Skip to main content
NL
Pro League

Ontdek hier alle winnaars van de Pro League Awards

Na een razendspannende slotspeeldag zit het voetbalseizoen er zo goed als op. Tijdens de jaarlijkse Pro League Awards werden maandagavond ook de individuele awards verdeeld. 

Bekijk hieronder alle winnaars van volgende categoriën:

 • Jupiler Pro League Player of the Season;
 • Challenger Pro League Player of the Season;
 • Lotto Super League Player of the Season;
 • Nieuwsblad Talent of the Season; 
 • Goal of the Season;
 • Coach of the Season;
 • Referee of the Season;
 • FSR Project of the Season.

Nieuwsblad Talent of the Season (Bilal El Khannouss)

Bilal El Khannouss is door zijn collega’s, maar ook door de trainers en clubbestuurders van de Jupiler Pro League, verkozen tot ‘Nieuwsblad Talent of the Season’. Het twintigjarig goudhaantje van KRC Genk eindigde in de stemming nipt voor Matte Smets (STVV). Igor Thiago (Club Brugge) werd derde. 

Bilal El Khannouss, die vorig jaar op de derde plek eindigde in deze verkiezingen, trok bijzonder goed zijn streng op het Genkse middenveld. De Marokkaanse international scoorde drie keer en gaf ook zes assists. Na een constant seizoen volgt nu de bekroning als Nieuwsblad Talent of the Season. El Khannouss volgt Arthur Vermeeren (Royal Antwerp FC) op.

El Khannouss verzamelde evenveel voorkeurstemmen als Matte Smets, maar eindigde hoger in de stemming voor Jupiler Pro League Player of the Season (42 tegenover 17). Om dezelfde reden staat Igor Thiago op de derde plek en niet Zeno Debast.

Top 10:

 1. Bilal El Khannouss (KRC Genk) 40 stemmen*
 2. Matte Smets (STVV) 40
 3. Igor Thiago (Club Brugge) 20*
 4. Zeno Debast (RSC Anderlecht) 20
 5. Antonio Nusa (Club Brugge) 19
 6. Mario Stroeykens (RSC Anderlecht) 14
 7. Joël Schingtienne (OH Leuven) 10*
 8. Kyriani Sabbe (Club Brugge) 10
 9. Mathias Delorge (STVV) 9
 10. Ngal’ayel Mukau (KV Mechelen) 8

Coach of the Season (Alexander Blessin)

Met een overweldigende meerderheid is Alexander Blessin op de Pro League Awards uitgeroepen tot ‘Coach of the Season’. De trainer van R. Union St.-Gilloise verzamelde meer stemmen dan zijn goede vriend Miron Muslic (Cercle Brugge) en zijn landgenoot Thorsten Fink (STVV)

Wat Felice Mazzu en Karel Geraerts de voorbije seizoenen niet lukte bij Union, deed Blessin wel: een prijs pakken. De Croky Cup-overwinning in het Koning Boudewijnstadion maakte een einde aan 89 jaar droogte bij de Brusselaars. In de Jupiler Pro League pakte geen enkele club meer punten dan Union. Blessin is nog maar de negende coach die de illustere dubbel realiseert. Ook in Europa is zijn naam intussen bekend, na zeges tegen onder meer Liverpool, Fenerbahçe en Eintracht Frankfurt.

Blessin, die dinsdag zijn vijftigste verjaardag viert, volgt op de erelijst van Coach of the Season de Nederlander Mark van Bommel (Royal Antwerp FC) op.

Top 5:

 1. Alexander Blessin (R. Union SG) 129 stemmen
 2. Miron Muslic (Cercle Brugge) 52
 3. Thorsten Fink (STVV) 51
 4. Nicky Hayen (Club Brugge) 21
 5. Brian Riemer (RSC Anderlecht) 17

 

Goal of the Season (Ferran Jutgla)

Ferran Jutglà heeft het afgelopen seizoen de mooiste goal gescoord. De supporters verkozen het technisch hoogstandje van de Spaanse aanvaller van Club Brugge tegen Royal Antwerp FC boven de omhaal van Mohammed Amoura (Union) en de chip vanop de middellijn van Francis Amuzu (RSC Anderlecht).

