Voorbeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 11

Na de Europese midweek wedstrijden is het vrijdag opnieuw tijd voor het Belgisch voetbal. De openingswedstrijd van speeldag 11 wordt in de Luminus Arena gespeeld in een duel tussen KRC Genk en KAS Eupen. Op zaterdag staan promovendi K. Beerschot V.A. en OH Leuven voor het eerst op het hoogste niveau tegenover elkaar. Op maandag sluiten SV Zulte Waregem en KV Kortrijk de 11de speeldag af.

De wedstrijd Royal Excel Mouscron -STVV wordt uitgesteld naar een later te bepalen datum.

Vrijdag 30 oktober

KRC Genk – KAS Eupen

Vrijdag krijgt KRC Genk voor het eerst dit seizoen KAS Eupen op bezoek. De Genkenaars die maandag KAA Gent in eigen huis versloegen, verloren nog geen enkele keer sinds het aantreden van Jess Thorup. KAS Eupen kwam vorige week niet in actie, maar is met 2 nederlagen uit 10 wedstrijden aan een betere reeks bezig in vergelijking met vorig seizoen. Toen verloren de Panda’s van hun eerste 10 wedstrijden 6 keer.

De eerste en enige keer dat KAS Eupen van KRC Genk kon winnen, dateert van november 2019 (2-0 thuis). KRC Genk kon in de laatste 6 thuiswedstrijden tegen KAS Eupen telkens de 3 punten pakken. 

Opvallend: KAS Eupen verloor de laatste 6 uitduels niet en zet daarmee de beste reeks op het hoogste niveau uit de clubgeschiedenis neer.

© Foto: DH

Zaterdag 31 oktober

K. Beerschot V.A. – OH Leuven

De eerste wedstrijd op zaterdag is eentje die nooit eerder plaatsvond. Voor het eerst nemen K. Beerschot V.A. en OH Leuven het tegen elkaar op het hoogste niveau op. K. Beerschot sprokkelde sinds de start van het seizoen evenveel punten als OH Leuven, maar kon 1 wedstrijd meer winnen.

Niet alleen een unieke wedstrijd tussen de 2 promovendi, ook een duel tussen de meest beslissende spelers van de Jupiler Pro League. Raphael Holzhauser heeft met 7 doelpunten en 6 assists een aandeel in 13 Beerschotse doelpunten en Xavier Mercier heeft met 8 assists en 3 doelpunten een voet in 11 Leuvense doelpunten. Geen enkele andere spelers in de Jupiler Pro League zijn zo beslissend als deze 2.

 

Sporting Charleroi – Cercle Brugge

Na een sterke start en 6 overwinningen op een rij, kon Sporting Charleroi in de laatste 2 wedstrijden van de Jupiler Pro League de nederlaag niet vermijden.  Cercle begon met 15 punten uit 9 wedstrijden sterk aan het nieuwe seizoen. 

Met slechts 7 tegendoelpunten uit 9 wedstrijden zijn de Zebra’s de enige ploeg die sinds de start van het seizoen zo weinig tegendoelpunten slikte. Doelman Penneteau kon in de afgelopen wedstrijden al 4 keer zijn netten schoon houden. Cercle Brugge kreeg 5 tegendoelpunten meer om de oren, maar doet met 5 overwinningen mee voor een plaats in de top 10.

In de laatste 3 van de 4 wedstrijden was Sporting Charleroi telkens de meerdere van Cercle Brugge. Telkens konden de Carolo’s 3 keer scoren. De laatste keer dat Cercle Brugge kon winnen dateert van oktober 2018. Toen werd het 2-1 (thuis).

Opvallend: na 9 wedstrijden (op speeldag 10 kwam Cercle Brugge niet in actie) behaalde groen-zwart 15 punten. In 2019/20 konden ze pas na 26 speeldagen 17 punten halen.

 

Club Brugge – KV Mechelen

De Europese campagne van blauw-zwart is afgetrapt. Met 4 punten op 6 begon Club Brugge goed aan zijn Europees seizoen en ontvangt het met vertrouwen KV Mechelen op de 11de speeldag van de Jupiler Pro League. KV Mechelen kwam op speeldag 10 niet in actie en is met 7 punten uit 9 wedstrijden op zoek naar aansluiting met de linkerkolom van het klassement.

