Voorbeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 8

Een week voor de 2de interlandbreak van het seizoen, wordt de voetbalfan verwend met enkele Belgische topaffiches. Vrijdag staat de 1ste Antwerpse provinciederby op het programma. Royal Antwerp FC ontvangt KV Mechelen op de Bosuil. Op zondag staan Club Brugge en RSC Anderlecht tegenover elkaar, maar ook Sporting Charleroi en Standard de Liège nemen het tegen elkaar op.

Vrijdag 2 oktober

Royal Antwerp FC – KV Mechelen: 20:45

Vrijdag openen RAFC en KVM met de 1ste Antwerpse provinciederby van het seizoen de 8ste speeldag. Beide clubs begonnen matig aan het seizoen en konden niet verder gaan op hun elan van vorig jaar. Royal Antwerp FC won vorig weekend op het veld van KV Kortrijk en ook Mechelen kon vorig weekend terug de drie punten pakken.

De mannen van Leko hebben een stevige thuisreputatie. De laatste keer dat ze in eigen huis verloren dateert van mei 2019. Ook in hun laatste onderlinge confrontatie (29 november 2019) was het de thuisploeg die de 3 punten pakte.

© PDV

Zaterdag 3 oktober

Waasland-Beveren – KRC Genk: 16:15

Na 7 speeldagen is het voor de Waaslanders nog steeds wachten op de 2de overwinning van het seizoen. Hoewel ze met Daan Heymans de Gouden Stier in huis hebben, lukt het niet om de 3 punten te pakken.  Ook voor KRC Genk ging het seizoen niet goed van start. Met 9 punten uit 7 wedstrijden is het voor de Limburgers hoog tijd om punten te pakken.

De Waaslanders creëren heel wat kansen. Met 82 doelpogingen zijn ze gevaarlijker voor doel dan de uitploeg (64). Beide ploegen konden elk 11 keer de netten laten trillen, waarvan 6 keer Daan Heymans voor de thuisploeg en 6 keer Paul Onuachu voor de bezoekers. Aan spitsen met een neus voor doelpunten geen gebrek bij beide ploegen.

In de 2 onderlinge confrontaties van het afgelopen seizoen kon KRC Genk telkens 4 keer scoren. De laatste keer dat de Waaslanders van hen konden winnen, dateert van februari 2014 (0-2 uit).

Opvallend: Daan Heymans kon in de 3 afgelopen wedstrijden telkens scoren. Als hij een doelpunt maakt tegen KRC Genk, is hij sinds Landry Dimata in augustus 2018 de 1ste Belg die 4 wedstrijden na elkaar trefzeker was.

 

KAS Eupen – Cercle Brugge: 18:30

KAS Eupen begon goed aan het seizoen en is sinds speeldag 2 ongeslagen. Na een gelijkspel tegen topploegen zoals RSC Anderlecht en Royal Antwerp FC, en winst tegen KAA Gent ontvangen de Panda’s met vertrouwen Cercle Brugge op de Kehrweg. Groen-zwart dat goed aan het nieuwe seizoen begon, kon in 7 wedstrijden 3 keer winnen.

Cercle Brugge is de ploeg die het meest doelgevaar creëert. Met 68 schoten op doel doen ze het beter dan de Panda’s (48). Maar met 9 doelpunten uit 68 kansen mist groen-zwart aan efficiëntie. In de afgelopen onderlinge wedstrijden slaagde Cercle Brugge er nog geen enkele keer in om te scoren op het veld van Eupen. Breekt Ugbo of Hotic de ban?

 

OH Leuven – SV Zulte Waregem: 18:30

Voor promovendus OHL ging het seizoen goed van start. Met zeges tegen KAA Gent en Standard de Liège tanken de Leuvenaars vertrouwen voor de wedstrijd tegen Essevee. De ploeg uit West-Vlaanderen kende een moeilijkere start. Met overwinningen op speeldagen 3 en 4 is het voor de mannen van Dury tijd om zich te herpakken. 

Met een doelpuntensaldo van -7 trekt Zulte Waregem zaterdag naar Leuven. Een gebrek aan efficiëntie voor doel speelt hier zeker in mee: van de 68 kansen op doel gingen er maar 9 tegen de netten. Hoewel OH Leuven meer kansen weet te creëren (82), blijft het steken op 11 doelpunten.

