Skip to main content
NL
FSR

Herbeleef de derde Because We Care-conferentie

De strijd tegen online hate speech en het beschermen van kinderen in het voetbal. Met deze centrale thema’s organiseerde de Belgische voetbalfamilie op woensdag 6 maart de derde 'Because we care'-conferentie in het Proximus Basecamp in Tubeke.

Voetbal is in de eerste plaats een verhaal van menselijke relaties, een gemeenschappelijke passie die ons allen samenbrengt, ongeacht onze leeftijd, achtergrond, nationaliteit en capaciteiten. Hoewel de verschillen en discriminaties die onze samenleving beïnvloeden soms op en rond het veld te vinden zijn, is voetbal vaak een krachtig middel om ze te overwinnen.

In de geest van vrijheid en rechtvaardigheid moet iedereen die aan voetbal deelneemt dit kunnen doen met waardigheid, respect, gelijke rechten en kansen. In voetbal hoort iedereen zich welkom te voelen en gelijke toegang te krijgen tot een veilige omgeving. Daarom stonden dit jaar, tijdens onze derde Because We Care-conferentie, de thema’s online hate speech en het beschermen van kinderen centraal.

Come Together: online hate speech

Al enkele jaren zetten de Koninklijke Belgische Voetbalbond, de Pro League, Voetbal Vlaanderen en ACFF, vol in op de strijd tegen discriminatie en racisme met ons actieplan Come Together. Dit jaar richten we de aandacht ook breder, namelijk online. Daarom vonden we het belangrijk om dit onderwerp aan bod te laten komen tijdens de conferentie.

Toby Alderweireld en Mélissa Onana, zus van Rode Duivel Amadou Onana, getuigden hoe zij al jaren te maken krijgen met racisme en discriminatie, ook online. Verder kwamen ook professionele scheidsrechters Bram Van Driessche en Marco Matonga Simonini aan bod. Ze deelden hoe haatspraak hen via sociale media achtervolgt, lang nadat de wedstrijden zijn afgefloten. 

"We moeten voorzichtig zijn met hoe we mensen aanspreken op sociale netwerken. Vanachter onze schermen kunnen we de persoon niet leren kennen, we weten niet of hun gevoeligheid hoog is of niet. Woorden kunnen net zo'n sterke indruk achterlaten als een klap." - Melissa Onana

Met een uitgebreide campagne stelt de Belgische voetbalfamilie haatspraak aan de kaak, en wil ze het bewustzijn rond de problematiek verhogen. Samen met Eleven DAZN werd een confronterende spot uitgewerkt, waaronder Mariam Toloba en Faris Haroun hun schouders zetten, voor op tv en sociale media. Ook de bekende tattoovideo keert terug, met een focus op online haat. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk belanghebbenden in het voetbal te sensibiliseren door het geven van workshops. De Pro League brengt eind maart ook een handleiding uit met tips voor organisaties om zichzelf te beschermen tegen haatberichten, en indien nodig, hoe ze er het best tegen kunnen optreden. Deze gids is niet alleen nuttig voor voetballers en hun clubs, maar kan toegepast worden op de brede maatschappij.

Ook op repressief vlak worden er stappen gezet. In samenwerking met de FOD Binnenlandse Zaken en de politie schakelt de Belgische voetbalwereld een versnelling hoger.

Beschermen van kinderen 

De Belgische voetbalfamilie ambieert tot slot om een veilige voetbalomgeving te creëren voor minderjarigen en kwetsbare personen. De KBVB lanceert samen met de Pro League een meldpunt – vergelijkbaar met het Come Together meldpunt – voor iedere voetballiefhebber die vermoedens heeft van grensoverschrijdend gedrag. Dat sportclubs – na thuis en school – voor veel jongeren een derde thuis zijn, en dus een belangrijke rol kunnen spelen bij het garanderen van hun welzijn, bewijst het verhaal van Red Lion Victor Wegnez. Hij gaf tijdens de Because We Care-conferentie een moedige getuigenis over hoe hij dankzij hockey weg kon blijven van een gewelddadige stiefvader. Hij geeft aan dat het belangrijk is dat volwassenen in een clubomgeving attent worden gemaakt op het feit dat sommige kinderen het achter de schermen soms hard te verduren krijgen. Ook Lisbeth Herijgers, aanspreekpunt integriteit van voetbalclub KVC Westerlo, sprak over het belang van het herkennen van signalen bij minderjarigen en hoe zij dit in de club aanpakt.