Welcome back, Kemphanen

© TGO

Na vijf seizoenen afwezigheid keert KVC Westerlo terug in de Jupiler Pro League. De Kemphanen kroonden zich zondagavond op de 26e speeldag tot kampioen in 1B dankzij KMSK Deinze.

Met nog twee speeldagen te gaan, kan KVC Westerlo niet meer bijgebeend worden door eerste achtervolger RWDM. De Kemphanen gingen onderuit op het veld van Lommel SK (2-1), maar RWDM moest zelf winnen om het Westelse titelfeestje minstens uit te stellen. De Brusselaars slaagden daar op bezoek bij KMSK Deinze niet in (3-0). De kloof van 7 punten is zo onoverbrugbaar. RWDM mag zich zelf wel opmaken voor barrages tegen RFC Seraing met een plek in de Jupiler Pro League als inzet.

© PCR

De Westelse troepen van trainer Jonas De Roeck domineerden het hele seizoen en staan al sinds de tweede speeldag onafgebroken aan de leiding. KVC Westerlo won 16 wedstrijden, verloor 6 keer en speelde 4 maal gelijk. Geen enkele ploeg slikte minder tegengoals (25) en enkel KMSK Deinze (45) scoorde vaker dan de Kemphanen (44). De Macedoniër Erdon Daci is er met 9 goals topschutter.

Andere sterkhouders van de Kempense kampioenenploeg zijn doelman David Jensen, de Brugse talenten Maxime De Cuyper, Thomas Van den Keybus en Tibo Perseyn, aanvoerder Lukas Van Eeno, jeugdproduct Kyan Vaesen, de Slovaakse belofteninternational Jan Bernat en verdediger Pietro Perdichizzi. Die laatste speelde overigens al voor de derde keer kampioen in 1B. Dat deed hij eerder ook met Royale Union Saint-Gilloise en R. Antwerp FC.

KVC Westerlo vat binnenkort zijn negentiende seizoen op het hoogste niveau aan. In 2001 beleefden de Kemphanen met toenmalig trainer Jan Ceulemans het absolute hoogtepunt door de Beker van België op hun palmares te zetten. In de finale tegen Lommel SK scoorde clubicoon Jef Delen het winnende doelpunt. 

Tien jaar later bereikten Jan Ceulemans en ‘Jefke’ Delen opnieuw de finale met KVC Westerlo, maar dit keer toonde Standard de Liège zich met 2-0 een maatje te groot. In de competitie was een zesde plaats tot dusver het hoogst haalbare. De Kempense club strandde op die plek in 2000, 2004 en 2009. 

Twee keer leverde KVC Westerlo de topschutter af. In het seizoen 2008-2009 scoorde de Colombiaan Jaime Alfonso Ruiz achttien doelpunten. Toni Brogni legde er in het seizoen 1999-2000 zelfs dertig in het mandje. De Ivoriaan Kevin Koffi kroonde zich in het seizoen 2013-2014 met negentien treffers tot topschutter van 1B.

© Photo News