Een panel van commentatoren van ElevenDAZN selecteerde samen met de Pro League de 10 mooiste doelpunten, maar de fans bepaalden wie op de Pro League Awards de trofee voor Goal of the Season mocht ophalen. Die eer valt dus te beurt aan Ferran Jutglà. In de thuismatch tegen Royal Antwerp FC op speeldag 12 bleef de Spaanse spits ijzig kalm bij een verre uitworp van Tajon Buchanan. Tussen drie verdedigers hield Jutglà met enkele slimme baltoetsen onder controle om vervolgens achterwaarts binnen te tikken.

Een heerlijke goal, zo vonden ook de supporters. Zij stemden de heerlijke treffer van Brugse makelij tot ‘Goal of the Season’. Vorig seizoen ging de omhaal van Romeo Vermant (Club NXT) met de prijs aan de haal.

Top 10:

 1. Ferran Jutglà (Club Brugge)
 2. Mohammed Amoura (R. Union SG)
 3. Francis Amuzu (RSC Anderlecht)
 4. Sarah Wijnants (RSCA Women)
 5. Vetle Dragsnes (Sporting Charleroi)
 6. Alan Minda (Cercle Brugge)
 7. Amando Lapage (RSCA Futures)
 8. Nicolas Rajsel (FCV Dender EH)
 9. Nathan Opoku (OH Leuven)
 10. Jordan Bos (KVC Westerlo)

FSR Project of the Season (Jongdementie Café - KRC Genk)

KRC Genk heeft het voorbije seizoen het beste ‘Football & Community’-project van de Pro League opgezet. KRC Jongdementie Café, het maatschappelijk project van de Limburgers, werd bekroond door een jury van onafhankelijke experten én de communitywerkers van andere clubs.

Dementie is sinds dit jaar de grootste doodsoorzaak in België. KRC Genk opende daarom het zogenoemde Café Pierre in maart 2023, met als voornaamste doelstelling het taboe rond de ziekte weg te werken en een veilige omgeving te creëren voor personen die aan dementie lijden. Twee keer per maand organiseert KRC Genk in de Cegeka Arena, samen met de Alzheimer Liga en vzw Menos, activiteiten van kaarten, darts, poolen tot sjoelbakken of muziek en dans. Clubicoon Pierre Denier, die zijn voornaam aan het Jongdementie Café leende, is frequent aanwezig om oude voetbalherinneringen op te halen!

KRC Genk geeft personen met (jong)dementie zelf ook de kans om Café Pierre uit te baten, naar het voorbeeld van het VRT-programma Restaurant Misverstand. Daarnaast werkt de club aan voorleesboekjes voor personen met (jong)dementie, organiseert ze wandelvoetbal voor lotgenoten én kunnen de Café Pierre-gangers en hun mantelzorgers regelmatig thuiswedstrijden van KRC Genk bijwonen in de prikkelarme tribune.

Kortom, het is een prachtig project dat op de Pro League Awards in de bloemetjes werd gezet. Proficiat, KRC Genk.

 

Referee of the Season (Jonathan Lardot)

Jonathan Lardot werd voor het tweede seizoen op rij door de spelers, trainers en clubs van de Jupiler Pro League uitgeroepen tot Referee of the Season. De veertigjarige haalde het in de stemming van Erik Lambrechts en Bram Van Driessche. Lardot wint de trofee al voor de derde keer in vier jaar tijd.

Lardot fluit sinds 2011 wedstrijden op het hoogste niveau in België, in 2013 leidde hij zijn eerste Europese wedstrijd in goede banen. Dit seizoen was hij scheidsrechter tijdens 25 matchen in de Jupiler Pro League.

Top 5:

 1. Jonathan Lardot 85 punten
 2. Erik Lambrechts 66
 3. Bral Van Driessche 33
 4. Wim Smet 23
 5. Lothar D’Hondt 16

 

Challenger Pro League Player of the Season (Thibaud Verlinden)

Spelers, coaches en clubleiders van de Challenger Pro League hebben Thibaud Verlinden tot ‘Player of the Season’ gestemd. De Belgische aanvaller van K. Beerschot VA speelde een cruciale rol in het behalen van de titel. De top drie wordt vervolledigd door Karim Dermane (Lommel SK) en Bruny Nsimba (FCV Dender EH).

