Nieuwsbrief F&C april 2022

Pro League

R. Union Saint-Gilloise bezoekt Kazerne Dossin

Kazerne Dossin kreeg vorige week bijzonder bezoek. Royale Union Saint-Gilloise kwam op eigen initiatief langs met haar spelers en stafleden om bij te leren over de risico’s van massadynamieken en wij-zij-denken. Rode Duivels Siebe Van der Heyden en Dante Vanzeir waren duidelijk onder de indruk.

De Pro League en Kazerne Dossin zijn partners in de strijd tegen racisme en discriminatie. Samen werkten we een leertraject uit voor fans die een stadionverbod opgelegd krijgen wegens racisme. Zo’n gepersonaliseerd traject biedt inzichten in de dynamieken en gevolgen van racisme. Daarnaast werd een preventief aanbod opgezet voor clubs aan de hand van voorbeelden uit het voetbal. Daarover kan je meer te weten komen in onze Q&A.

© BVB

Het gebaar van R. Union Saint-Gilloise werd gewaardeerd door Lorin Parys, die zelf ook een rondleiding volgde. Onze kersverse CEO nodigt ook andere clubs uit om het museum met hun spelers te bezoeken. “Zo worden zij de ambassadeurs van het maatschappelijk werk dat achter de schermen gebeurt.”

LGBTQIA+ inclusie in het profvoetbal 

Met de jaarlijkse ‘Football for All’-regenboogcampagne maken de profclubs elk jaar een statement voor diversiteit en inclusie in het voetbal. Op beleidsvlak werkt de Pro League aan een kader dat  LGBTQIA+ drempels in het voetbalmilieu detecteert en wegwerkt. Dit gebeurt in een traject met diversiteitsconsulent Alan De Bruyne en de organisatie Wel Jong/Out for the Win. 

Deze samenwerking moet uitmonden in een aantal concrete tools: een LGBTQIA+ netwerk om beleidsinitiatieven mee af te toetsen, een handleiding LGBTQIA+ in (prof)voetbal, en mogelijks vormingen voor de profvoetballers van morgen (jeugd/jeugdcoaches).

Clubinitiatieven

Duels in teken van Foundations

KAA Gent en Club Brugge zetten het voorbije weekend hun sociale programma’s extra in de verf. Hun wedstrijden van de 34e speeldag in de Jupiler Pro League stonden volledig in het teken van de Foundations.

Meer dan 2.500 deelnemers, vrijwilligers en betrokkenen van Gentse voetbalclubs en sociaal-sportieve werkingen van de KAA Gent Foundation werden uitgenodigd om de wedstrijd tegen OH Leuven bij te wonen. De wedstrijdshirts werden na afloop geveild ten voordele van de Foundation. 


Ook bij Club Brugge ging op speeldag 34 alle focus naar de Foundation, want die blaast dit jaar 15 kaarsjes uit. Afgelopen zondag, vlak voor de aftrap tegen KV Mechelen, liepen 150 deelnemers en vrijwilligers van verschillende Foundation-projecten een ereronde, onder luid applaus van de supporters. 


Meer info over de actiedag van beide clubs vind je op onze website.

Standard de Liège

Al meer dan tien jaar kunnen supporters van Standard de Liège en buurtbewoners van het stadion van de club op woensdagnamiddag gebruik maken van de buitenschoolse opvang op Sclessin voor hun kinderen. Tieners tussen 10 en 18 jaar kunnen er rustig hun huiswerk maken en krijgen begeleiding van vrijwillige leraren.

Het magazine Eleven United bezocht deze kinderen tijdens een studienamiddag en nam middenvelder Nicolas Raskin en verdediger Moussa Sissako mee om hen te motiveren bij hun schoolwerk. Bekijk de reportage op onze website.

K. Beerschot V.A. 

K. Beerschot V.A. zet zijn schouders mee onder het project REACH van het UZA, een wetenschappelijk onderzoek dat de impact van luchtverontreiniging bij gezonde kinderen meet. Vorige week werd de samenwerking afgetrapt op het jeugdcomplex van de Antwerpse club. 

De eerste kwantitatieve metingen werden meteen uitgevoerd bij een aantal jeugdspelers. Zo kan de Antwerpse Universiteit de kortetermijneffecten van het verschil in luchtkwaliteit in een groene omgeving en een stedelijke omgeving meten. Meer info over het project van Beerschot vind je hier.

KV Mechelen

Op zondag 24 april organiseert de G-werking van KV Mechelen haar 15de buurlandentoernooi op de Jeugdacademie. Bijna 40 G-voetbalteams uit België en Nederland tonen er hun voetbalkunsten aan de supporters in een dag waarop voetbal en plezier centraal staan. Zo’n 65 wedstrijden met 425 spelers staan op de planning. Ook de G-ploegen van Pro League-teams KVC Westerlo en Lierse Kempenzonen tekenen present op het toernooi.

In memoriam 

Eind maart nam het Belgisch voetbal op pakkende wijze afscheid van Miguel Van Damme. Na een lange strijd tegen leukemie liet de doelman van Cercle Brugge op 28-jarige leeftijd het leven. Dat trieste nieuws liet niemand onberoerd.

De hele voetbalfamilie toonde zich solidair met de naasten van Miguel, voetbalclub Cercle Brugge en haar supporters. Met zwarte rouwbanden rond alle armen, doorleefde boodschappen van steun en innemende minuten applaus of stilte toonde het Belgisch voetbal zich van zijn mooiste kant.

De taferelen voor, tijdens en na Cercle Brugge - KAA Gent bezorgden iedereen kippenvel. Hierin schuilt de ware kracht van ons Belgisch voetbal. Het vermogen om samen - clubs, voetballers en supporters - te rouwen en elkaar vooruit te stuwen, ongeacht achtergrond of kleur.

Die kracht van eenheid en verbondenheid heeft de Pro League voor ogen als maatschappelijke motor voor de samenleving. Bedankt Miguel om ons daaraan te herinneren. Rust zacht, je blijft voor eeuwig in ons voetbalhart.

Ten voordele van Me To You, de stichting tegen leukemie waarvan Miguel peter was, werden de shirts van Cercle Brugge - KAA Gent geveild. Die actie leverde liefst 13.341 euro op voor Me To You.

© JIMMY BOLCINA