Voorbeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 7

Na 6 speeldagen is Sporting Charleroi met het maximum van de punten de onbetwiste leider in de Jupiler Pro League. Zij trekken zondag Royal Excel Mouscron die dit seizoen nog geen enkele wedstrijd kon winnen. Kan Mouscron de Zebra naar’s als eerste van de overwinning weerhouden? Zondag staat de 171ste derby tussen Club Brugge en Cercle Brugge op het programma. De 7de speeldag wordt maandag afgesloten door KRC Genk en KV Oostende.

Vrijdag 26 september

KV Kortrijk – Royal Antwerp FC

Voor de Kerels begon het seizoen goed. Met 3 overwinningen uit 6 wedstrijden staan ze op de 6de plaats in het klassement. Royal Antwerp FC kende een moeilijker begin. Uit 6 wedstrijden pakten the Reds 8 punten en staan daarmee op de 11de plaats in de rangschikking. De enige uitwedstrijd die ze sinds de start van het seizoen wonnen, was er eentje tegen STVV. 

De laatste ontmoeting tussen beide ploegen werd gewonnen door Royal Antwerp FC op het veld van Kortrijk (0-1). In de 2 wedstrijden voordien was het KV Kortrijk die de 3 punten mee naar huis nam. Voor The Great Old is het van de laatste ontmoeting tegen KVK (7 m       aart 2020) geleden dat het de 0 kon houden. Kortrijkse doelman Adam Jakubech is aan een betere reeks bezig en hield dit seizoen al 3 keer zijn netten schoon.

Opvallend: Dieumerci Mbokani en Abdoulaye Seck zijn sterk in de lucht. Zij wonnen dit seizoen meer luchtdeals dan elke andere speler in de Jupiler Pro League

Zaterdag 27 september

K. Beerschot V.A. – Waasland-Beveren

Zaterdag krijgt K. Beerschot V.A. de voorlaatste uit de stand op bezoek. De mannen van Losada begonnen wervelend aan het nieuwe seizoen. Met 12 op 18 staan ze op de 4de plaats in het klassement. Voor de Waaslanders is het moeilijker. Zij wonnen enkel op de openingsspeeldag en zijn sindsdien op zoek naar hun 2de driepunter van het seizoen.

Bij Waasland-Beveren komt het doelgevaar het vaakste van Gouden Stier Daan Heymans. Hij kon in 6 wedstrijden al 5 keer te scoren, waarvan 4 keer tijdens een uitwedstrijd. Ook de thuisploeg vindt de weg vlot naar doel. Uit 6 wedstrijden scoorden zij 12 keer.

KV Mechelen – STVV

KV Mechelen is op zoek naar zijn beste vorm. Het won dit seizoen enkel nog maar van Royal Excel Mouscron. De nummer 6 van vorig seizoen bengelt nu met 4 punten op de 16de plaats. Ook de Kanaries kenden een zwakke start. Zij staan net boven KV Mechelen in de rangschikking met 5  punten.

De meest recente ontmoeting tussen beide ploegen werd gewonnen door KV Mechelen (0-3). In de 2 wedstrijden daarvoor was het telkens STVV die de 3 punten kon pakken (1-2 uit en 2-0 thuis).  

Opvallend: als KV Mechelen niet wint tegen STVV, blijft de ploeg voor het eerst sinds december 2014 5 opeenvolgende wedstrijden zonder zege Achter de Kazerne.

KAA Gent – OH Leuven

Zaterdag treedt KAA Gent voor de 2de keer in de Jupiler Pro League aan onder nieuwbakken trainer Wim De Decker. Zijn debuut in de Jupiler Pro League leverde KAA Gent alvast 3 punten op. Voor de huidige nummer 10 begon het seizoen goed. OH Leuven verraste met een gelijkspel Genk en hield op speeldag 5 de punten thuis tegen Standard de Liège.

In de laatste 18 thuiswedstrijden konden de Buffalo’s telkens scoren. Dit is de langst lopende reeks van alle ploegen in de Jupiler Pro League. Daniel Iversen is dus gewaarschuwd. Bij OH Leuven moeten ze voor het doelgevaar rekenen op Xavier Mercier. Hij leverde al 4 assists af en kwam zelf 2 keer tot scoren.

Opvallend: Roman Yaremchuk is de speler die dit seizoen al het meeste schoten op doel loste (17) zonder ook maar 1 keer te scoren.

© PDV

Zondag 28 september

Standard de Liège – SV Zulte Waregem

Zondag worden de debatten geopend door een duel tussen de nummer 2 en de nummer 14. Voor de West-Vlamingen is het na het zware verlies op speeldag 6 opnieuw een klepper die hen te wachten staat. De Rouches hebben eens sterke thuisreputatie. Zij bleven de laatste 7 wedstrijden op Sclessin ongeslagen.

