Zware financiële impact Covid-19 op Pro League clubs

Vergelijking cijfers btw-aangiften toont daling inkomsten van bijna 50%.

De Covid-19 crisis, die ons land sinds maart in de greep houdt, heeft een zware impact op de financiën van de Pro League clubs. Zelfs met het verderzetten van de competities (achter gesloten deuren) wordt het profvoetbal, net als overige sectoren in onze economie, zwaar getroffen door de gevolgen van deze gezondheidscrisis.

Een vergelijking van de btw-aangiften van de Pro League clubs van maart-september 2019 ten opzichte van dezelfde periode in 2020 toont een daling van de inkomsten van bijna 50%. Deze zijn te wijten aan het quasi volledig wegvallen van de wedstrijdinkomsten, dalende sponsorinkomsten en het stilvallen van de uitgaande transfermarkt.

Aangezien 80% van de daling zich manifesteert in de periode juli-september 2020, dreigt het globale verlies voor de Pro League clubs in het seizoen 2020-2021 erg zwaar op te lopen.

De vergelijking tussen de periodes maart-september in 2019 en 2020 geeft een globaal inkomstenverlies van €275 miljoen of bijna 50% aan, dat razendsnel oploopt in het huidige seizoen.

Snel oplopend verlies in 2020-2021 impacteert ook bredere ecosysteem

De analyse van de cijfers toont bovendien een onrustwekkende trend aan, aldus Peter Croonen, voorzitter van de Pro League. “Waar de cijfers voor het einde van het seizoen 2019-2020 nog een beperkt inkomstenverlies aangaven, loopt dit zeer sterk op voor het seizoen 2020-2021. 80% van de inkomstendaling situeert zich immers in het derde kwartaal. Gezien de huidige context, met oa zeer beperkte wedstrijdinkomsten, maar het behoud van de vaste kosten (loonkosten, infrastructuur, het niet inzetten van de technische werkloosheid) voor de profclubs,  lijkt het zeer waarschijnlijk dat deze cijfers zullen blijven oplopen en naderhand ook een impact zullen uitoefenen op het bredere ecosysteem; onderaannemers, gezinnen,.. De National Accounting Matrix van het Federaal Planbureau toonde immers aan dat voor elke 100 euro inkomsten die gegenereerd werden door het professionele voetbal, in totaal €246 wordt gegenereerd als resultaat van rechtstreekse (€100), onrechtstreekse (€97) en geïnduceerde productie (€49).”

“Deze cijfers tonen het cruciale belang van de huidige structurele overeenkomsten, zowel globaal als op clubniveau”, aldus Pierre François, CEO van de Pro League. “Ik denk in de eerste plaats aan de mediarechtendeal met Eleven Sports die de clubs de komende 5 seizoenen verzekerde inkomsten biedt, aan die met naming sponsor AB Inbev of de verschillende overeenkomsten op clubniveau. De Pro League houdt er dan ook aan deze partners te danken voor hun steun in deze weinig evidente tijden en vooral haar dank te richten aan de trouw en het engagement van de fans die ook in deze tijden hun club blijven ondersteunen en zo letterlijk mee instaan voor de toekomst van onze clubs”.