Toegankelijkheid

Gegevens van Eurostat geven aan dat zo’n 15 procent van de Belgische bevolking kampt met uitdagingen rond toegankelijkheid. Dit zijn omgerekend meer dan 1 700 000 landgenoten die moeilijkheden ondervinden om bijvoorbeeld ook deel te nemen aan een vrijetijds- of sportactiviteiten. Al te vaak is de moeilijke toegankelijkheid van plaatsen én diensten de oorzaak van hun afwezigheid op evenementen. Toegankelijkheid is dus essentieel om volwaardig te kunnen participeren in de samenleving.

De Pro League streeft er naar om elke supporter de kans te geven om toeschouwer te zijn van haar competities. De afgelopen jaren namen vele clubs al tal van initiatieven om de toegankelijkheid van hun infrastructuur te verbeteren. Sinds juni 2015 is het binnen de ‘UEFA Club Licensing & Financial Fair Play’ regels trouwens verplicht voor de voetbalclubs om een ‘Disability Access Officer’ (DAO) aan te stellen als aanspreekpunt over toegankelijkheid in de voetbalbeleving. Deze functie dient de verbinding te verzekeren tussen de club en supporters met een beperking en heeft de opdracht om een strategie te ontwikkelen om een voetbalwedstrijd toegankelijk te maken voor elke toeschouwer.

Het objectief van de Pro League blijft om in samenwerking en overleg met zowel de clubs, supporterclubs, relevante overheden en expertenorganisaties zoals CAFE (Centre for Access to Football in Europe) en Inter alle diensten en voorzieningen in onze stadions voor iedereen toegankelijk te maken.