Wereldvluchtelingendag

Vandaag, 20 juni, is het wereldvluchtelingendag. Verschillende Pro League clubs engageerden zich het afgelopen seizoen om mensen die op de vlucht en op zoek naar een nieuwe thuis zijn te ondersteunen. De universele kracht van voetbal wordt ingezet om de integratie in de samenleving te versterken.

OH Leuven

Naar aanleiding van de Wereldvluchtelingendag organiseerde OH Leuven gisteren, zaterdag 19 juni, een tornooi voor vluchtelingenteams in Leuven. Een 8-tal ploegen uit clubs met een vluchtelingen- of asielzoekerswerking namen deel aan deze sportieve dag. De World Teams van Pro League-clubs OH Leuven en Royal Excel Mouscron waren aanwezig op het tornooi .

Het winnen van wedstrijden was niet belangrijk. Elkaar leren kennen, samen voetballen en een dag vol plezier beleven waren de belangrijkste doelstellingen. Voor meisjes en vrouwen met een vluchtverhaal werd een initiatie in voetbal en een mini-tornooi opgezet.

Het tornooi is een samenwerking tussen het Rode Kruis, Croix-Rouge, Fedasil, de KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Pro League.

Royal Excel Mouscron

In 2019 was Royal Excel Mouscron de eerste profclub met een eigen vluchtelingenteam. De vluchtelingen uit het opvangcentrum van Fedasil in Moeskroen vertegenwoordigen nu samen de kleuren van het ‘Royal Excel Refugees’-team.

Ook al spreken spelers er vaak niet dezelfde taal, toch verbindt de universele taal van voetbal hen. Ze communiceren al voetballend op het plein. Het bevordert de integratie en zorgt ervoor dat ze durven buiten te komen. Op het veld vergeten ze even al hun zorgen.

Bekijk de reportage van Eleven United bij het refugee team van Royal Excel Mouscron via: https://www.proleague.be/nl/pl/news/vluchtelingenteam-royal-excel-mouscron

RFC Seraing

In 2020 lanceerde RFC Seraing een project om de integratie van mensen uit het opvangcentrum van Fedasil te bevorderen. Na een aangepaste opleiding voor vluchtelingen en asielzoekers in samenwerking met de KBVB, gingen een aantal vluchtelingen aan de slag als steward bij de club.

Bekijk een reportage over de stewards bij RFC Seraing via: https://www.proleague.be/nl/pl/magazine-1

Gerelateerde artikels