Opvallend: Xavier Mercier is met een voet in 8 van de 11 doelpunten de productiefste man bij de thuisploeg.

 

STVV – KV Kortrijk: 20:45

Voor de Kanaries is het van speeldag 1 geleden dat ze konden winnen. Sindsdien is het wachten op de 2de driepunter van het seizoen. KV Kortrijk kende een goede start, maar slaagde er de afgelopen wedstrijden niet om te winnen. Met 3 overwinningen op de teller trekken de Kerels zaterdag naar Stayen.

STVV weet meer doelgevaar te creëren dan de uitploeg (59 kansen tegen 47 voor KVK), maar komt door een gebrek aan efficiëntie niet vaak aan scoren toe. Met maar 6 doelpunten in 5 wedstrijden mist STVV een killer in de vijandelijke zestien. De Kerels zijn efficiënter en scoorden 9 doelpunten sinds de start van het seizoen.

© Peter De Voecht / Photo News

Zondag 4 oktober

Club Brugge – RSC Anderlecht: 13:30

De eerste topper van zondag wordt in Jan Breydel gespeeld. De ploegen met het meest aantal doelpunten nemen het zondag tegen elkaar op. RSCA heeft dit seizoen nog geen enkele keer verloren en trekt met vertrouwen richting Brugge. Club Brugge nam een aarzelende start, maar verloor niet meer sinds speeldag 3.

Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd qua doelpogingen. Club Brugge kon uit 35 doelkansen 18 keer de netten laten trillen en ook RSCA doet het goed. Paars-wit had aan 37 kansen genoeg om 15 keer te scoren.

Opvallend: de laatste 6 onderlinge wedstrijden liet Club Brugge maar 1 keer punten liggen (2-2 uit); terwijl het van de voorgaande 13 wedstrijden maar 3 keer kon winnen.

 

KAA Gent – K. Beerschot V.A.: 16:00

Na 7 speeldagen bengelt KAA Gent met 6 punten op de 15de plaats. Met 2 overwinningen en evenveel trainerswissels sinds de start van het seizoen, zijn de Buffalo’s een schim van de ploeg van vorig seizoen. De mannen van Losada daarentegen gingen goed van start en pakten 15 op 21. Daarnaast zijn ze met 15 doelpunten een van de meest productieve teams.

De man die ze bij KAA Gent in de gaten zullen moeten houden, is Raphael Holzhauser. Met een voet in 10 Beerschotse doelpunten (5 goals, 5 assists) wordt hij een gesel voor de Gentse verdediging.

 

Sporting Charleroi – Standard de Liège: 18:15

De 2de topper van de dag is een duel tussen Sporting Charleroi en Standard de Liège. Vorig weekend lieten de Zebra’s voor het eerst punten liggen en konden daarmee hun zegereeks niet verder zetten. Standard, dat zich donderdag plaatste voor de Europa League, trekt met vertrouwen naar Mambourg.

Uit de vorige 25 onderlinge wedstrijden kon de thuisploeg slechts 3 keer winnen. De laatste overwinning van de Carolo’s tegen de Rouches dateert van vorig seizoen (2-0 thuis).

 

KV Oostende – Royal Excel Mouscron : 20:45

De 8ste speeldag wordt afgesloten met een wedstrijd tussen KV Oostende en Royal Excel Mouscron. De ploeg van Da Cruz kon dit seizoen nog geen enkele keer winnen, maar slaagde er wel als 1ste in om leider Charleroi van het maximum van de punten te houden. KV Oostende won voor het eerst op speeldag 5 en bleef sindsdien ongeslagen.

REM heeft het bijzonder moeilijk om te scoren. Met 3 treffers uit 76 kansen zij zijn de ploeg die sinds de start van het seizoen het minst tot scoren kwam. De Kustboys zijn efficiënter in het afwerken van kansen en scoorden uit 43 doelpogingen 9 keer.

Opvallend: Royal Excel Mouscron scoorde niet in de laatste uitwedstrijd en kan daarmee voor het eerst sinds december 2018 doelpuntenloos blijven in opeenvolgende wedstrijden buitenshuis.

© NVE

Gerelateerde artikels