Voorbeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 6

De supporters zijn sinds speeldag 5 eindelijk terug welkom in onze stadions. Met hun passie en aanmoedigingen, trapt de 6de speeldag van de Jupiler Pro League zich vrijdag op gang. Leider Sporting Charleroi opent de speeldag thuis tegen de 2de in stand, K. Beerschot V.A.. Behouden de Carolos’s het maximum van de punten of kunnen de mannen van Losada Charleroi de eerste nederlaag toedienen? Op maandag sluiten Cercle Brugge en STVV de 6de speeldag af.

Vrijdag 18 september

Sporting Charleroi – K. Beerschot V.A. (20:45)

De openingsmatch van de 6de speeldag is meteen een klepper. Leider Sporting Charleroi neemt het op Mambourg op tegen de nummer 2, K. Beerschot V.A. De Carolo’s verloren dit seizoen nog geen enkele keer en ook Beerschot begon met 12 op 15 uitstekend aan het nieuwe seizoen.

In 1993 wonnen de Carolo’s voor de laatste keer 7 duels op rij, maar vrijdag kan dit record sneuvelen. Als de mannen van Belhocine de bezoekers verslaan, noteren de Carolo’s 8 overwinningen op een rij. Het meeste doelgevaar kunnen de Zebra’s van Raphael Holzhauser verwachten. De Oostenrijker was in de laatste 5 wedstrijden betrokken bij 8 Beerschotse doelpunten (5 goals, 3 assists).

© (c) Nico Vereecken / PhotoNews

Zaterdag 19 september

KV Oostende – OH Leuven (16:15)

Afgelopen weekend konden de Kustboys voor de eerste keer winnen. Diep in de blessuretijd bezorgde Hendry de bezoekers de drie punten. OH Leuven versloeg in eigen huis Standard de Liège en trekt met vertrouwen naar de DIAZ Arena.

Bij KV Oostende lukt het niet altijd even vlot om kansen op doel te creëren, maar ze zijn wel efficiënter voor doel dan OH Leuven. De Kustboys konden uit 23 schoten op doel 4 keer scoren. De Leuvenaars hadden 50 kansen nodig om 7 keer te scoren. De gevaarlijkste man bij de bezoekers, is Xavier Mercier. Met een voet in 5 doelpunten (2 goals, 3 assists) is hij de man die ze extra in de gaten moeten houden.

Royal Excel Mouscron – KAA Gent (18:30)

Rode lantaarn Royal Excel Mouscron ontvangt zaterdag KAA Gent op Le Canonnier. Beide ploegen kenden een teleurstellende start van het seizoen. De thuisploeg kon nog niet winnen en KAA Gent slaagde er nog maar een keer in om de 3 punten thuis te houden.

Uit de laatste 4 onderlinge confrontaties, was Mouscron 3 keer de meerdere van KAA Gent. Les Hurlus bleven het afgelopen seizoen in eigen huis ongeslagen tegen de Buffalo’s.

Opvallend: KAA Gent behaalde sinds de start van het seizoen nog maar 3 punten. Als ze zaterdag verliezen op Le Canonnier, betekent dit de slechtste seizoensstart sinds 1987/88.

Waasland-Beveren – RSC Anderlecht (20:45)

Waasland-Beveren verraste op de openingsspeeldag door KV Kortrijk te verslaan met 1-3, maar de Waaslanders gingen niet verder op dit elan. Sindsdien konden ze geen enkele wedstrijd meer winnen. RSC Anderlecht pakte vorig weekend voor het eerst onder trainer Vincent Kompany de drie punten en won voor de 2de keer dit seizoen een wedstrijd.

Zaterdag ontvangt Waasland-Beveren paars-wit op de Freethiel. In hun laatste 7 onderlinge confrontaties, konden de Leeuwen geen enkele keer winnen. Paars-wit hield in de afgelopen 3 matchen tegen Waasland-Beveren telkens de 0. Kan Van Crombrugge ook deze keer zijn  netten schoon houden tegen vicetopschutter Daan Heymans?

