Voorbeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 16

De eerste topwedstrijd van het weekend wordt op vrijdagavond gespeeld. RSC Anderlecht en KRC Genk nemen dan tegen elkaar op. De 2de topper is op zondag geprogrammeerd. Dan trekken de Belgische ploegen die Europees overwinteren in de Jupiler Pro League ten strijde tegen elkaar. De speeldag wordt zondagavond afgesloten Achter de Kazerne.

De wedstrijd KAS Eupen – SV Zulte Waregem wordt uitgesteld naar een verder te bepalen datum.

Vrijdag 11 december

RSC Anderlecht – KRC Genk

De eerste wedstrijd van de 16de speeldag wordt in het Lotto Park gespeeld. Voor de eerste keer dit seizoen staat KRC Genk tegenover RSC Anderlecht. 

KRC Genk zette sinds speeldag 9 een sterke reeks neer. Voor het eerst in zijn geschiedenis kon het 7 wedstrijden op een rij winnen. RSC Anderlecht zakte ondertussen na het 8ste gelijkspel op speeldag 15 naar de 8ste positie.

Van de laatste 8 onderlinge duels, slaagde paars-wit er enkel tijdens de meest recente confrontatie (december 2019) in om de 3 punten thuis te houden.

© De Voecht /Photo News

Zaterdag 12 december

Royal Excel Mouscron – K. Beerschot V.A.

De eerste wedstrijd op zaterdag wordt op Cannonier gespeeld. De laatste in de stand ontvangt de nummer 3.

Opvallend: het is het duel tussen de ploeg die het minst vaak kon scoren en de ploeg die het vaakst kon scoren.

 

Cercle Brugge – KV Oostende

De tweede wedstrijd van de dag is het West-Vlaams duel tussen Cercle Brugge en KV Oostende. Van de laatste 7 onderlinge confrontaties, slaagde groen-zwart er geen enkele keer in om de drie punten te pakken.

Opvallend: Cercle Brugge speelde in de afgelopen 28 wedstrijden geen enkele keer gelijk. Het is daarmee de vierde club die dat sinds de overgang naar het millenniumjaar overkomt.

 

KV Kortrijk – OH Leuven

De ploegen stonden eerder al tegenover elkaar in de Jupiler Pro League. Toen bleven de Kerels ongeslagen en behaalde het uit 5 wedstrijden 3 clean sheets.

 

STVV – Sporting Charleroi

De laatste wedstrijd op zaterdag is het duel tussen STVV en Sporting Charleroi. De Kanaries slaagden er niet meer in om te winnen na speeldag 10 en ook voor de Carolo’s is een driepunter van speeldag 11 geleden. 

Van de laatste 5 ontmoetingen slaagde er STVV er drie keer in om te winnen tegen Sporting Charleroi. Dat is evenveel als in de 25 voorgaande duels tegen de club uit Wallonië.

© (c) Nico Vereecken / PhotoNews

Zondag 13 december

Royal Antwerp FC – Club Brugge

De tweede topaffiche van het weekend is het duel tussen Royal Antwerp FC en Club Brugge. Beide ploegen verzekerde zich van de Europese overwintering en trekken met vertrouwen naar het duel.

Van de laatste 18 onderlinge confrontaties slaagde the Great Old er maar 1 keer in om te winnen. Dat was tijdens het meest recente duel op de Bosuil tegen blauw-zwart (november 2019).

 

KAA Gent – Standard de Liège

De voorlaatste wedstrijd op zondag wordt in de Ghelamco Arena gespeeld. Beide ploegen slaagden er niet om Europees te overwinteren.

Van de laatste 4 onderlinge confrontaties won KAA Gent maar liefst 3 keer. De laatste keer dat de Rouches op het veld van de Gentenaars konden winnen dateert van april 2019 (1-2).

Opvallend: de Buffalo’s verloren sinds de start van het seizoen 4 thuiswedstrijden. Dit is hun slechtste prestatie sinds 2018/19. Indien ze zondag verliezen tegen de Rouches, komen ze in de buurt van de 6 thuisnederlagen in 2013/14.

 

KV Mechelen – Waasland-Beveren

De wedstrijd waarmee de speeldag wordt afgesloten is het duel tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren.

Van de laatste 17 onderlinge confrontaties verloor Malinwa er maar eentje. De drie meest recente wedstrijden werden telkens gewonnen door KVM.

© PDV

Gerelateerde artikels