Thibaud Verlinden gaf in zijn tweede seizoen voor K. Beerschot VA 10 assists en scoorde zelf ook 5 keer. Hij volgt Thierno Barry (SK Beveren) op als Challenger Pro League Player of the Season.

Top 10:

 1. Thibaud Verlinden (K. Beerschot VA) 84 punten
 2. Karime Dermane (Lommel SK) 80
 3. Bruny Nsimba (FCV Dender EH) 44
 4. Goduine Koyalipou (SK Beveren) 43
 5. Zalán Vancsa (Lommel SK) 41
 6. Lennard Hens (FCV Dender EH) 37
 7. Ryan Sanusi (K. Beerschot VA) 29
 8. Gaëtan Hendrickx (KMSK Deinze) 28
 9. Tom Reyners (K. Beerschot VA) 21
 10. Abdoulaye Traoré (SV Zulte Waregem) 20

Lotto Super League Player of the Season (Marie Detruyer)

Marie Detruyer verlaat de Lotto Super League door de grote poort, want de middenvelder van OH Leuven is uitgeroepen tot ‘Player of the Season’. De twintigjarige Red Flame maakte het voorbije seizoen 9 doelpunten. Detruyer haalde het nipt voor de Ierse international Amber Barrett (Standard Fémina) en topschutter van kampioen RSCA Women Amélie Delabre.

Op de erelijst volgt Detruyer, die de voorbije twee seizoenen telkens in de top 3 eindigde van de Pro League Awards, de opvolgster van Lore Jacobs. De talentrijke speelster van OH Leuven trekt naar Inter Milaan. In de Lotto Super League kwam ze 104 keer in actie en was ze in 4 seizoenen goed voor 43 doelpunten.

Ook voor deze award brachten de speelsters en trainers van de Lotto Super League hun stem uit.

Top 10:

 1. Marie Detruyer (OH Leuven) 53 punten
 2. Amber Barrett (Standard Fémina) 48
 3. Amélie Delabre (RSC Anderlecht) 45
 4. Stefania-Iulia Vatafu (RSC Anderlecht) 41
 5. Mariam Toloba (Standard Fémina) 40
 6. Jeslynn Kuijpers (OH Leuven) 28
 7. Lore Jacobs (RSC Anderlecht) 23
 8. Saar Janssen (OH Leuven) 21
 9. Jorijn Covent (Club YLA) 20
 10. Sejde Aftonia Abrahamsson (Club YLA) 18

Jupiler Pro League Player of the Season (Cameron Puertas)

Assistkoning Cameron Puertas is door zijn collega's in de Jupiler Pro League tot ‘Player of the Season' verkozen. De 25-jarige draaischijf van Royale Union Saint-Gilloise, ging topschutter Kévin Denkey (Cercle Brugge) en kapitein van de kersverse landskampioen Hans Vanaken (Club Brugge) voor.

Cameron Puertas beleefde een droomseizoen met Union en is de exponent van het Brusselse succesverhaal. Vorig seizoen verloor de Spaans-Zwitserse middenvelder de concurrentiestrijd van Teddy Teuma en kreeg hij een pak minder speelminuten dan hem lief is. Maar in 2023-2024 brak de 25-jarige Puertas helemaal door. Hij loodste zijn team naar de Croky Cup-winst, maar zag zijn topseizoen op de valreep niet bekroond worden met de landstitel.

Cameron Puertas volgt Mike Trésor (KRC Genk) op als Jupiler Pro League Player of The Season. 

Top 10:

 1. Cameron Puertas (R. Union SG) 247 punten
 2. Kévin Denkey (Cercle Brugge) 181
 3. Hans Vanaken (Club Brugge) 62
 4. Mohammed Amoura (R. Union SG) 57
 5. Anders Dreyer (RSC Anderlecht) 46
 6. Bilal El Khannouss (KRC Genk) 42
 7. Igor Thiago (Club Brugge) 33
 8. Aboubakary Koïta (STVV) 30
 9. Julien De Sart (KAA Gent) 30
 10. Andreas Skov Olsen (Club Brugge) 23