Wesley Sonck ex-Jupiler Pro League speler van de week

Afgelopen weekend scoorde Paul Onuachu zijn 30ste doelpunt van het seizoen. Daarmee treedt de spits van KRC Genk in de sporen van ex-topschutter Wesley Sonck. Sonck was de enige die er sinds 2001-02 in geslaagd was om 30 keer raak te trappen in 1 seizoen. Tot vrijdagavond 30 april 2021. Dan scoorde Onuachu zijn 30ste doelpunt van het seizoen. Met nog 5 wedstrijden te gaan lijkt hij op weg naar een nieuw record.

De voetbalcarrière van Wesley Sonck begon in 1985 bij KVK Ninove. De spits droeg 9 jaar lang het shirt van de ploeg uit zijn geboortestreek tot hij in 1994 naar RWDM trok. Voor zijn debuut op het hoogste niveau was het wachten tot 1997/98. Op 9 augustus 1997 mocht de toen 19-jarige Sonck na meer dan een uur Alan Haydock vervangen. Hij bedankte de coach met zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau. Op de 5de speeldag van datzelfde seizoen kreeg Sonck zijn eerste basisplaats en was met 2 doelpunten de belangrijkste man op het veld in een 2-0 zege tegen STVV.

Na 4 jaar bij de ploeg uit Molenbeek, trok Sonck in 1998 naar Germinal Ekeren (later Germinal Beerschot). Bij de club uit Antwerpen kwam hij 62 keer in actie en scoorde 18 keer. 2 seizoenen nadat hij bij Beerschot tekende, versierde Sonck in 2000 zijn toptransfer naar KRC Genk.

In zijn eerste jaar bij de ploeg uit Limburg kwam de spits 42 keer in actie en maakte 18 doelpunten. Het seizoen nadien, onder Sef Vergoossen, groeide Sonck uit tot de topschutter van de ploeg en pakte hij samen met Genk de titel (2001/02). Een uitstekend seizoen met 30 doelpunten achter zijn naam werd bekroond met de trofee ‘Profvoetballer van het jaar’ en later ook met de Gouden Schoen.

In 2003 trok de aanvaller naar het Nederlandse Ajax, waar hij amper 1 jaar zou blijven. Hoewel Sonck er de topschutter van het team in de Champions League werd, kon hij er niet goed aarden. Na 1 jaar trok Wesley Sonck naar Borussia Mönchengladbach, waar hij 2 seizoenen zou voetballen.

Na omzwervingen langs de Eredivsie en de Bundesliga keerde Sonck in 2007 terug naar de Belgische competitie. Hij moest bij Club Brugge het vertrek van Bosko Balaban mee opvangen, maar stond aanvankelijk in de schaduw van François Sterchele. In 2009 werd Sonck samen met Akpala het vaste spitsenduo van blauw-zwart. De aanvaller kreeg in 2010 niet veel kansen onder Adrie Koster en trok in de zomer naar Lierse SK.

In het shirt van geel-zwart speelde Sonck 52 wedstijden en kon daarin 11 keer de netten laten trillen waaronder een werelddoelpunt tegen KRC Genk. Van net buiten de zestien trapte Sonck met een omhaal de bal in de kruising. Na 2 seizoenen Lierse, verdedigde Sonck nog 1 jaar de kleuren van Waasland-Beveren en 1 seizoen die van Appelterre-Eichem.

In 2014 hing Wesley Sonck, na een carrière van 18 jaar als prof, zijn schoenen definitief aan de haak.

© Photo News