Nieuwsbrief F&C februari 2022

Pro League

Kerstactie

Onze eindejaarsactie leverde opnieuw een recordopbrengst op voor Younited Belgium. Voor het eerst rondde onze online veiling van gesigneerde truitjes en specials - via het platform MatchWornShirt, de kaap van 150.000 euro. De balans van de kerstactie klokte uiteindelijk af op 152.000 euro, dat is 7.000 euro meer dan in 2020.

Onze sociale partner Younited Belgium maakt dankbaar gebruik van de kracht van voetbal om mensen die kampen tegen armoede, dak- of thuisloosheid of verslaving een thuis te geven in een ploeg.

Meer details vind je op onze website.   

Football & Community Label

Begin deze week ontvingen achttien van onze profclubs het Football & Community Label van de Pro League. Dat is er eentje meer dan vorig jaar. Met die onderscheiding worden zij beloond, omdat ze in het seizoen 2020-2021 duurzame maatschappelijke projecten hebben op- of voortgezet.  

Wil je graag weten aan welke clubs het Football & Community Label werd uitgereikt? Raadpleeg onze website.    

Clubs in de kijker

Zulte Waregem

Afgelopen zomer dompelde het overlijden van Franck Berrier na een hertstilstand de voetbalwereld in een diepe rouw. Om de ex-speler van onder andere KV Oostende en Zulte Waregem te gedenken, organiseerde Essevee een veiling van shirts. Ook de spelersgroep droeg bij, waardoor de inzamelactie 5.000 euro opbracht. 

SV Zulte Waregem steunt met dat geld de vzw Hartekinderen, die jongeren met een aangeboren hartafwijking bij elkaar brengt. Essevee investeert ook in EHBO-opleidingen voor clubmedewerkers en jeugdspelers. Die workshops ‘levensreddend handelen’ vinden in maart en april plaats.   

Sporting Charleroi – Younited Belgium 

Onze sociale partner Younited Belgium organiseert toernooien verspreid over het hele land. Zo wordt er komende vrijdag ook een hele dag gevoetbald in Charleroi met veertien teams. De thuisploeg – het Younited-team van Sporting Charleroi – tekent uiteraard present, maar ook Standard de Liège, Club Brugge, STVV en Royale Union Saint-Gilloise zijn aanwezig.

Het februaritoernooi in Charleroi is het eerste van het jaar. Meer info vind je op de website van Younited.  

Vooruitblik

Wereldkankerdag

Vrijdag 4 februari staat de hele wereld stil bij de kwalijke gevolgen van kanker. De ziekte treft jaarlijks zo’n 70.000 Belgen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, besliste de Pro League om vanaf dit seizoen een rookverbod in te voeren tijdens de voetbalwedstrijden. De Stichting tegen Kanker begeleidt onze voetbalclubs met onder andere infosessies in hun transitie naar rookvrije stadions.  

Om het bewustzijn rond de ziekte nog te verhogen, zenden we vrijdag de reportage van Eleven over Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme, die tegen leukemie vecht, uit op onze kanalen.   

Kazerne Dossin 

Het voltallige team van de Pro League brengt op vrijdag 18 februari een geleid bezoek aan Kazerne Dossin, een belangrijke partner tegen racisme en discriminatie in de voetbalstadions. In het voorjaar zullen ook preventieve workshops voor clubmedewerkers en supportersgroepen worden georganiseerd.   

Kazerne Dossin vertrekt vanuit wetenschappelijke literatuur om onwenselijk gedrag aan te pakken, maar dompelde zich voor de vormingen onder in de specifieke leefwereld van de voetbalfans. Interessant is dat de organisatie de oorsprong voor maatschappelijke problemen zoekt in groepsdynamieken en een toxisch wij/zij-denken. 

Meer informatie over deze samenwerking? Raadpleeg dan onze Q&A.    

STIP IT – RSC Anderlecht 

Van 18 tot 25 februari gaat in Vlaanderen opnieuw de Week tegen Pesten door. Ook de profclubs zullen dit belangrijke initiatief ondersteunen. Om de actie meer zichtbaarheid te geven, werd met RSC Anderlecht een bijkomende actie uitgewerkt. Komende zondag kapen STIP IT- ambassadeurs Gloria Monserez en Lars – een jongetje met een beperking – de aftrap van RSC Anderlecht – KAS Eupen. 

Ze zullen naast de wedstrijdbal drie extra ballen in de middencirkel leggen om het symbool van vier stippen tegen pesten te tonen aan een breed publiek.