Waarom Pro League voor Younited kiest: maatschappelijke impact

© Sien Verstraeten

De initiatieven van Younited Belgium bieden een antwoord op maatschappelijke problemen. Dat is het algemeen besluit van drie verschillende studentonderzoeken naar de werking van onze sociale partner. Younited brengt structuur in het leven van kwetsbare individuen, en dat heeft een positieve impact op de identiteitsbeleving, de fysieke en mentale gezondheid, en het vertrouwen in zichzelf en de maatschappij.

Al jarenlang bouwen de Pro League en Younited Belgium aan een sterk, structureel partnership om door middel van voetbal de meest kwetsbaren in de maatschappij te helpen. Voor dak- of thuislozen, alcohol- of drugsverslaafden, mensen met psychische problemen of straatarme personen richtten we voetbalteams op, waarin zij werken aan zichzelf en hun integratie in de maatschappij. Sport is behalve een ontspannende activiteit namelijk ook een krachtig bindmiddel. De teams van Younited trainen elke week en worden omkaderd door ervaren coaches en hulpverleners. 

Maar wat betekent dat nu concreet voor het leven van de Younited-spelers? Heel veel, zo blijkt uit kwalitatieve impactstudies. Alexander Denauw, student sociaal werk en sociaal beleid aan de KU Leuven, onderzocht de invloed op de spelers van Younited OH Leuven en concludeert dat er duidelijk positieve effecten zijn. "De werking biedt structuur en dus een soort van zekerheid. Het is een vast moment waar de Younited-spelers naar uitkijken. Voor dat plezierig moment met vrienden laten ze veel, zoals ook bijvoorbeeld alcohol", legt Denauw uit in Podcast Younited. "Ze zijn er trots op om deel uit te maken van het team. Dat willen ze niet kwijt en daarvoor zijn ze bereid patronen te doorbreken."

Bekijk een reportage over Younited KAA Gent:

Tijdens de interviews die Denauw afnam bij Younited-spelers, werd vooral het contact met lotgenoten als een belangrijke hefboom benoemd. "Zij kampen vaak met een enorm gebrek aan vertrouwen, maar in de Younited-context krijgt die een boost. Ze moedigen elkaar aan en lachen samen. Daardoor krijgen ze niet alleen vertrouwen in zichzelf, maar ook in elkaar én in de samenleving. Door in een veilige omgeving opnieuw contact te hebben met elkaar, beseffen ze dat niet alles in de maatschappij negatief is", legt de KUL-onderzoeker uit.

Vorming verandert gedrag

De impactstudie wees ook op de belangrijke rol van coaches en begeleiders in de reïntegratie en vorming van Younited-spelers. "Want zij moeten die veilige omgeving waarborgen waardoor er ruimte is om het vertrouwen in de samenleving terug te winnen", stelt Denauw vast. "Bovendien dragen zij waarden als fair play over op hun spelers en dat heeft ook een impact op hun gedrag in de maatschappij. Dat verschil zag je merkbaar tussen geroutineerde Younited-teams en de iets nieuwere teams, waar de waarden nog niet ingebakken zijn."

Ook Howest in Kortrijk en de Karel de Grote Hogeschool deden onderzoek naar de impact van Younited Belgium op spelers én hulpverleners. Raadpleeg hier het volledige impactrapport. Getuigenissen van Younited-spelers en de uitleg van Alexander Denauw kan je beluisteren op Spotify in Podcast Younited.

Bekijk een getuigenis van Beerschot-speler Michael:

Kerstactie voor Younited Belgium

Omdat de Pro League en haar partners graag maatschappelijke verandering teweeg brengen, zetten we ten voordele van onze sociale partner Younited Belgium elk jaar een kerstveiling op. Al onze clubs, hun spelers en de voltallige Belgische voetbalwereld zetten zich in de maand december extra in om geld in te zamelen. Dat doen we door gesigneerde matchworn shirts en leuke extraatjes of specials te veilen.

Komende vrijdag trappen we deze jaarlijkse kerstactie opnieuw af tijdens de Challenger Pro League. Stay tuned voor meer informatie!