Skip to main content
NL
Pro League

De Pro league beloont maatschappelijke werkingen clubs

Ook dit jaar wordt de sociale werking van 18 Pro League clubs erkend met het Football & Social Responsibility label. Dit label wordt toegekend aan clubs die een kwaliteitsvolle lokale communitywerking op poten zetten met een duidelijk maatschappelijk engagement en voor zij die actief deelnemen aan en communiceren over nationale acties en campagnes. De Pro League verhoogde dit seizoen de totale ondersteuning naar 165.000 euro voor de clubs. 23 clubs ontvingen dit jaar financiële steun. 

Met de uitreiking van het label en de toekenning van de subsidie wil de Pro League het duurzame en betekenisvolle maatschappelijke werk van de clubs in de schijnwerpers zetten en investeren in de verdere uitbouw van de sociaal-sportieve werking van haar leden. 

Lorin Parys, CEO van de Pro League, kijkt tevreden naar de stappen die de clubs dit jaar gezet hebben; “Het maatschappelijke engagement van onze clubs, neemt jaar na jaar toe. Met meer dan 300 projecten per jaar, voor bijna 100.000 deelnemers en een gecumuleerd budget van 2,5 miljoen euro, bewijzen onze clubs dat ze een motor zijn van maatschappelijk duurzaam engagement.

Onze verhoogde ondersteuning helpt de clubs om een steeds grotere rol te gaan spelen in het lokale maatschappelijke weefsel.  Het maakt ons trots dat de evaluaties van de VUB aantonen dat dit engagement gepaard gaat met steeds meer kwaliteit”, vult Stijn Van Bever, Public Affairs Director van de Pro League aan. 

Een onafhankelijke jury van experten in maatschappelijke beleidsvoering, van de vakgroep Sport & Society van de VUB analyseerde de beleidsplannen en werkverslagen. De beoordeling en het engagement van clubs in nationale acties  bepaalt hoe de 165.000 euro verdeeld wordt onder de clubs en welk label wordt toegekend. Clubs kunnen de financiële ondersteuning gebruiken voor lokale projecten of de uitbouw van de eigen Football & Social Responsibility-werking. Voor de uitwerking van hun beleidsplannen worden de clubs begeleid door de Vrije Universiteit Brussel, via de structurele samenwerking van de VUB en de Pro League. 

Ook clubs die nog een aantal elementen missen in hun maatschappelijk beleid om in aanmerking te komen voor een van de drie labels worden door de Pro League en de VUB inhoudelijk ondersteund om de stappen te zetten richting duurzame sociale werking.

Volgende clubs, in willekeurige volgorde per categorie, ontvangen het Pro League Football & Social Responsibility label voor het seizoen 2022 - 2023, waarvoor onze welgemeende gelukswensen! 

 

Club

label 2023

Club Brugge

Gold 

KAA Gent 

Gold

OH Leuven 

Gold 

Royale Union Saint-Gilloise 

Gold 

KRC Genk

Silver

Royal Antwerp FC

Silver 

KV Oostende 

Silver 

SK Beveren 

Silver 

KVC Westerlo 

Silver

RSC Anderlecht 

Silver

Zulte Waregem

Bronze 

KV Kortrijk 

Bronze 

Cercle Brugge

Bronze 

Lommel SK

Bronze

KV Mechelen 

Bronze 

STVV 

Bronze 

Standard 

Bronze

Sporting Charleroi 

Bronze