Voorbeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 28

Vrijdag trappen KV Mechelen en KAA Gent de 28ste speeldag in de Jupiler Pro League op gang. Op zaterdag staat het duel in de strijd om het behoud in de Jupiler Pro League op het programma. Dan nemen Royal Excel Mouscron en Cercle Brugge het tegen elkaar op. Blijven de drie punten op Le Canonnier of pakt Cercle de belangrijke driepunter en komt het terug op gelijke hoogte met Mouscron? Zondag trekt K. Beerschot V.A. voor de topaffiche van de 28ste speeldag naar de Luminus Arena voor een ontmoeting met KRC Genk. Maandag sluiten Club Brugge en OH Leuven de speeldag af.

Vrijdag 19 februari

KV Mechelen - KAA Gent 

KV Mechelen en KAA Gent trappen de 28e speeldag Achter de Kazerne af. Met zijn 2de hat-trick van het seizoen afgelopen maandag had Roman Yaremchuk een groot aandeel in de 4-0 zege tegen Royal Excel Mouscron. KV Mechelen is al 5 speeldagen op een rij ongeslagen en is dus aan een sterke reeks bezig.

Kan KAA Gent een einde maken aan de reeks Malinwa?

Opvallend: KAA Gent slaagde er in de laatste drie onderlinge confrontaties met KVM telkens in om de 0 te houden. De langste reeks zonder tegendoelpunten tegen de ploeg uit Mechelen dateert van september 1994 – maart 1996 (4).

© Photo News

Zaterdag 20 februari

KAS Eupen – KV Oostende

De eerste wedstrijd op zaterdag is het duel tussen KAS Eupen en KV Oostende.

KAS Eupen werd op de 27ste speeldag in de Jupiler Pro League verslagen door Waasland-Beveren (1-0). De Panda’s speelden in hun laatste 5 wedstrijden 3 keer gelijk en leden 2 nederlagen.  KV Oostende won op woensdag het duel tegen KRC Genk en klom zo naar de 4de plaats van het klassement. De Kustboys trekken zaterdag met vertrouwen naar de Kehrweg.

 

Royal Excel Mouscron – Cercle Brugge

De 2de wedstrijd op zaterdag is het spannende duel tussen Royal Excel Mouscron en Cercle Brugge. Beide ploegen staan onderaan het klassement en zijn dus op zoek naar de 3 punten in de strijd om het behoud.

Op de vorige speeldag verloor REM van KAA Gent met 0-4. Het leed daarmee hun eerste nederlaag met meer dan 3 doelpunten verschil sinds 2018.

In de confrontatie met RSC Anderlecht van vorig weekend heeft Cercle Brugge geen enkel schot op doel moeten toestaan. Cercle Brugge en zijn nieuwe coach Yves Vanderhaeghe hebben dit weekend de kans om uit de degradatiezone te geraken.

 Opvallend: Les Hurlus zetten een sterke thuisprestatie neer onder Jorge Simao. De ploeg verloor van de laatste 8 thuiswedstrijden maar 1 keer.

 

Waasland-Beveren – Sporting Charleroi

 De laatste wedstrijd op zaterdag wordt op de Freethiel gespeeld; Daar ontvangt Waasland-Beveren Sporting Charleroi.

 Afgelopen woensdag kon Waasland-Beveren voor het eerst sinds 13 december 2020 terug winnen. Als de Waaslanders winnen tegen de Carolo’s, kunnen de mannen van Hayen onderaan opschuiven in het klassement.

De Carolos staan momenteel 9e op de ranglijst en hebben een wedstrijd minder gespeeld.

© PCR

Zondag 21 februari

RSC Anderlecht – KV Kortijk

De eerste wedstrijd op zondag is het duel tussen RSC Anderlecht en KV Kortrijk. Geen van beide teams slaagde er in om op speeldag 27 te winnen en is nu dus op zoek naar een volgende zege.

Van de laatste 31 thuisduels tegen KV Kortrijk, verloor RSCA maar 1 keer. Het is er dus op gebrand om deze reeks verder uit te bouwen.

Luka Elsner, de vervanger van Yves Vanderhaeghe, leed zijn eerste nederlaag met KVK op het veld van OH Leuven. De ploeg uit Kortrijk staat moment 13de in het klassement.

Opvallend: Paars-wit speelde dit seizen al 12 keer gelijk. Dit is het hoogste aantal voor de ploeg uit Brussel sinds 2001/02.

 

SV Zulte Waregem – Standard de Liège

De 2de wedstrijd van de dag wordt aan de Gaverbeek gespeeld. Daar treft SV Zulte Waregem Standard de Liège. 

SV Zulte Waregem staat drie punten achter op Standard de Liège en kan mits winst aansluiting vinden bij de top van het klassement.

Standard de Liège staat momenteel 7de in het klassement, op gelijke hoogte met OH Leuven. Als de mannen van Mbaye Leye winnen, zetten ze hun strijd om een plaatsje in POI kracht bij.

Opvallend: Essevee kon van de laatste 3 onderlinge confrontaties met de ploeg uit Luik geen enkele keer winnen. Indien het zondag niet wint, blijft het voor de 2de keer in hun geschiedenis 4 wedstrijden tegen Standard de Liège zonder zege.

 

KRC Genk – K. Beerschot V.A.

Een van de topaffiches van het weekend is het duel tussen KRC Genk en K. Beerschot V.A. KRC Genk is aan een mindere periode bezig, maar blijft wel nog steeds in het zog van de top 2. K. Beerschot V.A. verloor op de vorige speeldag in de slotminuten van KV Mechelen en gaat zondag op zoek naar eerherstel.

De ploegen stonden eerder dit seizoen al tegenover elkaar. Toen won Beerschot in eigen huis met zware cijfers (5-2) en bezegelde zo het lot van Hannes Wolf.

Opvallend: K. Beerschot V.A. scoorde 48 keer en kreeg 52 tegendoelpunten te verwerken. Daarmee kan het de derde ploeg worden die sinds 2012/13 minstens 50 goals en 50 tegendoelpunten in een regulier seizoen te verwerken krijgt.  

 

Royal Antwerp FC – STVV

Voor de laatste wedstrijd op zondag ontvangt Royal Antwerp FC STVV. De ploeg uit Antwerpen staat op de tweede plaats en kon 2 van de laatste 3 confrontaties met de Kanaries winnen. 

STVV blijft is met 0 op 6 aan een mindere periode bezig na de sterke cijfers die het neerzette onder Peter Maes.  De laatste keer dat de Kanaries op de Bosuil konden winnen, dateert van december 2018. Toen werd het 1-3.

Opvallend: Indien the Great Old wint, kan het voor het eerst sinds oktober 1971 – oktober 1988 vier keer op een rij ongeslagen blijven tegen STVV.

© JBO

Maandag 22 februari

Club Brugge – OH Leuven

De 28e dag wordt afgesloten in het Jan Breydelstadion. Club Brugge staat 13 punten voor op hun eerste achtervolger en heeft  1 wedstrijd minder op de teller. Blauw-zwart kwam op donderdag Europees in actie en geraakte in Kyiv niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

OH Leuven is de laatste weken aan een sterke reeks bezig na een moeilijkere periode. Ze staan al een paar weken in de linkerkolom van het klassement. In de vorige onderlinge confrontatie met Club Brugge, hield Leuven de drie punten thuis.

Opvallend: Club Brugge kon op dit moment 8 wedstrijden op een rij winnen. De langste zegereeks voor de ploeg dateert van januari-april 2014. Toen kon het 10 keer op een rij winnen.

© PDV

Gerelateerde artikels