Uit de laatste 4 onderlinge wedstrijden kon elke ploeg 2 keer winnen. Vorig seizoen was het Standard dat telkens de 3 punten pakte, in 2018-2019 was Essevee de sterkste.  In die wedstrijden werden telkens minstens 3 doelpunten gemaakt. De Rouches vinden dit seizoen vlot de weg naar doel. Uit 34 schoten op doel trapte het al 8 keer raak. SV Zulte Waregem heeft meer moeite met afwerken van kansen. Uit 56 doelkansen kwamen ze maar 7 keer tot scoren.

RSC Anderlecht – KAS Eupen

In 2019/20 pakte paars-wit uit de eerste 6 wedstrijden slechts 5 punten. Dit seizoen ging het beter van start en staat het met 12 punten op de 5de plaats. Onder de hoede van Kompany won RSCA 2 van de 3 wedstrijden. KAS Eupen is na het verlies op de 2de speeldag ongeslagen gebleven en trekt met vertrouwen naar het Lottopark.

Jeremy Doku is de man die voor het meeste doelgevaar zorgt bij RSCA met een voet in 9 paars-witte doelpunten. Paars-wit is over het algemeen goed op dreef wanneer het voor doel van de tegenstander komt. Uit 32 schoten op doel scoorden ze maar liefst 14 keer. Bij de Panda’s gaat het wat moeilijker om kansen af te werken. Ze creëerden vaker dan Anderlecht doelgevaar, maar met 6 treffers uit 47 kansen mist het efficiëntie voor doel.

Club Brugge – Cercle Brugge

Zondag staan Club Brugge en Cercle Brugge voor de 171ste keer tegenover elkaar in de Brugse derby. Club Brugge herpakte zich na de wedstrijd tegen K. Beerschot V.A. en liet geen punten meer liggen. Cercle Brugge behaalde met 3 overwinningen uit 6 wedstrijden 9 punten en staat daarmee op de 7de plaats in het klassement.

In de laatste 12 onderlinge confrontaties verloor Club Brugge maar 1 keer (oktober 2013, 2-0 uit). De blauw-zwarte aanvalslinie is efficiënt in het afwerken van kansen. Uit 29 pogingen op doel, scoorde Club Brugge 16 keer. Cercle Brugge is minder efficiënt en had 54 kansen nodig om 8 keer de netten te laten trillen.

Opvallend: hoewel Club Brugge niet tot scoren kwam in de 1ste 2 thuiswedstrijden, is het nu de ploeg met het grootste scorend vermogen. Zij scoorden sinds de start van de competitie 16 keer, wat meer is dan elke andere ploeg uit de Jupiler Pro League.  

Royal Excel Mouscron – Sporting Charleroi

Rode lantaarn Royal Excel Mouscron krijgt zondag leider Sporting Charleroi op bezoek. De Carolo’s zijn dit seizoen nog ongeslagen en haalden als enige ploeg het maximum van de punten. Voor Les Hurlus lukte het dit seizoen nog niet om de 3 punten te pakken. Na 2 gelijkspelen in 6 wedstrijden blijft Mouscron op 2 punten steken.

In de laatste 2 onderlinge confrontaties op le Canonnier bleef Royal Excel Mouscron ongeslagen. De laatste keer dat het in eigen huis kon winnen tegen de Zebra’s dateert van februari 2019 (3-0). Kan Royal Excel als 1ste dit seizoen Sporting Charleroi van de winst houden?

Opvallend: Royal Mouscron kon in 4 van de 6 wedstrijden niet scoren. Uit 61 schoten op doel werden slechts 2 doelpunten gepuurd. Tijd voor Excel om het vizier scherp te stellen.

© Philippe Crochet Photo News

Maandag 28 september

KRC Genk – KV Oostende

De 7de speeldag wordt afgesloten door KRC Genk en KV Oostende. Met evenveel punten als de thuisploeg, trekken de Kustboys maandag naar de Luminus Arena. KVO, dat hoger gepositioneerd staat door minder tegendoelpunten, is met 2 overwinningen op een rij aan een goede reeks bezig. KRC Genk kon vorig weekend voor de 2de keer winnen en hoopt daarmee vertrokken te zijn voor een lange zegereeks.

De laatste 5 onderlinge confrontaties werden telkens gewonnen door KRC Genk. Dit is hun langste zegereeks ooit tegen een ploeg uit de Jupiler Pro League.  

Opvallend: Blessin zet in op een vaste elf. Hij liet dit seizoen nog maar 16 andere spelers aantreden.

© PDV

Gerelateerde artikels