Voorbeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 2

Vrijdagavond wordt de 2e speeldag van de play-offs afgetrapt met KRC Genk - Club Brugge, de topper van de Champions’ play-offs. Op zaterdag staan er 3 wedstrijden op het programma. In de Europe play-offs neemt Standard de Liège het thuis op tegen KAA Gent en RFC Seraing trekt naar Waasland-Beveren om de beslissende terugwedstrijd van de barragewedstrijd af te werken. De laatste wedstrijd op zaterdag is het duel tussen RSC Anderlecht en Royal Antwerp FC. Op zondag staat de laatste wedstrijd van de 2de speeldag van de Europe play-offs op de agenda: KV Mechelen - KV Oostende.

Vrijdag 7 mei

KRC Genk – Club Brugge

Vrijdagavond ontvangt KRC Genk thuis Club Brugge. De thuisploeg kon zijn eerste duel in de Champions’ play-offs winnen op het veld van Royal Antwerp FC. De Limburgerssprongen zo over The Great Old naar de 2e plaats. Leider Club Brugge startte de play-offs met een 2-2 gelijkspel tegen RSC Anderlecht. Blauw-zwart behoudt wel een voorsprong op de eerste achtervolger en telt 8 punten meer dan hun tegenstander van vrijdag.

KRC Genk kan bij winst naderen tot 5 punten. De ploeg van John Van den Brom zit in een goede flow en heeft veel zelfvertrouwen. Club Brugge lijdt de laatste tijd wat puntenverlies, maar kan zich misschien optrekken aan de vorige confrontaties met Genk dit seizoen. In de Luminus Arena werd het 1-2 en ook thuis konden de Bruggelingen  met 3-2 winnen.

© JDM

Zaterdag 8 mei

Standard de Liège – KAA Gent

De eerste wedstrijd op zaterdag is er één in de Europe play-offs: Standard de Liège – KAA Gent. Op speeldag 1 leed Standard de Liège op KV Oostende een nederlaag, maar ook KAA Gent morste met de punten tegen KV Mechelen. Na een remonte in de 2de helft kon het team van Hein Vanhaezebrouck toch nog een punt uit de brand slepen.

Beide teams konden dus nog niet winnen en zagen KV Oostende verder uitlopen in het klassement. Om de kustploeg in het vizier te houden, willen zowel Standard als Gent de 3 punten pakken. De vorige keer dat Standard en Gent op Sclessin tegenover elkaar stonden dateert van ongeveer een maand geleden. Toen konden de Rouches zegevieren na een 2-1 overwinning.

Waasland-Beveren – RFC Seraing

De terugmatch van de barragewedstrijden tussen Waasland-Beveren en RFC Seraing is voor beide clubs de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Na het 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd maken beide ploegen nog kans om volgend seizoen in de Jupiler Pro League aan te treden.

Met het gescoorde uitdoelpunt heeft thuisploeg Waasland-Beveren de beste papieren. RFC Seraing moet dus scoren op de Freethiel indien ze willen promoveren naar de Jupiler Pro League. Voor de Waaslanders volstaat een 0-0. Het wordt zaterdagavond hoe dan ook een spannend eindduel in de strijd om het laatste plekje in de Jupiler Pro League.

 RSC Anderlecht – Royal Antwerp FC

De derde wedstrijd op zaterdag is het Champions’ play-offs duel tussen RSC Anderlecht en Royal Antwerp FC. De thuisploeg tankte vertrouwen na een 2-2 gelijkspel op Jan Breydel vorig weekend. Antwerp verloor de openingswedstrijd van de play-offs dan weer van KRC Genk.

Zowel Anderlecht als Antwerp hopen dus op de eerste overwinning in de play-offs. De winnaar loopt meteen 3 punten uit op de verliezer, want beide clubs tellen op dit moment evenveel punten in de stand.

In de 2 ontmoetingen in de reguliere competitie was Anderlecht telkens de sterkste. In het begin van het seizoen won het thuis met 1-0 van The Great Old en een maand geleden won het op de Bosuil met 1-4. Antwerp weet dus dat het een sterke tegenstander over de vloer krijgt.

© Orange Pictures

Zondag 9 mei

KV Mechelen – KV Oostende

De enige wedstrijd op zondag is er één in de Europe play-offs. KV Mechelen ontvangt leider KV Oostende. De kustploeg startte de play-offs wervelend. Het won vorige week tegen Standard met zware cijfers en staat op kop van de ranking met 4 punten voorsprong op eerste achtervolger KAA Gent. KV Mechelen leek zich ook naar een overwinning te voetballen op de eerste speeldag, maar het kon een 0-2 voorsprong op Gent niet vasthouden.

De Mechelse thuisploeg hoopt zondag dus op een eerste driepunter. KVO kan bij een overwinning de al aanwezige kloof nog wat uitbreiden als Gent punten laat liggen. De kustboys zullen alvast vertrouwen tanken uit hun recente vorm en de vorige confrontaties tegen KV Mechelen. Toen wisten ze tweemaal te zegevieren.

© Tomas Sisk / Photo News