Nieuwsbrief F&C mei 2022

Pro League en clubs aanwezig op EFDN-conferentie in Liverpool

Clubs, leagues en federaties van verschillende Europese landen verzamelen volgende week voor drie dagen in het Goodison Park en het Anfield Stadium in Liverpool voor de 17e editie van de European Football for Development Network Conference (EFDN).

Tijdens de driedaagse conferentie wordt het Europese netwerk van voetbalclubs, leagues en federaties samengebracht om kennis uit te wisselen over maatschappelijk beleid en sociale initiatieven in het profvoetbal. Deze internationale samenwerking biedt kansen om samen oplossingen aan te reiken voor maatschappelijke noden op vlak van diversiteit, educatie, sociale inclusie, gezondheid en (jeugd)tewerkstelling.

Naast de Pro League tekenen ook KAA Gent en Club Brugge in Liverpool present met een delegatie. De Pro League is al zes jaar actief lid van het European Football for Development Network. KAA Gent, R. Antwerp FC, Club Brugge, Royale Union Saint-Gilloise, OH Leuven, Standard en KAS Eupen zijn lid van EFDN.

CEO Lorin Parys: “Samen met de Belgische profclubs en alle EFDN-leden is de Pro League meer dan ooit overtuigd van de rol die clubs en leagues kunnen en moeten spelen als motor voor maatschappelijk beleid en sociale activiteiten”.

Clubinitiatieven

Waasland-Beveren Cup

Op woensdag 4 mei organiseerde Waasland-Beveren, in samenwerking met de gemeente Beveren, de achtste editie van de Waasland-Beveren Cup. Tijdens dit voetbaltornooi voor scholenteams uit de Beverse regio staat fair play centraal. 224 spelers en speelsters uit 16 scholen gaven het beste van zichzelf voor de winst én voor de Fair Play-beker. Ook Eleven Sports was erbij voor een reportage:

Supportersraad KAA Gent

Het clubbestuur en vier supportersverenigingen van KAA Gent richtten vorige maand de supportersraad op. Via dat orgaan - met daarin 25 vertegenwoordigers - wordt voortaan op een gestructureerde manier overleg gepleegd met de supporters. Die manier van werken is een primeur in het Belgisch profvoetbal. 

De supportersraad zal KAA Gent onder meer adviseren over supportersaangelegenheden, zoals vervoer, tickets en abonnementen. Bedoeling is ook om beleidsbeslissingen rond de fans voortaan vooraf via het orgaan af te toetsen, zodat er ook directe inspraak is van de supporters. 

Meer informatie hierover vind je op de website van KAA Gent.

Duurzaamheid centraal in beleid van R. Union SG

Royale Union Saint-Gilloise wil zich engageren voor een beter milieu en de duurzame ontwikkeling van haar activiteiten. Om die ambities te bewerkstelligen, nam de Brusselse club vorig jaar een sustainability manager in dienst. Naast het ontwikkelen van een duurzaamheidsstrategie voor de Brusselse club, werd er werk gemaakt van een herbebossingsproject in Madagaskar, een land dat zwaar getroffen is door de klimaatverandering.

De Pro League gaf het woord aan de eerste fulltime ‘Head of Sustainability’ van Union. Maak in het interview kennis met Raphaële Moeremans, die haar visie en doelstellingen bij de Brusselse club toelicht.

Younited toernooi in Charleroi 

Op donderdag 5 mei organiseert onze sociale partner Younited Belgium, in samenwerking met de stad Charleroi en Sporting Charleroi, een voetbaltoernooi op La place Verte in Charleroi. Tijdens dit toernooi geven de spelers en speelsters van de Younited teams het beste van zichzelf. Younited vestigt ook de aandacht op kwetsbaarheden zoals armoede, sociale uitsluiting en huisvesting, die dagdagelijks een uitdaging vormen voor de Younited-spelers.

Meer info over Younited Belgium: https://younited.be/

© Lorenzo Vicencio