Skip to main content
Pro League

Het Professional Refereeing Department blikt samen met media vooruit op het nieuwe voetbalseizoen

Het Professional Refereeing Department (PRD) bracht op woensdag 16 juli de media en scheidsrechters samen in het Proximus Basecamp in Tubeke om samen vooruit te blikken op het nieuwe voetbalseizoen, dat op 25 juli van start gaat in de Jupiler Pro League.

Bij die gelegenheid sprak de technisch directeur van het PRD, Jonathan Lardot, onder meer over de wijzigingen aan de spelregels. Maar daar bleef het niet bij: hij ging ook in op wat het PRD zal ondernemen om de kwaliteit van onze arbitrage verder te verbeteren.

Betere omkadering van onze jonge scheidsrechters

In nauwe samenwerking met Voetbal Vlaanderen en de ACFF, wil het PRD de omkadering en opvolging van onze beloftevolle jonge scheidsrechters verbeteren. Zij zullen immers kunnen genieten van trainingen en technische sessies, en er zullen ook uitwisselingen plaatsvinden tussen de twee regionale federaties om hun ervaring zo breed mogelijk uit te bouwen.

Evoluties en cijfermatige doelstellingen voor dit nieuwe seizoen

Het doel is om de kwaliteit, snelheid en nauwkeurigheid van de beslissingen – zowel op het veld als bij de VAR – te verhogen, en die beslissingen ook begrijpelijker te maken voor het voetbal in het algemeen. Daarom zullen er voortaan geen dubbele aanduidingen meer zijn waarbij eenzelfde official zowel als VAR en als veldscheidsrechter fungeert op eenzelfde competitiespeeldag. Daarnaast zal in dit nieuwe seizoen ook de nieuwe buitenspellijn worden gebruikt, die duidelijk zal helpen om in dergelijke situaties de juiste beslissingen te nemen.

Tot slot heeft het PRD ook concrete doelstellingen vastgelegd om de analyse van de prestaties van onze scheidsrechters te objectiveren. Zo wordt er gemikt op minstens 92% correcte sleutelbeslissingen op het veld en minstens 98% na tussenkomst van de VAR. Tijdens het seizoen 2024-2025 in de Jupiler Pro League lagen die percentages tijdens de play-offs respectievelijk op 92,2% en 97,1%, en het is de bedoeling om op dat positieve elan verder te bouwen.

Strategisch arbitrageplan richting 2030

Om verdere vooruitgang te boeken, is het noodzakelijk om de retentie van onze scheidsrechters te verbeteren en tegelijkertijd nieuwe scheidsrechters aan te trekken. In dat kader hebben de KBVB en het PRD een strategisch plan opgesteld, met als doel om elk seizoen 600 extra mannelijke scheidsrechters en 50 extra vrouwelijke scheidsrechters te tellen, en om een retentiegraad van 60% na drie seizoenen te bereiken.

Hiervoor zal onder meer in de komende maanden een nationale rekruteringscampagne worden gelanceerd in samenwerking met Voetbal Vlaanderen en de ACFF. Daarnaast komen er ook initiatieven die specifiek gericht zijn op vrouwen, en worden er programma’s opgezet met mentoren en regelmatige feedbackmomenten, om zo veel mogelijk te vermijden dat mensen het scheidsrechterskorps verlaten.

Samenwerking tussen de scheidsrechter en de kapitein

Tot slot herinnerde Jonathan Lardot eraan dat enkel de kapitein van een ploeg het recht heeft om met de scheidsrechter te spreken. In ruil daarvoor moet de scheidsrechter ook de dialoog aangaan met de kapiteins om hen zijn belangrijkste beslissingen toe te lichten. De vierde official doet hetzelfde, maar uitsluitend in communicatie met de trainers. Elke niet-naleving van deze regel zal bestraft worden met een gele kaart, of zelfs een rode kaart in geval van agressieve gebaren of woorden.

Wijzigingen aan de spelregels

Een nieuw seizoen betekent ook wijzigingen aan de spelregels, die worden aangebracht door de IFAB.