In de laatste 8 onderlinge confrontaties, kon Club Brugge telkens de 3 punten pakken. In de 4 wedstrijden van de afgelopen seizoen, slaagde er blauw-zwart er elke keer in om de 0 te houden.

© VKA

Zondag 1 november

RSC Anderlecht – Royal Antwerp FC

Zondag krijgt RSC Anderlecht de nieuwe leider van de Jupiler Pro League op bezoek. RSCA dat onder Kompany nog maar 1 keer verloor, heeft moeite met het vasthouden van hun voorsprong. Royal Antwerp FC is aan een goede reeks bezig en verloor sinds speeldag 4 geen enkele wedstrijd meer. Ook Europees liet de ploeg zich opmerken en pakten als enige ploeg uit hun groep de volle buit na 2 speeldagen.

Paars-wit kon geen van de laatste 4 onderlinge wedstrijden winnen. Ofwel eindigde de partij op een gelijkspel ofwel was het the Great Old die de punten mee naar huis nam.

Opvallend: RSC Anderlecht moet vaker aan de noodrem trekken. Met 142 gemaakte fouten uit de afgelopen 10 wedstrijden doen ze het minder goed dan RAFC. Zij gingen nog maar 93 keer in de fout.

 

Standard de Liège – KV Oostende

De 2de wedstrijd op zondag is een duel tussen Standard de Liège en KV Oostende. Voor de Rouches begon het nieuwe seizoen goed, maar op de laatste 2 speeldagen werden geen punten gepakt. De Kustboys konden de eerste 2 wedstrijden van het seizoen niet winnen, maar verloren sindsdien geen enkele wedstrijd meer.

In de laatste 4 wedstrijden, was Standard de Liège telkens de meerdere van KVO. De Rouches wonnen de 4 wedstrijden terwijl het er in de 8 voorgaande duels niet in slaagde om de 3 punten te pakken.

 

Waasland-Beveren – KAA Gent

Na 2 speeldagen niet in actie gekomen te zijn, staat Waasland-Beveren dit weekend opnieuw op het veld. Op speeldag 11 ontvangen ze KAA Gent op de Freethiel. De Waaslanders wonnen op speeldag 1 hun eerste wedstrijd van het seizoen, maar zijn sindsdien op zoek naar de 2de driepunter van het seizoen. Ook bij KAA Gent loopt het niet van een leien dakje. Na 7 nederlagen uit 10 wedstrijden staat de ploeg uit Gent op de 13de plaats en lijkt het niet meteen aansluiting te kunnen vinden met de linkerkolom van het klassement.

Niet alleen de uitreputatie van KAA Gent heeft dit seizoen een deuk gekregen, het is ook een schim van de ploeg die het vorig seizoen was. In 2019/20 hadden de Buffalo’s 17 punten verzameld na 10 speeldagen, in 2020/21 9. Ook Waasland-Beveren kende vorig seizoen een betere start en had op speeldag 10 al 7 punten achter zijn naam.

Opvallend: van de 6 uitwedstrijden die dit seizoen al op de planning stonden, kon KAA Gent er maar 1 winnen. Waasland-Beveren slaagde er dit seizoen nog niet om de 3 punten thuis te houden.

© PDV

Maandag 2 november

SV Zulte Waregem – KV Kortrijk

Op maandag sluiten SV Zulte Waregem en KV Kortrijk in de West-Vlaamse derby de 11de speeldag af. Voor de thuisploeg begon het seizoen in mineur. Met 7 punten op 30 wordt het voor de mannen van Dury tijd dat ze zich herpakken. KV Kortrijk staat met het dubbele van de punten op de 11de plaats van het klassement.

Met 24 tegendoelpunten in 10 wedstrijden is Essevee de ploeg die het meest tegendoelpunten te verwerken krijgt. Ook voor doel hebben de Waregemnaars het moeilijk. Met 10 doelpunten uit 100 pogingen op doel missen ze spits met een neus voor doelpunten. KV Kortrijk slikte nog maar 13 tegendoelpunten, maar ook zij missen efficiëntie voor het doel van de tegenstander.

© Jimmy Bolcina - 2020 Photonews