Wiskunde voor gevorderden: de kalender van de Jupiler Pro League 2019-2020
In het Belgian Football Centre in Tubeke zag de kalender van de Jupiler Pro League 2019-2020 het levenslicht. Het werd omwille van heel wat externe factoren een bijzonder zware bevalling. Nils Van Brantegem speelde dit huzarenstukje klaar. We laten hem graag aan het woord.
De taak van Nils Van Brantegem begon al begin april en duurde tot 7 juni. "Deze kalender was de moeilijkste in acht seizoenen. Er waren zo veel uitzonderingen, wensen en extra moeilijkheden, waardoor het inderdaad een zware bevalling werd. Toen we alle wensen van de clubs en politie invoerden, had de computer maar liefst 24 uur nodig om enkele voorstellen van mogelijke kalenders te berekenen. Waarna we deze mogelijke voorstellen analyseerden en verder op punt moesten stellen. Bovendien moest er dan ook nog eens rekening gehouden worden met de clubs die zowel in 1A als in 1B kunnen belanden. Toch zijn we er in geslaagd om een kalender te maken waarin de betrokken clubs (KV Mechelen/Beerschot en Sporting Lokeren/Waasland-Beveren) elkaar perfect kunnen vervangen", aldus Van Brantegem.
EUROPESE BESCHERMING
Een kalender maken begint met het oplijsten van de wensen van de clubs en de lokale politiezones. Elke club mag één bepaalde wens met betrekking op één wedstrijd uitspreken (KAA wenst bijvoorbeeld geen kerstvoetbal thuis). De kalendermaker houdt daar in de mate van het mogelijke rekening mee. Nadien wordt er gekeken naar welke ploegen in Europa aantreden. "Om onze teams in Europa te steunen, proberen we om ze in juli en augustus geen topwedstrijden te laten spelen voor en tijdens deze Europese kwalificatiewedstrijden. Daarom vindt de eerste echte topmatch pas plaats op speeldag 5 tussen 2 teams die geen Europese kwalificatie moeten afwerken en vindt de eerste Super Sunday op speeldag 6 plaats. Dan zijn alle Europese kwalificatiewedstrijden achter de rug. Bij het opmaken van de kalender gaan we er bovendien van uit dat alle ploegen zich plaatsen voor de poulefase. Met dit gegeven proberen we het aantal wedstrijden op zondag na de Europese poulewedstrijden te beperken tot 3, maar indien iedereen zich plaatst voor deze groepswedstrijden, hetgeen wij hopen, zullen er toch 2 zondagen zijn met 4 wedstrijden ", stelt Van Brantegem.
8 KOPPELS
Om tot een kalender te komen, worden er 8 koppels gevormd. Zo vormen bijvoorbeeld Club Brugge en Cercle Brugge één koppel. "We krijgen van de lokale politiezone in Brugge toestemming om iedere week een wedstrijd te laten plaatsvinden, alsook de eis dat slechts één van deze clubs per speeldag mag spelen in het Jan Breydelstadion. Daarom is dit evident dat deze clubs een koppel vormen. Zo vormen Anderlecht én Antwerp een ander koppel omdat de eisen van de lokale overheid van Anderlecht en Antwerpen compatibel waren met elkaar. Ook in de Antwerpse politiezone kunnen geen twee thuiswedstrijden op hetzelfde speelmoment plaatsvinden. Aangezien de de lokale overheid van Antwerpen bovendien thuiswedstrijden in Antwerpen in bepaalde weekends verbiedt, moesten wij op zoek naar een patroon waarbij of Beerschot of Mechelen een uitwedstrijd afwerken indien Antwerp een thuiswedstijd speelt. Desondanks zijn er 3 speeldagen waarbij Antwerp en Beerschot of Mechelen samen thuisspelen, waarbij we zullen moeten rekening houden dat deze teams niet op dezelfde dag mogen spelen ( bvb. op speeldag 2 & 4 )."
Bovendien zorgt de drukke zomerperiode voor nog extra moeilijkheden. Antwerp (en eventueel Beerschot) mag bijvoorbeeld van de ordediensten op speeldag 1 en 3 geen thuiswedstrijd afwerken. "Maar op speeldag 1 is er onder meer Tomorrowland in de provincie Antwerpen, een groot Harley Davidson-treffen in Limburg en de 24 uren van Spa-Francorchamps in Luik. Dat zijn allemaal events waar nog eens extra rekening mee moet gehouden worden om voldoende veiligheidsdiensten te garanderen in en rond het stadion. Later in augustus is er Pukkelpop, wat het ook moeilijker maakt voor de clubs uit Limburg om thuis te spelen. Uiteraard is er altijd een constructief overleg met de talrijke lokale politiezones. Indien blijkt dat kleinere events toch problemen stellen bij het opmaken van de kalender plegen we overleg met deze lokale overheid om tot een aanvaardbare oplossing te komen voor alle partijen door bijvoorbeeld een wedstrijd te programmeren tegen een club met een laag risicogehalte", aldus Van Brantegem.
EVENWICHTIGE START VAN DE COMPETITIE
Om een evenwichtige start van de competitie te garanderen, tracht Van Brantegem om tijdens de eerste zes speeldagen elke club maximaal twee keer thuis én maximaal drie keer tegen een lid van de G5 te laten spelen. Ook wordt er iedere keer geprobeerd om elk team drie keer thuis en drie keer uit te laten spelen tijdens deze eerste 6 speeldagen. "Dit om iedere club met een min of meer evenwaardig schema de competitie aan te vatten en de lasten voor de clubs tijdens deze zomermaanden maximaal trachten te spreiden. Uiteraard rekening houdend met alle bovenstaande voorwaarden", besluit de kalendermaker.