Nieuwsbrief F&C juni 2022

Pro League

AA Gent en Waasland-Beveren schitteren op Pro League Awards

Naar jaarlijkse traditie zette het Belgisch profvoetbal op maandag 23 mei feestelijk een punt achter het seizoen met de Pro League Awards. Niet alleen de smaakmakers op de voetbalvelden, maar ook wie zich naast het terrein onderscheidde, viel in de prijzen. Voor hun tomeloos maatschappelijk engagement ontvingen KAA Gent (Jupiler Pro League) en Waasland-Beveren (1B Pro League) de Football & Community Award.

Met een brede waaier aan projecten en initiatieven bevestigden KAA Gent en haar Foundation hun rol als maatschappelijke voortrekker in het voetbal. Van de Gantoise Plantrekkers voor kwetsbare Gentenaren, over de Oekraïnse liefdadigheid tot de Buffalo Dance Academy voor jongeren uit de buurt: de KAA Gent Foundation zet zich elke dag in voor anderen en draagt het motto #MorethanFootball voorbeeldig uit. 

Waasland-Beveren bouwde verder aan een aantal duurzame projecten, zoals de Schools Cup. Daarnaast werkten de Waaslanders aan hun diversiteitsbeleid, door een inclusiescan op te zetten. Waasland-Beveren meet hoe de club er op vlak van seksuele diversiteit en genderidentiteit voor staat, en biedt clubmedewerkers op basis van deze bevindingen vormingen aan.

Proficiat aan KAA Gent en Waasland-Beveren en bedankt voor de inzet! Meer info over de Pro League Awards, vind je op onze website.

© GVG

Vacature Football & Community Manager

De Pro League nam deze maand afscheid van Jan Cas, die na twee seizoenen als Football & Community Manager de overstap maakt naar het wielerpeloton. We bedanken Jan voor zijn maatschappelijk engagement, de verwezenlijkingen en de mooie momenten.

Intussen startte de Pro League de zoektocht naar een nieuwe Football & Community Manager. De vacature en jobomschrijving zijn terug te vinden op onze website. Ken jij iemand die uitermate geschikt zou zijn voor deze boeiende job? Of heb je zelf interesse? Laat dan zeker van je horen!

Clubs in het vizier 

Street League 900

KAA Gent rust niet op haar lauweren, want twee weken na het winnen van de Football & Community Award kondigde de Foundation een nieuw project aan. Samen met de stad Gent werd het voorbije weekend de aftrap gegeven voor het nieuw buurtnetwerk ‘Street League 9000’. Daarin verenigen zeven Gentse voetbalorganisaties zich om kinderen van verschillende wijken dichter bij elkaar te brengen via pleintjesvoetbal.
 
Jaarlijks zullen er in het kader van de Street League 9000 een vijftal toernooien georganiseerd worden, telkens in een andere Gentse wijk. Sportieve resultaten doen er niet toe, want er wordt geen klassement opgemaakt. De jongeren werken hun matchen af zonder scheidsrechter. De focus van het netwerk ligt op plezier, zelfontwikkeling en verbroedering.

Meer informatie vind je op onze website of op die van de KAA Gent Foundation.

KRC Genk sluit geslaagde editie van Welzijnscup af

KRC Genk zette woensdagnamiddag op feestelijke wijze een punt achter de Welzijnscup 2021-2022. De winnaars van het toernooi ontvingen een trofee uit handen van clubicoon Pierre Denier. Een nóg grotere beker ging naar het meest faire team.
 
Al voor het tiende jaar op rij organiseerde KRC Genk de Welzijnscup. Dat is een voetbalcompetitie voor kwetsbare jongeren uit Limburg. De deelnemers aan de Welzijnscup leren spelenderwijs omgaan met winst en verlies, met respect voor elkaar en de tegenstander. Voor de jubileumeditie waren 14 jeugdinstellingen ingeschreven, in twee leeftijdscategorieën. Van oktober 2021 tot juni 2022 namen in totaal 160 jongeren het op de oefenvelden van KRC Genk telkens op woensdagnamiddag tegen elkaar op.

Naast een nieuwjaarsdiner organiseert KRC Genk ook een traditionele slotceremonie. Die vond woensdag plaats. Tijdens de afsluiter kreeg de sportieve winnaar een kleine beker en de fairplay-winnaar een hele grote beker. Want fairplay staat centraal in de Welzijnscup! Alle deelnemers genoten nadien ook van een heerlijke BBQ.

Pro League en clubs blazen liever bellen dan rook

Club Brugge en Standard de Liège gaven op 31 mei - de Werelddag zonder Tabak - de officiële aftrap van de bellenblaascampagne van Generatie Rookvrij. Op plaatsen waar kinderen liever geen sigaretten of andere tabaksproducten zien, blazen ze zeepbellen. Dit jaar focust de actie op rookvrije sportvelden.

Onder het motto “Ik blaas liever bellen dan rook” vraagt de campagne van dit jaar sportclubs om hun terreinen helemaal rookvrij te maken. Het profvoetbal toonde al aan dat rookvrij sporten perfect mogelijk is. Sinds 2021 is roken in alle stadions van de Pro League verboden. De voetbalwereld engageert zich samen met Generatie Rookvrij om alle sportclubs op te roepen dat voorbeeld te volgen. 

De campagne richt zich rechtstreeks tot bestuurders van alle sportclubs, ouders, vrijwilligers en ook fans en vraagt hen het goede voorbeeld te geven. In een video zetten onder meer Red Flame Tessa Wullaert, verdediger Brandon Mechele (Club Brugge) en doelman Laurent Henkinet (Standard de Liège) de oproep kracht bij. Generatie Rookvrij biedt ook gratis pamfletten en ander educatief materiaal aan.

Vooruitblik

Straatvoetbaltoernooi Younited OHL

Onze sociale partner Younited Belgium organiseert op 15 en 16 juni een straatvoetbaltoernooi in Leuven op het Blauwputplein. Voor de organisatie, die doorheen het jaar diverse events heeft georganiseerd, is het de slotactiviteit van het seizoen.

Younited Belgium maakt gebruik van de kracht van voetbal om mensen die kampen tegen armoede, dak- of thuisloosheid of verslaving een thuis te geven. Spelers en supporters van Younited Belgium vinden in hun team meer dan enkel ploegmaats. Ze vinden er ook een thuis. Intussen werden er over het hele land een dertigtal Younited-ploegen opgericht, waarvan het merendeel gelinkt is aan een profclub.

Op 15 en 16 juni 2022 bekampen deze teams van Younited elkaar in Leuven. Onder meer Club Brugge, Anderlecht, KV Kortrijk en uiteraard thuisploeg OHL geven er het beste van zichzelf. Onze CEO Lorin Parys zal de aftrap geven van het slottoernooi. Er zijn ook heel wat randactiviteiten zoals zumba, spikeball en schaken. Younited stelt ook een springkasteel op en nodig een goochelaar uit voor de kinderen.

Wil je meer weten over Younited Belgium, klik dan hier.

© Sien Verstraeten