Wereldkankerdag: Samen voor rookvrije voetbalstadions

Op vrijdag 4 februari staat de hele wereld stil bij de kwalijke gevolgen van kanker. De ziekte eist wereldwijd jaarlijks nog steeds zo’n 8 miljoen levens op, onder wie 28.000 Belgen. Preventie blijft het belangrijkste wapen tegen kanker. Daarom nam de Pro League in samenwerking met de Stichting tegen Kanker het initiatief om haar stadions rookvrij te maken.

Uit een bevraging van de Stichting tegen Kanker bij 79 oncologen of experten, maar ook bij meer dan 600 patiënten, blijkt dat er in ons land meer nood is aan kankerpreventie. Zowat 40 procent van de diagnoses valt te vermijden door een gezondere levensstijl. Meer lichaamsbeweging, zoals aan voetbal doen, kan helpen.

Rookvrije stadions

De Pro League wil haar steentje bijdragen en besliste daarom vanaf dit seizoen haar voetbalstadions rookvrij te houden. Alle stadionbezoekers - spelers, medewerkers en supporters – moeten in een veilige en gezonde omgeving kunnen genieten van wedstrijden. Uit onderzoek blijkt dat passief meeroken namelijk enorm ongezond is, in het bijzonder voor onze jongste supporters.

Om haar stadions rookvrij te maken, werkt de Pro League samen met Stichting tegen Kanker. Zij heeft de ervaring om het proces naar een rookvrije stadions te begeleiden, onder meer via het opleiden en sensibiliseren van stewards. Clubs worden bijvoorbeeld gevraagd om indien mogelijk rokerszones te installeren, zodat niet-rokers geen hinder ondervinden van tabaksgebruik.

In het verleden ondersteunden de Pro League en haar clubs ook de sensibiliseringscampagne ‘Stop Darmkanker’. Cercle Brugge sloeg dan weer de handen in elkaar met de stichting ME TO YOU. Samen proberen ze in een structureel partnership de bewustwording rond bloedkanker of leukemie te vergroten en ook het onderzoek ernaar meer onder de aandacht te brengen.

Cercle Brugge draagt de stichting een warm hart toe, niet in het minst omdat de club zelf geconfronteerd werd met de ziekte. Doelman Miguel Van Damme voert al meer dan vijf jaar een intense strijd tegen leukemie. Als peter ondersteunt hij ME TO YOU in de ambitie om de opmars van bloedziekten een halt toe te roepen.

Herbekijk de reportage van Eleven Sports over Miguel Van Damme: