Nieuwsbrief F&C juli 2022

Pro League

Sinds de Football & Community nieuwsbrief in het leven is geroepen, hebben we maandelijks tal van sterke maatschappelijke acties, campagnes en projecten van de Pro League en haar clubs in beeld gebracht. In ons jaaroverzicht blikken we daarop even terug voor we de bladzijde van het seizoen 2021-2022 finaal omslaan. 

“Ik spreek liever over voetbalbedrijven dan over clubs. Bij een bedrijf hoort een beleid rond maatschappelijk verantwoord ondernemen, met een eigen strategie en acties. De gestage groei van Football & Community in het Belgische profvoetbal is dan ook een belangrijke evolutie in de moderne voetbalindustrie. Bij Younited zien wij elke dag hoe die industrie ook sociale impact kan creëren”

 • Bert Ballegeer, coördinator Younited Belgium

“Het lokale sociale engagement van onze clubs is de ruggengraat van het maatschappelijke beleid van de Pro League. In vier jaar tijd hebben we onze budgettaire inspanningen voor de ondersteuning van de lokale sociale initiatieven verdubbeld. Daarnaast zijn er nog onze duurzame investeringen in Younited Belgium of de concrete samenwerking met onder andere Kazerne Dossin. We bieden onze clubs en partners ook ondersteuning op het vlak van communicatie en projectbegeleiding, onder meer via het VUB-traject. De maatschappelijke motor die we zijn, wordt steeds sterker en concreter, in dienst van de brede samenleving.”

 • Lorin Parys, CEO van de Pro League
© Sien Verstraeten

Pro League schenkt 150.000 euro aan communitywerking van clubs

De Pro League trekt 150.000 euro uit om het Football & Community-beleid van haar profclubs verder te ondersteunen. Op vijf jaar tijd verdubbelde de totale subsidie, als tegemoetkoming voor de groeiende inspanningen die onze clubs leveren om hun maatschappelijke rol op te nemen.

Na evaluatie van hun beleidsplannen, werkverslagen en de algemene werking konden 21 clubs rekenen op de subsidie. De beoordeling resulteert in een eindscore die bepaalt hoe de 150.000 euro verdeeld wordt onder de clubs. 

Meer informatie vind je op onze website.

Jaaroverzicht

Met het jaaroverzicht brengen we slechts een deel van de maatschappelijke initiatieven van de Pro League en haar clubs in beeld. Van elke pijler van ons Football & Community-beleid focussen we op een eigen actie en een lichtend clubinitiatief uit het seizoen 2021-2022.

SAMEN VOOR DIVERSITEIT

De Pro League en haar clubs willen dat elke speler, official en supporter zich welkom kan voelen op en rond de voetbalvelden in het profvoetbal.

© BVB
 • Partnerschap Pro League - Kazerne Dossin

In de strijd tegen racisme en discriminatie en ons streven naar meer diversiteit werd het strategisch partnerschap met Kazerne Dossin verder uitgediept. Wie een stadionverbod opgelegd werd, moet een individueel leertraject volgen. Daarnaast voorziet de samenwerking in een preventieve opleiding voor onze profclubs, zowel voor spelers en stafleden als voor clubmedewerkers.

Meer info vind je hier

 • Sociale cel KV Oostende

Ook KV Oostende neemt diversiteit en inclusie ter harte via de oprichting van een sociale cel gedragen door vrijwilligers. Het doel hiervan is om barrières weg te werken die kinderen ervaren wanneer ze zich integreren in een team. Bekijk de repo over dit initiatief:

SAMEN VOOR GELIJKHEID

De Pro League engageert zich om samen met haar clubs te bouwen aan een voetbalomgeving waarin iedereen moet kunnen voetballen, onafhankelijk van sociale status of beperkingen.

 • Younited Belgium

Sinds 2015 wordt de structurele band tussen de Pro League en haar sociale partner Younited steeds sterker. Ook onze clubs zijn volledig mee in het verhaal, want liefst zestien van hen hebben een Younited-team dat wekelijks traint. Dankzij de vele toernooien die Younited organiseert, konden honderden kwetsbare personen hun zorgen even vergeten. Geniet zelf gerust mee van de beelden van het zonovergoten finaletoernooi in Leuven vorige maand.

 • SK Beveren doet Inclusiescan en steunt tiszo VZW 

SK Beveren slaat de handen in elkaar met holebivereniging çavaria om een inclusiescan uit te voeren bij de Wase supporters. Meten is namelijk weten. Wie de gendergeleerdheid van zijn publiek kent, kan beter bouwen aan een inclusief voetbalklimaat dat gedragen wordt door de hele club. Meer informatie vind je in een reportage van Eleven Sports.

Om het diversiteitsbeleid extra kracht bij te zetten, ondersteunt SK Beveren financieel ook de vzw Tiszo uit Sint-Niklaas. Afgelopen seizoen schonk de club uit de Challenger Pro League zo ruim 4.000 euro aan de Wase vereniging, die zich inzet voor de rechten van de LGBTQI+-gemeenschap.

SAMEN VOOR TOEGANKELIJKHEID

De Pro League wil samen met profclubs en partners zorgen voor toegankelijke voetbalstadions, onafhankelijk van mentale, fysieke en zintuiglijke beperkingen.