© VKA

Zondag 20 september

SV Zulte Waregem – Club Brugge (13:30)

Op zondag krijgt SV Zulte Waregem Club Brugge op bezoek. De mannen van Dury staan op de 9de plaats in het klassement en wonnen uit de afgelopen 5 wedstrijden 2 keer. Club Brugge is 5de in de stand en won 3 matchen.

De laatste keer dat Essevee van blauw-zwart kon winnen, dateert van 23 november 2018. Toen versloegen ze Club Brugge met 1-3 in Jan Breydel. Vorig seizoen won de ploeg van Clement beide wedstrijden van Zulte Waregem.

Opvallend: Club Brugge is de ploeg met het meeste (uitgevoerde) tackles in de Jupiler Pro League (116)

Standard de Liège – KV Kortrijk (16:00)

Op speeldag 5 kregen de Rouches de eerste nederlaag van het seizoen te verwerken. Aan den Dreef slaagden ze er niet in om de drie punten mee naar huis te nemen. KVK bleef in zijn laatste 4 wedstrijden ongeslagen en trekt vol vertrouwen naar Sclessin.

KV Kortrijk, de 4de in de stand, ontvangt zondag de Rouches. Uit de vier laatste onderlinge wedstrijden, konden de Kerels enkel tijdens de meest recente ontmoeting winnen. Toen versloegen ze Standard in eigen huis met 3-1.

Opvallend: De laatste keer dat de Rouches 6 keer de 0 in eigen huis konden houden, is geleden van september 2008. Als Bodart dit weekend zijn netten schoon houdt, evenaren ze die reeks.

KRC Genk – KV Mechelen (18:15)

Op speeldag 5 verloor KRC Genk met zware cijfers op het veld van K. Beerschot V.A. Het werd 5-2 en de positie van Hannes Wolf als coach leek niet langer houdbaar. Ook KV Mechelen kende een zwakke start. Net zoals KRC Genk, kon het uit 5 wedstrijden nog maar 1 keer winnen.

De laatste keer dat KVM en KRC Genk in de Jupiler Pro League tegen elkaar speelden, dateert van augustus 2019. Toen won KV Mechelen thuis met 3-1 van de Limburgers. Tijdens de vorige onderlinge confrontaties kwam het meeste doelgevaar van Igor De Camargo. Hij was betrokken bij 3 Mechelse doelpunten (2 goals en 1 assist).

Opvallend: KV Mechelen kon in de laatste 2 duels niet scoren. De vorige keer dat ze 3 keer de bal niet tegen de touwen kon trappen, is geleden van januari 2018.  

Royal Antwerp FC – KAS Eupen (20:45)

The Reds en Ivan Leko misten de start van het nieuwe seizoen. Met 2 overwinningen uit 5 matchen ontvangen ze zondag KAS Eupen op den Bosuil. Ook de Panda’s kenden een mindere start. Zij konden vorig weekend voor het eerst winnen. 

In de laatste 8 wedstrijden tegen KAS Eupen, kon Royal Antwerp FC telkens de 3 punten pakken. Ook scoren tegen The Great Old lijkt een moeilijke opgave voor de Panda’s. Zo is RAFC de enige ploeg  waar ze nooit meer dan 1 keer per match tegen konden scoren.  

Opvallend: Royal Antwerp FC heeft een winstpercentage van 100% tegen de Panda’s. Zij wonnen tot nu toe elke wedstrijd tegen KAS Eupen.

© VKA

Maandag 21 september

Cercle Brugge – STVV ( 20:45)

Cercle Brugge kon in de laatste 5 wedstrijden 2 keer winnen. Ze versloegen KV Mechelen en Royal Antwerp FC, maar wachten sindsdien op de volgende driepunter. STVV haalde op de openingsspeeldag stevig uit met een zege tegen KAA Gent, maar nadien kon het niet meer winnen.

Op maandag sluiten Cercle Brugge en STVV de 6e speeldag af. Hoewel Cercle meer doelkansen nodig heeft om te kunnen scoren, konden ze dit seizoen al 1 keer meer winnen dan STVV. Uit 49 schoten op doel slaagde groen-zwart er in om 5 keer te scoren, de Kanaries hadden genoeg aan 40 doelkansen om hieruit 6 keer de weg naar doel te vinden.