houden. Kunnen ze ook stunten tegen de ploeg die al het vaakst kon scoren?

De gevaarlijkste man bij de thuisploeg is zonder twijfel Xavier Mercier. Met 8 assists en 2 doelpunten heeft hij een voet in 10 van de 15 Leuvense treffers. Met 111 doelkansen is OHL de gevaarlijkste ploeg, maar met 15 doelpunten missen ze een scherpschutter voor doel. Club Brugge schiet minder vaak op doel, maar is efficiënter in het afwerken van de kansen. Met 22 treffers uit 48 kansen zijn de mannen van Clement de best scorende ploeg dit seizoen.  

Zondag 25 oktober

Royal Antwerp FC – K. Beerschot V.A.

De openingsmatch op zondag is de Antwerpse derby. Voor het eerst in 16 jaar nemen de clubs uit Antwerpen het terug tegen elkaar op in competitieverband. Voor Royal Antwerp FC begon het seizoen stroef, maar ze herpakten zich. Sinds speeldag 4 bleven de mannen van Leko ongeslagen en ontvangen zo met extra vertrouwen K. Beerschot V.A.. Beerschot verraste vriend en vijand en won van in de afgelopen 9 wedstrijden 6 keer.

Met 7 doelpunten en 6 assists is Raphael Holzhauser de man die het vaakst betrokken is bij doelpunten in de Jupiler Pro League. Niet alleen een neus voor doelpunten, ook een speler die strooit met assists. The Great Old daarentegen is de ploeg met de meest verschillende doelpuntenmakers sinds de start van het seizoen. Bij RAFC stonden al 12 spelers aan het kanon. 

 

KV Oostende – SV Zulte Waregem

Voor KV Oostende begon het seizoen met 2 nederlagen op een rij, maar sindsdien verloor het geen enkele wedstrijd meer. Met 12 punten uit 9 wedstrijden kenden de Kustboys een betere start dan vorig jaar. Voor de mannen van Dury begon het seizoen teleurstellend. SV Zulte Waregem slaagde er niet meer in om sinds speeldag 4 de 3 punten te pakken.

De ploeg die het meest doelgevaar creëert is dan wel Zulte Waregem, toch mist de ploeg efficiëntie voor doel. Uit 90 kansen kon het maar 11 keer scoren. KVO heeft minder moeite met het afwerken van kansen. De spelers van Blessin scoorden 12 keer en hadden daar maar 45 doelpogingen voor nodig.

Opvallend: de laatste keer dat KVO van Zulte Waregem kon winnen dateert van augustus 2018. Toen werd het 3-1.

 

STVV – Standard de Liège

De laatste wedstrijd op zondagavond is een duel tussen STVV en Standard de Liège. Voor de Kanaries is het na speeldag 1 nog steeds wachten op de volgende driepunter. Met een doelpuntensaldo van -10 doet enkel Royal Excel Mouscron het slechter dan STVV. Standard de Liège speelde vorige week de topper tegen Club Brugge en sleepte in de blessuretijd een punt uit de brand. Met 1 nederlaag uit 9 wedstrijden begonnen de Rouches goed aan het seizoen.

Hoewel Standard de Liège uit de 4 laatste onderlinge confrontaties maar 1 keer kon winnen, trekt het zondag met de beste uitgangspositie naar Stayen. Voor de ploeg van Muscat is het moeilijker om geen tegendoelpunten te slikken. STVV kreeg tot nu toe 19 tegendoelpunten te verwerken terwijl de doelman van Standard nog maar 7 keer geen tegentreffer kon verhinderen.

Opvallend: in de laatste 4 onderlinge confrontaties, slaagde Standard de Liège er 3 keer niet in om de 3 punten te pakken.

© PDV

Maandag 26 oktober

KAA Gent – KRC Genk

De 10de speeldag wordt maandag afgesloten met de wedstrijd tussen KAA Gent en KRC Genk. Voor Jess Thorup wordt het de eerste confrontatie met zijn ex-club sinds hij in de Luminus Arena aan de slag is.  Na een slechte start, verloren de Genkenaars onder Thorup nog geen enkele wedstrijd. Voor KAA Gent verloopt wat moeizamer. Afgelopen weekend konden de Buffalo’s voor de 6de keer dit seizoen geen nederlaag verhinderen. Voor de ploeg uit Gent is het van 1987/88 geleden dat het zo’n reeks neerzette.

De ploeg uit Gent won vorig seizoen beide wedstrijden tegen KRC Genk, maar met 9 op 21 kennen ze nu een mindere periode. Voor doel zorgen de bezoekers voor net iets meer doelgevaar. 82 keer namen ze een doelman onder vuur en scoorden 14 keer. De Buffalo’s zijn efficiënter in het verzilveren van kansen. Zij hadden aan 79 kansen genoeg om 14 keer de netten te laten trillen.

© Photo News

Gerelateerde artikels