Voorbeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 30

De 30ste speeldag wordt vrijdag afgetrapt op Mambourg, waar Sporting Charleroi STVV ontvangt. Op zondag is er het West-Vlaams duel tussen Club Brugge en SV Zulte Waregem en zakt KV Mechelen af naar Brussel. Daar neemt Malinwa het op tegen RSC Anderlecht. Maandag sluiten KAA Gent en KV Oostende de speeldag af in de Ghelamco Arena.

Vrijdag 5 maart

Sporting Charleroi - STVV

Sporting Charleroi en STVV openen de speeldag. Beide ploegen konden geen van hun laatste drie competitiewedstrijden winnen. Charleroi heeft op die manier het zicht op de top 4 verloren en STVV ziet de ploegen onder hen dichterbij komen.

Beide clubs zijn dus op zoek naar een driepunter. In de vorige ontmoeting was Charleroi de sterkste, toen werd het 1-2 op Stayen. De laatste keer dat de clubs elkaar bekampten op Mambourg dateert al van 2019. Toen trokken de Kanaries aan het langste eind met een 0-3 overwinning.

© VKA

Zaterdag 6 maart

KAS Eupen – OH Leuven

De eerste wedstrijd op zaterdag is er een tussen KAS Eupen en OH Leuven. Na een 4 op 6 staat de thuisploeg veilig boven de degradatiezone. De Leuvenaars maken op hun beurt nog altijd kans op een plek in de top 4 na een 6 op 9.

De bezoekers komen dus met ambitie naar de Kehrweg, waar Eupen deze week al KAA Gent uitschakelde in de kwartfinale van de Beker van België. De vorige keer dat de clubs dit seizoen tegenover elkaar stonden deelden ze de punten. Het werd toen 1-1 in het King Power at Den Dreef Stadion.

Waasland-Beveren – K. Beerschot V.A.

Rode lantaarn Waasland-Beveren zoekt naar eerherstel na de verloren degradatietopper tegen Cercle Brugge. Met 4 op 6 doet K. Beerschot V.A. mathematisch nog altijd mee voor een plek in POI. Het wordt een wedstrijd met inzet voor beide ploegen dus.

In de vorige ontmoeting wist Beerschot na een dolle slotfase de drie punten alsnog thuis te houden. Het werd toen 3-2 op Het Kiel. Als Waasland-Beveren revanche neemt kan het de rode lantaarn doorgeven aan Royal Excel Mouscron.

Royal Antwerp FC – KV Kortrijk

De laatste wedstrijd op zaterdag is een duel tussen Royal Antwerp FC en KV Kortrijk. De bezoekers hebben zich met een 6 op 12 naar een veilige plek in het klassement gevoetbald. Met een 2 op 9 zit thuisploeg Antwerp daarentegen in een mindere vorm.

The Great Old wil dus opnieuw aanknopen met een overwinning. Vorige keer dat beide clubs elkaar bekampten lukte dat ook voor Antwerp. Toen werd het 1-3 in het Guldensporenstadion.

© Foto: DH

Zondag 7 maart

Royal Excel Mouscron – Standard de Liège

Met Royal Excel Mouscron en Standard de Liège treffen 2 clubs elkaar die geen van hun laatste 6 wedstrijden konden winnen. Les Hurlus staan op een voorlaatste plaats en dus in de degradatiezone. Standard heeft op zijn beurt dan weer de aansluiting met de top 4 verloren.

Een driepunter zou voor beide clubs een opsteker zijn. Het wordt dus zeker een duel op het scherpst van de snee. Vorige ontmoeting tussen beide clubs eindigde in een 0-1 overwinning van Moeskroen op Sclessin.

Club Brugge – SV Zulte Waregem

Het 2 e duel op zondag is de West-Vlaamse derby tussen Club Brugge en SV Zulte Waregem. Na de uitgestelde wedstrijd van vorige week tegen KAA Gent komt de thuisploeg opnieuw in actie in de Jupiler Pro League. Met Zulte Waregem komt er een ploeg in vorm op bezoek.

Essevee behaalde een knappe 13 op 15 en klom op in het klassement. Met een 6 e plaats doen de manschappen van Frany Dury mee voor POI. Club Brugge is eveneens aan een sterke reeks bezig. Met een 27 op 27 staat het alleen aan kop.

Vorige ontmoeting tussen beide clubs eindigde in een 0-6 overwinning van Club Brugge aan de Gaverbeek.

RSC Anderlecht – KV Mechelen

RSC Anderlecht – KV Mechelen is een van de topaffiches van deze speeldag. Anderlecht doet nog mee in de race voor POI. KV Mechelen had recent een goede vorm te pakken, maar verloor vorig weekend op het veld van KV Oostende. Hierdoor werd de kloof met de kustploeg uitgediept tot 6 punten, maar mathematisch doet Malinwa nog altijd mee voor POI.

De vorige ontmoeting tussen beide clubs vond op speeldag 1 van dit seizoen plaats. Toen rechte KV Mechelen de rug na een 0-2 achterstand en behaalde het nog een punt. Als het deze keer opnieuw op een gelijkspel uitdraait, dan blijft RSCA voor het eerst sinds november 2014 vier opeenvolgende thuisduels zonder zege.

KRC Genk – Cercle Brugge

De laatste wedstrijd op zondag is het duel tussen KRC Genk en Cercle Brugge. De thuisploeg maakte vorige speeldag komaf met een mindere periode na een 1-2 overwinning op Sporting Charleroi. Ook Cercle Brugge zit in een positieve flow. De vereniging klom met een 7 op 9 naar de 16 e plaats en laat zo Royal Excel Mouscroun en Waasland-Beveren achter zich.

Beide clubs treffen elkaar met een verschillend doel: Genk speelt om POI terwijl Cercle om het behoud vecht. Een interessante wedstrijd dus. De laatste keer dat beide teams elkaar bekampten won Racing Genk met 1-5.

© JBO

Maandag 8 maart

KAA Gent – KV Oostende

KAA Gent en KV Oostende sluiten maandagavond de speeldag af in de Ghelamco Arena. Gent verloor maar één keer in de laatste 9 Jupiler Pro League-duels, maar speelde wel 6 keer gelijk. De Buffalo’s blijven zo in de middenmoot van het klassement hangen. Deze week kwam Gent ook in actie in de kwartfinale van de Beker van België. Het werd uitgeschakeld door KAS Eupen.

Bezoekers KV Oostende hebben zich met een 10 op 12 naar een 4 e plaats in het klassement  gevoetbald. De kustploeg doet volop mee in de race om POI. In de vorige ontmoeting met Gent was KVO de sterkste. Het werd toen 2-1 in de Diaz Arena.

© NVE