 • Good Governance Needs Access and Inclusion  

Via deelname aan het Europees Erasmus+ project 'Good Governance Needs Access And Inclusion' werkt de Pro League structureel aan toegankelijke voetbalstadions. Dit internationaal project brengt liga's, federaties en organisaties van Duitsland, Frankrijk en België samen en ambieert om tegen 2024 een gezamenlijke toegankelijkheidsstrategie uit te tekenen. Meer informatie over het project is  te vinden op onze website

 • Deaf Club Brugge fans

Diverse clubs ondernamen actie om blinde en slechtziende fans ook een aangename voetbalbeleving te bezorgen. Club Brugge ging nog een stapje verder en dacht ook aan de slechthorende fans. Op verzoek van Brugse aanhangers die slechthorend werd ‘Deaf Club Brugge fans’ boven de doopvont gehouden. De nieuwe fanvereniging zal dove en slechthorende fans samenbrengen rond het voetbal, maar ook andere activiteiten organiseren.

SAMEN GEZOND EN VEILIG

De Pro League en haar clubs zetten samen in op een gezond en veilig voetbal voor speler en fan.

 • Generatie Rookvrij

Een krachtig signaal van de Pro League en haar clubs was de goedkeuring van de algemene vergadering om het rookverbod in stadions permanent door te voeren. Dit besluit is het resultaat van een nauwe samenwerking met de Stichting tegen Kanker,  die haar jaarlijkse bellenblaasactie eind mei aftrapte in de rookvrije stadions van Club Brugge en Standard de Liège

 • MeToYou Cercle

Met een structureel partnerschap dat streeft naar meer bewustwording voor en onderzoek naar leukemie of bloedkanker, slaan voetbalclub Cercle Brugge en de stichting ME TO YOU de handen in elkaar. Een samenwerking die opnieuw brandend actueel werd na het trieste overlijden van Cercle-doelman Miguel Van Damme, die peter was van ME TO YOU. Bij wijze van eerbetoon schonk ook de Pro League 5.000 euro aan de stichting.

© PDV

SAMEN VOOR DUURZAAMHEID

Samen met de clubs wil de Pro League werk maken van een duurzame voetbalomgeving en -beleving. De consultatie van expertenorganisaties en het aangaan van partnerschappen vormen de basis om de clubs te ondersteunen in de uitbouw van een duurzaamheidsbeleid.

 • lifeTACKLE

De aanwezigheid van de clubs en de Pro League op de conferentie lifeTACKLE was een relevant contactmoment met tal van expertorganisaties om huidige duurzaamheidsstrategieën en good practices in de diepte te bespreken. De Pro League maakt hier volop werk van om clubs beter te kunnen ondersteunen.

Een aantal van onze Belgische clubs zette al stappen in de goede richting. Zo werkt KAA Gent aan een groen stadion, OH Leuven aan een duurzaam mobiliteitsplan en Standard de Liège aan een recyclage- en sorteringsbeleid. De primus van de klas is echter R. Union SG, met de aanstelling van een voltijdse sustainability manager. Een interview met haar lees je hier

SAMEN MET DE PROFCLUBS

Een intensieve samenwerking voor de 5 bovengenoemde beleidspijlers tussen Pro League en clubs en clubs onderling is noodzakelijk om maatschappelijke impact te genereren.

 • Football for All 

Wat betreft diversiteit en inclusie is de campagne ‘Football for All’ een mooi voorbeeld van hoe de Pro League en haar clubs samen een duidelijk standpunt innemen tegen alle vormen van discriminatie. 

Meer over de Football for All-campagne lees je hier.

 • Pro League Assist 

Samen staat centraal in het beleid van de Pro League. Daarom verwelkomen we alle clubs graag op het Pro League Assist-platform waar we relevante en belangrijke ontwikkelingen delen en topics op tafel leggen die alle clubs aanbelangen. We kijken ernaar uit om hier te netwerken en onderling kennis uit te wisselen.

SAMEN MET DE FANS 

Een constructieve dialoog met en betrokkenheid van de fans met oog op het gemeenschappelijke belang: een positieve voetbalbeleving voor iedereen die betrokken is bij het spel.

 • Kerstactie

Samen met de profclubs betekent vanzelfsprekend ook samen met de fans. De jaarlijkse kerstactie is een luisterend voorbeeld van hoe de Pro League samen met haar fans maatschappelijke impact heeft. Door middel van een online veiling van matchworn shirts van alle Pro League-clubs, wordt jaarlijks een significant bedrag ingezameld dat integraal naar Younited Belgium gaat.

 • Supportersraad KAA Gent 

Een clubinitiatief waar fans het centrumpunt zijn, vinden we terug bij KAA Gent. Het clubbestuur en vier supportersverenigingen richtten in april de ‘Supportersraad’ op. Via dit 25-koppig orgaan wordt voortaan structureel overleg gepleegd met de fans. Die manier van werken is een toe te juichen primeur in het Belgisch profvoetbal. 

Wil je bladeren door meer initiatieven van het afgelopen seizoen? Dan verwijzen we je graag door naar de Eleven United-reportages en de nieuwsrubriek op onze website. In de maand augustus sturen we geen nieuwsbrief uit, maar begin september mag je opnieuw een update van ons verwachten. 

Wens je intussen meer te weten over onze maatschappelijke activiteiten, neem dan contact op met de Football & Community-afdeling van de Pro League via [email protected].