Nieuwsbrief F&C maart 2022

Pro League

De inclusieve regenboogvlag duikt op 

Met de campagne ‘Football for All’ maken de Pro League en haar clubs een statement vóór inclusie en tégen homofobie. Ons voetbal is er voor iedereen, ongeacht seksuele voorkeur, genderidentiteit of identiteit. Om die boodschap uit te dragen, gaan de kapiteinsbanden en cornervlaggen in de Jupiler Pro League en 1B Pro League in het weekend van 4, 5 en 6 maart getooid in de regenboogkleuren. Nieuw dit jaar is dat er voor de visuele campagne gekozen werd voor de inclusieve regenboogvlag.

Die omvat nog beter de voltallige voetbalgemeenschap, want vertegenwoordigt ook transgenders en neemt bovendien personen van alle kleur mee op in het palet. In de eerste plek dient de campagne om awareness te creëren bij het voetbalpubliek en drempels te verlagen voor de LGBTQI+-gemeenschap, maar de Pro League wil meer doen. Daarom stapten we naar een inclusiecoach en expertenorganisaties om een actieplan en een begeleidingstraject op te zetten.

De Pro League denkt bijvoorbeeld aan workshops voor jonge voetballers en jeugdcoaches om zo beter tot een inclusieve voetbalomgeving te komen. Bij Waasland-Beveren zal çavaria in die context een inclusiescan uitvoeren bij medewerkers, spelers, vrijwilligers, stafleden en fans zodat de club weet welke stappen nodig zijn om een inclusieve omgeving te creëren.

Wil je meer weten over de inclusiescan en over de campagne ‘Football for All’ in het algemeen? Raadpleeg de info en bekijk de reportage op onze website. 
 

Clubs in het vizier 

Stewards van KV Mechelen in de kijker 

In de Week van de Vrijwilliger (27 februari – 6 maart) bedankt de Pro League de duizenden vrijwilligers die elke dag paraat staan voor hun favoriete voetbalclub. Deze vrouwen en mannen zijn de steunpilaren in de werking van alle sportclubs, groot en klein. Elke dag staan ze uit clubliefde klaar om de handen uit de mouwen te steken.

Het gaat om jeugdbegeleiders, hulpverleners, horecapersoneel, chauffeurs, ticketverkopers, schoonmakers, parkeerwachters en zo veel meer. Belangrijke vrijwilligers zijn ook de stewards, die instaan voor de veiligheid tijdens matchen. Het voorbije weekend volgde Eleven sports het Mechelse team van stewards tijdens de thuismatch tegen Cercle Brugge. 

Hoe bereiden stewards zich voor? Wat doen zij precies? En waarom staan ze elk weekend klaar? Je komt het allemaal in de reportage van Eleven United te weten. 

Spelers Lierse SK praten over pesten 

In het kader van de STIP IT-campagne tegen pesten van Ketnet, Radio 2 en MNM trok een aantal profvoetballers van Lierse SK naar de basisschool Sint-Eduardus in Merksem voor een open gesprek. 

Met Hakim Abdallah, Stallone Limbombe, Jarno De Smet en Thibeau Swinnen gingen er vier enthousiaste spelers op pad voor een dialoog rond pestgedrag en het uitwisselen van ervaringen. Pesten gaat veel verder dan de sportclub en een open gesprek tussen profspelers en leerlingen, ter plaatse op school, zorgde voor een hartelijke en leerrijke les.    

Om de ontmoeting extra in de verf te zetten, worden alle leerlingen van de school uitgenodigd om de Kempense derby tussen Lierse SK en KVC Westerlo bij te wonen op woensdag 16 maart. 

Voor meer informatie over de initatieven van alle Pro League-clubs in verband met de campagne STIP IT kan u hier terecht. 

Vooruitblik

Kazerne Dossin organiseert eerste workshops 

De sportieve kracht van wij/zij-denken is mooi in een sfeer van spel en competitie. Wanneer de wij/zij-dynamiek giftig wordt of aanleiding geeft tot geweld, moet de maatschappij ingrijpen. 

In het kader van het plan van aanpak omtrent discriminerende en kwetsende spreekkoren dat sinds 2018 wordt uitgerold door de Pro League, is er een samenwerking met Kazerne Dossin. Naast reageren op ongepast gedrag, wordt er binnen deze samenwerking een opleiding voor medewerkers van profclubs voorzien. Deze opleiding leert de wij/zij-dynamiek in een stadion te begrijpen, geeft inzichten in de verschillende rollen die mensen erin opnemen en reikt handvatten aan om vanuit de eigen functie bewust te handelen. 

De eerste van twee modules, in beide landstalen voor een 30-tal clubmedewerkers, gaat door op maandag 21 maart in Kazerne Dossin. Diezelfde dag vindt ook de Internationale Dag tegen Racisme plaats, waarbij we ons samen met de internationale gemeenschap krachtig uitspreken tegen alle vormen van racisme. 

Meer informatie over het partnership met Kazerne Dossin? Raadpleeg dan onze Q&A

Wereldvrouwendag: toernooi Younited Belgium 

Op dinsdag 8 maart toont de hele wereld zich solidair met vrouwen en hun strijd voor gelijke kansen en rechten. Daarom organiseert onze sociale partner Younited Belgium een speciaal programma voor de Younited-vrouwenteams tijdens het voetbaltoernooi in Tubeke.

‘s Ochtends trainen deze kwetsbare vrouwen samen in aanwezigheid van een Red Flame. Nadien spelen ze wedstrijden tegen elkaar. Er tekenen voorlopig vijf Younited-vrouwenteams present, waaronder dat van RSC Anderlecht. Onze sociale partner hoopt dat aantal de komende jaren op te krikken.

Meer info over het project van Younited Belgium vind je hier.